top of page

TIEN WINTERTRIPS EN/OF CADEAUTIPS!

Het is sinds gisteren officieel winter en er zijn nog steeds veel mensen die deze periode beschouwen als het seizoen voor het voorjaar. In de absolute zin klopt dat natuurlijk helemaal, maar overdrachtelijk bedoelt men te zeggen dat de winter een seizoen is waar je nog even doorheen moet voor het voorjaar er weer aankomt.

Qua gemoedstoestand kan ik me dat enigszins voorstellen, maar vogeltechnisch is het, en ik zeg het maar gewoon zoals het is, totale onzin. De winter is een fantastische tijd om naar buiten te gaan en vogels te kijken! Nederland is een echt wintervogelland, de absolute aantallen zijn op z'n hoogst en het soortenspectrum is, met de komst van de vele noordelijke wintergasten, zeer tot de verbeelding sprekend!


Heb je dus zin om zo'n feestdag mee te maken? Of heb je nog inspiratie nodig voor een leuk en origineel cadeau? Kijk dan even naar de volgende TIEN winterexcursies die nog beschikbaarheid kennen in de komende maanden. Als je zo'n dagje wilt weggeven, dan garanderen we bij deze dat je op dezelfde dag waarop je boekt de bevestiging en digitale cadeaubon (met eventueel persoonlijke boodschap) nog in de mailbox hebt. Je kunt een excursie op datum weggeven, maar ook een bedrag naar keuze, zodat de begunstigde zelf kan kiezen wanneer hij/zij mee wil/willen.


Hier de tien excursietips voor januari en februari:

  1. Winter op vogeleiland Texel: https://www.birdingholland.nl/winter-op-vogeleiland-texel Texel is altijd geweldig, maar zeker ook in de winter. We verzamelen in Den Helder, steken met de minibus over en maken vervolgens een route over het eiland op zoek naar zo veel mogelijk wintersoorten en wellicht enkele zeldzaamheden. De Zwarte zeekoet inmiddels teruggekeerd, dus een bezoekje aan Oudeschild zit alvast in het programma!

Zwarte zeekoet

2. Wandelexcursie: Zuidpier en Kennemermeer: https://www.birdingholland.nl/zuidpier-kennemermeer

Een klassieker! We wandelen in rustig tempo de 2 kilometer lange pier in zee bij IJmuiden af en zien dan zo goed als altijd enkele tot de verbeelding sprekende winter- en kustsoorten. Na koffie met gebak in een strandtent maken we nog een rondje om het achter de duinen gelegen Kennemermeer.

Kuifaalscholver met Zeedonderpad

Er zijn maar weinig gebieden zo soortenrijk als Lauwersmeer en tijdens deze minibusexcursie hopen we je een groot deel van deze veelzijdigheid te kunnen laten zien. Van roofvogels tot ganzen en van kwelderzangvogels tot Waddensoorten: de dag zal vast weer te kort zijn!

Roodhalsganzen doen het gebied elke winter wel aan.

4. Herkenning van grote meeuwen in Almere / Oostvaardersdijk: https://www.birdingholland.nl/herkenning-van-meeuwen

Meeuwen zijn voor vele vogelaars een soortgroep die voor hersenbrekers zorgt. Tijdens deze dag zullen we proberen wat helderheid te scheppen in deze duisternis en gaan we middels het zoeken naar en aflezen van ringen op zoek naar de verhalen achter de individuen die we in beeld krijgen. Na deze dag hou je van ze, dat beloven we!

Pontische- en Geelpootmeeuw

Een geweldige dag per minibus langs het mooiste stuk Nederland: de buitendijkse kwelders van Groningen en Friesland. Het is misschien even rijden, maar de weidsheid en schoonheid van het landschap en de vogels zullen die reis ruimschoots compenseren. Zullen we de small five van de kwelder vinden? Zien we de Velduilen vliegen? Maak het mee!

Sneeuwgors, één van de "small five" van de kwelders!

6. Roofvogels en uilen in Noord-Nederland: https://www.birdingholland.nl/roofvogels-uilen-noord-nederland

Het grootste deel van onze excursies vindt plaats in het noorden en dat is niets voor niets. Rust, ruimte en de vogels maken dat deel van Nederland simpelweg het meest veelbelovend is. Ook voor roofvogels en uilen is het hier, met name in de winter, geweldig. Ga mee op zoek naar specialiteiten als Velduil, Smelleken en Ruigpootbuizerd (en nog veel meer!).

Velduil; we maken een grote kans op deze indrukwekkende soort!

7. All inclusieve varen naar Kornwerderzand en de Afsluitdijk: https://www.birdingholland.nl/winterwadden

Op ons eigen scheepje en in de vertrouwde handen van schipper Renzo en gastvrouw Henrieke varen we vanuit Harlingen richting de Afsluitdijk. Onderweg hopen we de vele vogels te kunnen zien en fotograferen die zich hier in de winter ophouden. Nonnetjes, Toppers, Eiders en vele andere winter-zeevogels zijn hier te verwachten. Omdat we een eigen boot hebben, kunnen we zelf de route bepalen. Inclusief lunch, hapjes en drankjes onderweg!

Nonnetjes tijdens een eerdere editie van deze excursie!

8. Wandelexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen: https://www.birdingholland.nl/aw-duinen

Een eenmalige excursie onder leiding van lokale gids, liefhebber van het gebied en fotograaf Joost Bouwmeester. Al struinend neemt hij je mee langs de meest in het oog springende soorten en zoekt hij tegelijk naar de mooiste fotomogelijkheden. Dat levert niet alleen een leuke daglijst, maar vast ook een memory card vol herinneringen op!

Wellicht treft u het grote geluk dat er sneeuw ligt, zoals tijdens een eerdere editie toen deze Vos kon worden vastgelegd!

9. Zeearend en wintervogels langs de Randmeren: https://www.birdingholland.nl/zeearend-en-wintervogels-randmeren

De vogelrijkdom in de Randmeren is in de winter enorm! We verheugen ons er elk jaar enorm op om de verschillende plekken van noord naar zuid af te zoeken en tussen de massa's op zoek te gaan naar die ene zeldzaamheid. Zeearenden broeden hier inmiddels ook en die zien we dan ook jaarlijks, vaak zelfs nabij een van de nesten!

Zeearend tijdens de editie van vorig jaar.

Vier data zitten reeds vol, vandaar dus een extra mogelijkheid om het vogeljaar een flinke aftrap te geven. Door het bezoeken van enkele zeer verschillende gebieden, van bos tot wad, zal er een mooie, lange soortenlijst ontstaan met gegarandeerd enkele schaarse en zeldzame soort. Zo begint 2023 gevleugeld!

Klapekster staat deze dag zeker op de lijst met doelsoorten!

Oftewel: wees welkom op één van deze excursies! Voor eerst wensen we je heel gezellige kerstdagen!


191 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page