top of page

Gidsen

Martijn Bot

profielfotoklein.png

Zuidhorn, Groningen

Ik heb het "vogelvirus" geërfd van mijn vader. Al zo lang ik het me kan herinneren loop ik buiten rond op zoek naar vogels; later zijn daar ook vlinders en libellen bij gekomen. Tegenwoordig ben ik de full time gids en eigenaar van Birdingholland.nl. Eerdere gidsklussen brachten me onder andere twee keer op Antarctica maar ook in o.a. Georgië (roofvogels), Spanje (Extremadura), Ierland (zeevogels) en Sierra Leone (pionieren!). Dat waren stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen, maar ik kan ook nog net zo hard genieten en enthousiast worden van alle soorten die we in ons eigen land in de kijker kunnen krijgen!
Sinds begin 2024 ben ik tevens redacteur en schrijver van het splinternieuwe vogeltijdschrift Vogelskijken magazine.

Pim Julsing

14907255_1775707002680734_13007792311009

Almere, Flevoland

Al op zeer jonge leeftijd raakte ik onder de indruk van de natuur overal om me heen. Het begon met de beestjes in de tuinvijver en ontwikkelde zich tot een ware natuurverslaving. De soortgroepen die mij nu het meeste aanspreken zijn de vogels en de zoogdieren die in Nederland voorkomen. De uitgestrekte Oostvaardersplassen reken ik gemakshalve tot mijn achtertuin. Vele uren kan ik er ronddwalen steeds weer verrast door wat ik tegenkom. Het is leuk om mijn enthousiasme voor de natuur met anderen te kunnen delen. Buiten de Oostvaardersplassen bezoek ik regelmatig andere natuurgebieden in binnen- en buitenland. Nederland mag zich rijk rekenen om op zo’n klein oppervlakte zoveel verschillende biotopen te hebben. Dat moeten we echt koesteren!

Martijn van der Meij

Martijn van der Meij1.jpg

Zeewolde, Flevoland

Ik ben op mijn 15e begonnen met vogels kijken. Vanuit de middelbare school mocht ik een maatschappelijke stage lopen bij de IVN en hier heeft het vogelvirus mij gegrepen. Ik kocht een boek en een verrekijker en trok er veel op uit om te kijken wat er in de omgeving te ontdekken was. Inmiddels is deze hobby uitgegroeid tot een passie, die ik graag deel tijdens mijn excursies. Ik ben werkzaam als ecoloog waardoor ik ook tijdens mijn werk veel met de natuur doe. Ik ben verder gaan kijken dan alleen vogels; soortgroepen als dagvlinders, nachtvlinders en libellen hebben nu ook mijn interesse. Doordat de Oostvaardersplassen vlakbij mijn woonplaats liggen, beschouw ik die inmiddels als mijn achtertuin. Iedere keer dat ik hier loop geniet ik weer van, onder andere, de zeearenden die dit gebied domineren!

Josien Schenkels

51287910_10211253303403189_6822172597526

Dordrecht, Zuid-Holland

Ik heb vanaf mijn jeugd een passie voor de natuur. Mijn motto is: je bent rijk als je kunt genieten van de natuur die je zomaar cadeau krijgt in het leven. Je hoeft er niets voor te doen, het alleen maar te zien!

Vakanties hebben altijd in het teken van natuur gestaan. Wandelen en fotografie passen daarbij. In steden kom je me niet vaak tegen. Vogels hebben sinds 1985 mijn bijzondere aandacht. Sinds 2009 heeft het vogelvirus echt toegeslagen. Door mijn enthousiasme en fanatisme haal ik mijn "verloren tijd" in. Ik heb me aangesloten bij de Natuur en Vogelwacht Dordrecht en sinds 2011 doe ik broedvogel- en wintervogelinventarisaties en tel ik zeldzame broedvogels.

Thomas van der Es

115832861_3247165145329671_8775783382665

Texel, Noord-Holland

Al mijn hele leven ben ik verknocht aan de natuur. Ik ben opgegroeid aan de rand van Nationaal park de Biesbosch en sinds 2008 boswachter van dit gebied. Buiten werktijd ben ik ook heel veel buiten te vinden in binnen- en buitenland. Het meest enthousiast word ik van dynamische natuurgebieden zoals de zuidwestelijke delta en het waddengebied. Dat zijn ongekend belangrijke pit-stops voor honderdduizenden vogels en zijn tegenwoordig broedgebied van zeearend en visarend. 
Gidsen doe ik graag, net als het enthousiast delen van mijn kennis en passie voor natuurbescherming. Ik ben er namelijk van overtuigd dat meer waardering voor natuur & landschap zorgt voor een betere bescherming daarvan in de toekomst.

Marnix Jonker

Zuidbroek, Groningen

Marnix.jpg

Ik ben begonnen met vogels kijken vanaf een jaar of 7. Toen ik 14 was kon ik de meeste in Nederland voorkomende vogelsoorten herkennen en determineren. Rond die leeftijd begon ik ook te fotograferen. Inmiddels heb ik de nodig artikelen geschreven over vogels in o.a. Dutch Birding, Uilen, De Grauwe Gors en werden in die bladen ook de nodige foto's van mij gepubliceerd. Inmiddels heb ik me naast vogels kijken ook verbreed in andere soortgroepen en hebben vlinders, libellen, reptielen en amfibieën ook mijn interesse gekregen. Daarbij is macrofotografie een steeds grotere rol gaan spelen. Mijn kennis over natuur deel ik graag en ik vind het leuk om anderen enthousiast te krijgen over alles wat langs vliegt, kruipt of zwemt.

Bram Rijksen

Houten, Utrecht

134058209_1015695358922936_4181745839069

Rond m’n veertiende bleek mijn interesse in vogels zó groot, dat ik vanaf toen als ‘vogelaar’ door het leven ging. De eerste jaren bezocht ik vooral gebieden in de provincie Utrecht (want daar geboren) en Schouwen Duivenland (want daar een vast vakantieadres). Al vrij snel werd ik gegrepen door het twitchersvirus, en bezocht ik de ene na de andere zeldzaamheid door heel Nederland. De ambitie om zoveel mogelijk soorten in Nederland te zien bleek niet altijd even goed te combineren met andere -op zich ook belangrijke- zaken als een baan, een gezin met kinderen en het onderhouden van de sociale contacten. Die ambitie heb ik dus tijden geleden laten varen, en zijn het vooral weer de vogels in de regio, de trekvogels over mijn privé-telpost en de steltlopers in Zeeland die mijn meeste aandacht krijgen. Daarnaast probeer ik zo nu en dan wat tijd te maken om vogels te tekenen.

Door mijn werk als ecoloog bij Tauw heb ik ook veel te maken met andere soortgroepen en planten, en eigenlijk weet ik daardoor ‘van alles wel iets’. Ik vind het leuk om te merken dat andere mensen enthousiast kunnen worden als ik zo nu en dan iets van mijn kennis kan delen, waardoor ik zelf ook weer met andere ogen naar sommige soorten ga kijken.

Lazar Brinkhuizen

Groningen, Groningen

3db4c2_6d728631e5404e86b966ef97c103b5d3~

Een geboren en getogen Groninger, opgegroeid in een gezin met affiniteit voor de natuur, een bioloog als vader, een ecoloog en internationaal vogelgids als broer.... tja, ik wist als kind niet beter. Vanzelfsprekend ben ik mij dan ook vanaf jongs af aan gaan interesseren in de natuur en in het bijzonder in het kijken naar- en bestuderen van vogels. Het begon allemaal in de maand april 1994, omgeving Zuidlaardermeer, op zoek naar de zeldzame Kuifkoekoek. Op jonge leeftijd werd ik door mijn oudere broer uit de wieg getild om vervolgens door het oculair van onze telescoop die ene verdwaalde vogel uit het zuiden van Europa te bewonderen. Vanaf dit bijzondere moment is het begrip ‘vogelen’ een deel van mijn leven geworden.

Vogels kijken doe ik in Nederland al zolang ik lopen kan, met name in het noorden ken ik de soorten en hun geluiden als geen ander. In het buitenland heb ik door de jaren heen tientallen vogelreizen gemaakt in verschillende landen binnen en buiten Europa. Naast mijn passie voor vogels ben ik in mijn dagelijkse leven werkzaam als jongerenbegeleider in de hulpverlening. Mensen helpen geeft mij voldoening, maar vooral het delen van mijn kennis en ervaring op gebied van vogels en natuur is waar ik voor leef. Ik deel mijn passie graag met jongeren, maar ook met vrienden, kennissen en uiteraard met u!

Leo Apon

12059393_1152062308140709_253981361_o.jp

Dordrecht, Zuid-Holland

Al vroeg in mijn jeugd kreeg ik de liefde voor de natuur mee van mijn vader, onder meer door de wandelingen in het waterwingebied Oranjezon bij Vrouwenpolder (Zeeland). Dat is nooit meer overgegaan.. Ik studeerde milieukunde en houd me bezig met de waterkwaliteit bij Waterschap Hollandse Delta. Sinds 1984 ben ik actief als teller en natuurbeschermer bij de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch; daar ben ik soms meerdere keren per week te vinden. Daarnaast kom ik regelmatig in het Deltagebied. Ik heb een brede belangstelling en naast vogels kijk ik ook veel naar zoogdieren, vlinders en planten. Ik vind het heel leuk om mijn kennis met anderen te delen. Regelmatig nodig ik nieuwsgierige wandelaars uit om even door mijn telescoop te kijken naar bijvoorbeeld een IJsvogel in de Biesbosch of een groep zeehonden in de Voordelta!

Bart-Jan Prak

Eelde, Drenthe

13178029_896653473777494_519025193274081

Ik ben op mijn twaalfde begonnen met vogels kijken, voornamelijk in de Dollardregio. In dit gebied ben ik vervolgens tientallen jaren actief geweest en heb me daar voornamelijk bezig gehouden met het tellen van ganzen en roofvogels; ik heb er duizenden uren gespendeerd! Het is dan ook niet gek dat ik voor altijd verkocht ben aan het Waddengebied. Naast het tellen vind ik het fantastisch om te zoeken naar schaarse of zeldzame soorten en word ik erg enthousiast van een zuidoostelijke wind in het voorjaar of een harde noordwester in het najaar om land- en zeetrek te kijken. In mijn dagelijks werk houd ik mij vooral bezig met het inrichten van nieuwe natuur in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe. De gebieden ’t Roegwold en het Zuidlaardermeergebied heb ik als projectleider mogen inrichten en het is fantastisch om te zien hoe deze gebieden zich ontwikkelen. Ik vind het erg leuk om mijn kennis en enthousiasme over de natuur  te delen en ga graag met u op pad! 

bram.jpg

Bram Ubels

Nijmegen, Gelderland

Vanaf dat ik kon lopen had ik oog voor de natuur. Met dat oog ontdekte ik hoeveel er te zien was in de regio en groeide natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder uit tot de passie van mijn leven. Met vogeltripjes naar het buitenland werd de regio steeds groter. Gefascineerd door vogeltrek ben ik actief op een vogelringstation en begin ik aan mijn studie ecologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar ik woonachtig ben.

Olaf Klaassen

Pannerden, Gelderland

Olaf.jpeg

Rond mijn tiende kreeg ik een vogelgids van mijn ouders. Daar heb ik een beetje om moeten zeuren, maar zo kwam ik erachter dat het Blauwe Kiekendieven waren die ik boven de duinen van Ameland zag schommelen. Sindsdien zijn vogels de rode draad in mijn leven, via de NJN (jeugdclub voor natuurliefhebbers), vogelwerkgroepen en een baan bij Sovon. Ik heb meer dan twintig jaar ervaring met professionele broedvogelinventarisaties in vrijwel alle in Nederland aanwezig landschapstypen. Daarnaast heb ik een landelijk telproject van slaapplaatsen van vogels opgezet en oneindig veel uren besteed aan trek-, winter-, en slaapplaatstellingen in elk seizoen. Roofvogels en het gedrag van vogels hebben mijn bijzondere interesse. Als privégids heb ik vogelrijke gebieden in Zuid-, Midden- en Oost-Europa bezocht. Ik hou ook van kunst, muziek en andere mooie dingen in het leven, en ik kan extra genieten van een vogel als die zich bevindt in een mooi landschap. In mijn woonomgeving zijn dat de Rijnstrangen bij Zevenaar en het Bergherbos in de Achterhoek.

Joost Bouwmeester

joost-7849.jpg

Noordwijk, Zuid-Holland

Duinen, polders en alles wat er groeit en bloeit.  Dat was van jongs af aan de gespreksstof bij mijn familie aan tafel. Logisch dat ik de natuur als mijn werkplaats gekozen heb. Het begon met het vergaren van kennis door het inventariseren van vogels en planten en resulteerde in het maken van natuurboeken en natuurtijdschriften, verzorgen van natuurexcursies  en natuurfotoworkshops, gidsen in binnen en buitenland, ontwikkelen van nieuwe reizen, adviseren van politiek en beleidsmakers op het gebied van natuurontwikkelingen. Natuurfotografie en gidsen is uiteindelijk mijn grote passie geworden. Daarnaast heb ik een Bed & Breakfast vanwaar uit veel van de deelnemers van de natuurtrips starten.

Frank Meeuwissen

Ospel, Limburg

IMG-20180826-WA0019.jpg

Als kleine jongen fietste ik samen met mijn nog jongere broertjes zeker twintig kilometer om de Blauwborst te gaan zoeken in de Groote Peel. We struinden door sappige weilanden in de Maasuiterwaarden terwijl we een Visarend voorbij zagen trekken en onze laarzen liepen vol water al scheppend met een net naar paling, rietvoorn of een groene kikker in de plaatselijke sloot. Ofschoon er ook nog steeds veel aandacht is voor de andere diergroepen staan vogels voor mij bovenaan. Ik verzorg samen met anderen al 20 jaar een succesvolle basiscursus vogels kijken met de bijbehorende excursies. Daarnaast ben ik een fanatieke trekteller, ben ik samen met mijn vrouw actief in de kerkuilenwerkgroep, geef ik lezingen en heb ik sinds 2019 ook mijn ontheffing om vogels te mogen ringen. Een aantal jaren heb ik professioneel broedvogels geïnventariseerd. Samen met mijn broers trek ik er regelmatig voor de vogels op uit, zowel in Nederland als (ver) daarbuiten. Ik hoop tijdens de excursies mijn kennis van de vogels met jullie als deelnemers te delen zodat we samen nog meer kunnen genieten van al dat fraais dat de vogelwereld te bieden heeft.

Timo Roeke

848x782_060e2960211a2fce_1579167583__fi_

Borne, Overijssel

Geboren en getogen in het prachtige Twente en vanaf jongs af aan in het veld te vinden. Met de verrekijker van mijn opa liep ik door de oude bossen en hoogveengebieden van Twente op zoek naar vogels. Mijn eerste waarnemingen van een zwarte specht en klapekster kan ik me nog steeds herinneren. Daarna was het hek van de dam. Inmiddels heb ik van vogels mijn werk gemaakt. Als Projectleider voor het natuurplatform Waarneming.nl ben ik dagelijks bezig met het enthousiasmeren van mensen voor de biodiversiteit in hun omgeving. Als je weet hoe je moet kijken en luisteren dan vertellen vogels een verhaal. Deze deel ik graag met u.

Herman Bouman

Herman mavla.jpg

Utrecht, Utrecht

Ik ben geboren in de jongste provincie van Nederland, Flevoland, en werk bij een ecologisch adviesbureau (Arcadis) als ecoloog. Al sinds mijn kindertijd ben ik verslaafd aan vogels en vogels kijken, maar vanaf 2000 is deze hobby langzaam maar zeker steeds belangrijker geworden. Zo kijk ik tegenwoordig veel en vaak vogels in allerlei gebieden in Nederland, voer ik tellingen uit, ring ik vogels voor onderzoek, twitch ik en maak ik daarnaast ook foto’s. Sinds 2009 heb ik bovendien een speciale voorliefde voor meeuwen ontwikkeld. Ik ga ook zo vaak mogelijk op reis op zoek naar voor mij nieuwe vogelsoorten. Die reizen brachten me in vele landen over de hele wereld, waarbij ik het altijd geweldig vind om nieuwe mensen te ontmoeten en de passie voor vogels en natuur te delen!

DSCF0711.JPG

Corstiaan Beeke

Middelburg, Zeeland

De uren die overblijven na mijn baan in het Voortgezet Onderwijs en mijn rol in het gezin vul ik graag in de natuur. Meer specifiek: vogels kijken en tussendoor wat fotograferen. Het liefst zoek ik zelf naar leuke soorten op Walcheren of elders in Zeeland, maar op dagen met goede land- of zeetrek probeer ik ook zeker een graantje mee te pikken. Het gidswerk past wel bij mij als docent. Ik vind het leuk om anderen mee te laten genieten van de Zeeuwse natuur en vogelpracht.

Thomas Luiten

thomas-jan2017kopie.jpg

Vlissingen, Zeeland

Ik ben  geboren en getogen op Walcheren, in één van de meest vogelrijke provincies van Nederland: Zeeland. Al vanaf mijn zevende jaar ben ik gefascineerd door vogels. Mijn vrije tijd breng ik grotendeels in het veld door, op zoek naar schaarse en zeldzame vogelsoorten en met mijn fotocamera altijd binnen handbereik. Vogeltrek heeft mijn speciale interesse en ik ben dan ook vaak te vinden op de telposten bij Breskens in het voorjaar en Vlissingen en Westkapelle in het najaar. Daarnaast maak ik geregeld (vogel)reizen in het buitenland. Ik deel mijn enthousiasme voor vogels daarnaast graag met anderen!

Noël Aarts

Noordwijk, Zuid-Holland

DSCN5359kopie.jpg

Beestjes zoeken zat er al van kleins af aan in. Schepnet en emmer waren toen de vaste attributen, die zijn nu omgeruild voor verrekijker en fototoestel. Mijn interesse in de natuur is ruim en divers. Zeevogels en zeezoogdieren hebben de grootste liefde. Dolfijnen en walvissen spotten is het mooiste wat er voor mij is. Interesse in vogels 'dood en levend' is altijd mijn lijfspreuk geweest. Het verzamelen van vogelschedeltjes is derhalve uitgegroeid tot een kamersvullende collectie. 

Als technicus werk ik bij Dunea, een waterleidingbedrijf die de duinen beheert voor waterwinning en natuur. Mijn taak is om de technische werkzaamheden voor de waterwinning uit te voeren met respect en behoud van natuur.

Vogeltrek, dagvlinders, libellen maar zeker amfibieën en reptielen; eigenlijk vind ik alles fascinerend. De duinen zijn de ideale omgeving daar voor. Vogels kijken is één van de ontspannende bezigheden in het weekend.  Uren over zee speuren naar die ene pijlstormvogel; daar krijg ik een kik van.

Speuren naar beesten blijkt één van mijn specialiteiten te zijn. Zandhagedissen en boomkikkers wil ik dan ook overal zien, en dit is dan ook de excursie die ik inmiddels twee keer voor Birdingholland.nl heb verzorgd!

Joey Braat

122297302_3413167598801672_1949367616900

Hank, Noord-Brabant

Mijn naam is Joey Braat en van kleins af aan ben ik al met vogels bezig. Ik ging vroeger altijd al de Biesbosch in met mijn opa en kom hier ook nog bijna iedere week. In 2017 heb ik mijn opleiding Bos- en Natuurbeheer afgesloten vanaf eind 2017 ben ik werkzaam bij Staatsbosbeheer. Naast vogels heb ik ook een grote interesse in dagvlinders, libellen, nachtvlinders, reptielen en amfibieën. Het mooiste blijft altijd om een zeldzame soort te vinden maar het genieten van de natuur staat altijd op nummer een. Verder vind ik de vogeltrek ook erg fascinerend, hierom ben in  de trektijd naast de Biesbosch ook veel aan de kust te vinden: Maasvlakte, Delta en de Waddeneilanden.

Ies Goedbloed

Schiedam, Zuid-Holland

20170609-P1260459.jpg

Toen ik een jaar of 8 was zag ik net buiten Middelburg van heel dichtbij een paar Staartmezen. Ik was direct verkocht en begon meer te vogelen. Aanvankelijk veel op de bank met een vogelboek op schoot, maar ook steeds vaker buiten, fietsend over Walcheren en Noord Beveland. Dankzij Corstiaan Beeke en Johannes Luiten ontdekte ik de trektelposten Breskens, Nolledijk en Westkapelle. Een groot deel van mijn tienerjaren ging daarna op aan het registreren van vogeltrek.
De laatste jaren heb ik mijn grenzen op vogelgebied flink verlegd en reis ik over de hele wereld om vogels te kijken. Soms als reisleider voor Inezia Tours en andere keren samen met mijn vrouw, die gelukkig ook liever door een regenwoud loopt dan dat ze gaat shoppen.

Tegenwoordig woon ik in Schiedam en bezoek ik vooral natuurgebieden in Zuid Holland en de noordelijke Delta.

Ik heb er mateloos plezier in om mensen kennis te laten maken met de fascinerende vogelwereld die Nederland rijk is!

Aaldrik Pot

Norg, Drenthe

Aaldrik-Veenhuizen_-PBW_3003.jpg

Aaldrik speurde als jongeling de noordkust van Groningen af op zoek naar vogels en zeezoogdieren. De liefde voor zoute landschappen is altijd gebleven, maar hij raakte later vooral ook thuis in het bos en in ruigere bergrijke streken.

Na zijn studies natuurbeheer & milieucommunicatie werkte hij onder meer bij de Stichting het Groninger Landschap en maakte hij een uitstapje naar de journalistiek. Nog steeds schrijft hij graag voor allerlei media over natuur. De afgelopen tien jaar was hij boswachter in de Kop van Drenthe en nu werkt hij aan projecten als de terugkeer van grote natuurlijke grazers in Drenthe.

Op vrije dagen besteedt Aaldrik veel tijd aan soorten als Das, Boom- en Steenmarter, Ree, Otter, Adder, Hazelworm, Raaf, Kraanvogel, Klapekster, spechten, uilen en roofvogels. Maar bovenal is hij verslingerd aan het zoeken naar en interpreteren van diersporen.

Door zijn voorliefde voor berglandschappen vertoeft Aaldrik graag in de Alpen of Scandinavië, maar ook reist hij regelmatig naar sneeuwrijkere gebieden dichterbij huis zoals de Harz om Lynxen te sporen. Daarnaast begint hij een aardige voorliefde te ontwikkelen voor het noordoosten van Duitsland.

Aaldrik doet op www.natuurspoor.com regelmatig verslag van zijn grote en kleine avonturen in binnen- en buitenland.

Mark Schuurman

3b40a9d11f2862a0addc786229c72a92.jpeg

Sauwerd, Groningen

Toen ik in 2003 in Noord-Groningen ging wonen raakte ik al gauw onder de indruk van de vogelrijkdom in o.a. het Lauwersmeer en het Waddengebied. Drie jaar later begon ik met vogelfotografie en weidevogelbescherming rond mijn woonplaats Sauwerd. Sindsdien zijn dit mijn grote passies die ik graag deel met anderen. In mijn omgeving volg ik met name de weidevogels al jaren. Al fotograferend word ik steeds meer vogelaar. Mijn ervaring met vogelfotografie deel ik graag met anderen. Met vaak simpele tips kun je al zoveel betere foto’s maken. En je moet natuurlijk de juiste plekjes weten… Ik vind het inspirerend en leuk om in een groep van elkaar te leren en lekker buiten te zijn. Kijk ook eens op mijn website: www.anderbeeld.nl

Zeevogeltochten: geweldig voor vogelaars, prachtig voor fotografen!

Zeetocht Scheveningen.png

Ga eens met ons mee op zee! Een avontuurlijke zeevogeltocht op één van "onze" schepen geeft je de unieke kans om dichtbij soorten te komen die je op het land niet of nauwelijks ziet. Deze tochten leveren verrassende soorten en vele prachtige fotomomenten op!

bottom of page