ZEEVOGELTOCHTEN OP DE NOORDZEE:
SPANNEND VOOR VOGELAARS, UNIEK VOOR FOTOGRAFEN!

Elk najaar staan we weer te popelen en kunnen we niet wachten om weer de Noordzee op te mogen! Er zijn in onze ogen maar weinig dingen zo spannend en leuk als onze zeevogeltochten en inmiddels zijn honderden vogelaars en fotografen het met ons eens! Zeevogels zijn stoer en geweldig maar doorgaans "onbereikbaar", maar onze zeevogeltochten brengen je dichtbij deze vaak fotogenieke en tot de verbeelding sprekende vogels. Natuurlijk ben je, meer dan bij landexcursies, afhankelijk van de omstandigheden en de aanvoer, maar als het mee zit kun je op deze dagtochten, aan boord van onze ruime en betrouwbare vissersschepen, soorten (van dichtbij) zien die je normaal gesproken niet of nauwelijks vanaf land in beeld krijgt, laat staan kunt fotograferen.

In september en oktober piekt de trek van zeevogels en kunnen (vooral na periodes van aanlandige wind) alle soorten die je maar in Nederland kunt verwachten ineens achter de boot hangen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld Grote-, Middelste-, Kleine en Kleinste Jager, Vorkstaartmeeuw, Stormvogeltje, Vaal stormvogeltje, Kleine alk, Noordse- en Grauwe pijlstormvogel, Noordse stormvogel, Parelduiker en Grote burgemeester mogen verwelkomen. Alk, zeekoet, Drieteenmeeuw, Roodkeelduiker, Zwarte zee-eend, Pontische meeuw en (duikende!) Jan-van-Genten zijn vrijwel gegarandeerd.

In november zijn de aantallen Alken/zeekoeten op het hoogst en dat is dan ook het moment om net iets gerichter te gaan zoeken naar de soort die we echt nog wel een keer gaan vinden (ze zitten er, maar zijn alleen behoorlijk zeldzaam): Papegaaiduiker. De vraag is niet óf, maar wanneer we de soort een keer gaan tegenkomen tijdens een zeetocht! De zee boven Ameland en Schiermonnikoog is meermaals goed gebleken voor waarnemingen vanaf land (maar dan vrijwel altijd op flinke afstand), onze missie is om er eens ééntje naast de boot te vinden! Overigens kan de soort ook in oktober op één van de andere tochten ineens verschijnen; zeldzame vogels hebben de neiging om nogal onvoorspelbaar te zijn ;-).

Tijdens alle tochten gaan we regelmatig visafval voeren ("chummen"). Dit zorgt voor grote aantallen vogels achter de boot (o.a. duikende Jan-van-Genten!) en trekt hopelijk ook de zeldzamere soorten naar de boot!

Wat betreft de keuze van de afvaart: Alle tochten gaan in de beste tijd van het jaar voor zeevogels (najaar) en bieden evenveel kans op leuke soorten. Er is niet één vertrekhaven beter of veelbelovender dan een andere, het blijft steeds een kwestie van omstandigheden en geluk! Wel is het zo dat vaker mee gaan de kansen op een breed soortenscala vergroot; je ziet (zeer waarschijnlijk) niet alle soorten op één enkele tocht. Een drievaartenkaart (zie hieronder) kan dus wel eens een heel slimme optie zijn!
 

Slecht weer

De schipper bepaalt in overleg met Birdingholland.nl (uiterlijk) de dag voor de tocht of de omstandigheden het toelaten om de tocht door te laten gaan. Een beetje regen of mist is geen reden om de tocht af te gelasten. Houd uw mail, de Facebookpagina en deze website een dag vooraf in de gaten en bel ons bij twijfel.

Uiteraard krijgt iedereen zijn geld volledig terug als de reis onverhoopt wordt afgelast. Wanneer de schipper besluit dat uitvaren mogelijk is en u besluit zelf om welke reden dan ook om niet mee te gaan, dan volgt uiteraard geen restitutie.
 

Praktisch:

Zorg voor voldoende warme, water- en winddichte kleding, passend bij de voorspelde weersvoorspellingen. Mocht je aanleg hebben voor zeeziekte, kom uitgerust en met een stevig ontbijt achter de kiezen aan boord, vermijd alcohol de avond vooraf en neem uit voorzorg een reispilletje voor en nog één tijdens de trip. Blijf buiten, met zicht op de horizon en blijf goed eten en drinken, ook als je daar eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Een verrekijker en camera zijn voldoende wat betreft apparatuur. Een telescoop is, zelfs op een maar licht schommelende boot, niet te gebruiken.

Aan boord van de schepen zijn verschillende versnaperingen te koop. Zorg voor voldoende contant geld, pinnen is niet mogelijk.

  • U kunt boeken middels het boekingsvak onderaan deze pagina. Geef a.u.b. duidelijk aan om welke afvaart het gaat en voor hoeveel personen u wilt boeken. Wilt u als vogelwerkgroep een keer mee? Neem dan contact op (liefst per mail) voor een speciaal groepstarief.
     

  • Vergroot je kans op mooie soorten en de beste fotografiemogelijkheden door de aanschaf van een DRIEVAARTENKAART. Kies drie afvaarten naar keuze en betaal de voordeelprijs van 185 euro!
     

  • U kunt ook een zeevogeltocht weggeven als origineel cadeau! Mail ons de afvaart naar keuze, de naam van de begunstigde en (eventueel) een persoonlijke boodschap en we sturen u een cadeaubon (PDF) toe!

AFVAARTENOVERZICHT NAJAAR 2022
Vermeld bij boeking a.u.b. duidelijk om welke afvaart(en) het gaat (# en/of datum).