top of page

ZEEVOGELTOCHTEN OP DE NOORDZEE:
SPANNEND VOOR VOGELAARS, UNIEK VOOR FOTOGRAFEN!

Elk najaar staan we weer te popelen om weer de Noordzee op te mogen! Er zijn namelijk maar weinig dingen zo spannend en leuk als onze zeevogeltochten en inmiddels zijn honderden vogelaars en fotografen het met ons eens! Zeevogels zijn stoer en geweldig maar doorgaans "onbereikbaar", maar onze zeetochten, aan boord van ruime en betrouwbare vissersschepen en vanuit LAUWERSOOG of SCHEVENINGEN, brengen je dichtbij deze vaak fotogenieke en tot de verbeelding sprekende vogels. Natuurlijk ben je, meer dan bij landexcursies, afhankelijk van de omstandigheden en de aanvoer. Soms is het feest en soms (met name bij te mooi weer), vliegt er maar weinig. Echter, als het mee zit kun je op deze dagtochten soorten (van dichtbij) zien die je normaal gesproken niet of nauwelijks vanaf land in beeld krijgt, laat staan kunt fotograferen.

In september en oktober piekt de trek van zeevogels en kunnen (vooral na periodes van aanlandige wind) alle soorten die je maar in Nederland kunt verwachten ineens achter de boot hangen. Zo hebben we in de afgelopen jaren bijvoorbeeld Grote-, Middelste-, Kleine en Kleinste Jager, Vorkstaartmeeuw, Stormvogeltje, Vaal stormvogeltje, Kleine alk, Noordse- en Grauwe pijlstormvogel, Noordse stormvogel, Parelduiker en Grote burgemeester mogen verwelkomen. Alk, zeekoet, Drieteenmeeuw, Roodkeelduiker, Zwarte zee-eend, Pontische meeuw en Jan-van-Genten zijn vrijwel gegarandeerd.

In november zijn de aantallen Alken/zeekoeten op het hoogst en dat is dan ook het moment om net iets gerichter te gaan zoeken naar de soort die we echt nog wel een keer gaan vinden (ze zitten er, maar zijn alleen behoorlijk zeldzaam): Papegaaiduiker. De vraag is niet óf, maar wanneer we de soort een keer gaan tegenkomen tijdens een zeetocht!

Tijdens alle tochten gaan we regelmatig visafval voeren ("chummen"). Dit zorgt voor grote aantallen vogels achter de boot (o.a. duikende Jan-van-Genten!) en trekt hopelijk ook de aandacht van de zeldzamere soorten!

LET OP: Net als bij landvogelen heb je ook op zee goede en minder goede dagen. Één en ander hangt samen met de aanvoer in de dagen ervoor en een portie geluk. Je kunt dus rustige dagen treffen, of met je neus in de zeevogelboter vallen; pas achteraf weet je welk lot je ten deel is gevallen!

Wat betreft de keuze van de afvaart: Alle tochten gaan in de beste tijd van het jaar voor zeevogels (najaar) en bieden evenveel kans op leuke soorten. Er is niet één vertrekhaven beter dan een andere. Wel is het zo dat vaker mee gaan de kansen op een breed soortenscala vergroot; je ziet (zeer waarschijnlijk) niet alle soorten op één enkele tocht. Een drievaartenkaart (zie hieronder) kan dus wel eens een heel slimme optie zijn! Daarnaast krijgt u vanaf Lauwersoog ook een deel Waddenzee voorgeschoteld, wat weer wat extra soorten kan opleveren.

In alle havens kunt u gratis parkeren bij onze schepen. Een mail met algemene informatie volgt steeds een week voor aanvang, maar u kunt ons natuurlijk altijd mailen met uw vragen!
 

Slecht weer

De schipper bepaalt (uiterlijk) de dag voor de tocht of de omstandigheden het toelaten om de tocht door te laten gaan. Een beetje regen of mist is geen reden om de tocht af te gelasten, te harde wind en/of te hoge golven wel. Houd uw mail tot een dag vooraf in de gaten en/of bel ons bij twijfel.

Uiteraard krijgt iedereen zijn geld terug als de trip wordt afgelast. Wanneer de schipper besluit dat uitvaren mogelijk is en u besluit zelf om welke reden dan ook om niet mee te gaan, volgt uiteraard geen restitutie.

  • U kunt boeken middels het boekingsvak onderaan deze pagina. Geef a.u.b. duidelijk aan om welke afvaart het gaat en voor hoeveel personen u wilt boeken.
     

  • Wilt u als vogelwerkgroep (VWG) een keer mee? Neem dan per mail contact op voor groepskorting (vanaf 10 personen)
     

  • Vergroot je kans op mooie soorten en de beste fotografiemogelijkheden door de aanschaf van een DRIEVAARTENKAART. Kies drie verschillende afvaarten naar keuze en betaal de voordeelprijs van 195 euro!
     

  • U kunt ook een zeevogeltocht weggeven als origineel cadeau! Mail ons de afvaart naar keuze, de naam van de begunstigde en (eventueel) een persoonlijke boodschap en we sturen u een cadeaubon (PDF) toe!

AFVAARTENOVERZICHT

bottom of page