PiedWagtail1_GrobyPool_12Mar06
kuifaalscholver1911232
jan1911032
DSC_6442-bw
zeekoet1910052
grijzezeehond
gekraagde1
IJseend
BH-Drieteen-7085
Sneeuwgors
pont20150103_1
drieteen1

Wandelexcursie: Het vroege voorjaar langs de Zuidpier en Kennemermeer

Eind maart begint de vogeltrek al aardig op gang te komen. Met name steltlopers en eenden verlaten hun overwinteringsgbied en beginnen aan de trektocht naar het noorden. De Zuidpier in IJmuiden is een perfecte plek om deze vogeltrek waar te nemen. De pier steekt de zee in, waardoor we midden in de trekbaan van de eenden en steltlopers kunnen staan. We maken kans op mooie gemixte groepen die recht over ons heen komen vliegen en zo mooi uit elkaar zijn te houden. We doen ook ons best om leuke soorten in de groepen te ontdekken, zoals Zomertaling, Topper, Brilduiker en misschien zelfs een IJseend.
De wintersoorten zoals Steenloper, Paarse Strandloper en Oeverpieper zijn in deze tijd van het jaar nog steeds te vinden op de Zuidpier. Daarnaast hebben we ook een goede kans om een Kuifaalscholver te zien en de verschillen te bekijken met de gewone Aalscholvers. Vanaf de top van de Zuidpier scannen we de zee op zoek naar Roodkeelduikers, Zeekoeten, Dwergmeeuwen en Jan-van-Genten. Wie weet komt zelfs de eerste Grote Stern alweer langs gevlogen en hangen leuke verrassingen op deze befaamde locatie altijd in de lucht (letterlijk en figuurlijk). Naast vogels zullen we ook speuren naar "bijvangsten" als Grijze Zeehond en Bruinvis.
Vanaf de Zuidpier lopen we via het Kennemerstrand naar het Kennemermeer. Op het strand rusten vaak vogels op doortrek zoals Rosse Grutto’s, Bontbekplevieren en Bonte Strandlopers. We scannen ook de meeuwen met kans op Pontische Meeuw, Geelpootmeeuw, Zwartkopmeeuw en misschien wel een Kleine Burgemeester! Tijdens de wandeling wordt er aandacht besteed aan de determinatie van en het onderscheid tussen de verschillende soorten meeuwen.
Rond het Kennemermeer, gelegen in de duinen en op loopafstand van de pier, gaan we op zoek naar de eerste zomervogels en doortrekkers (bijvoorbeeld Rouwkwikstaart, Goudvink en Vuurgoudhaan). Een wandeling rondom deze mooie plek levert altijd een leuke aanvulling op de soortenlijst op.
De excursie wordt geleid door topvogelaar en kenner van het gebied Lars Buckx, die hier al vele schaarse en zeldzame soorten heeft ontdekt. Vandaag zal hij de hele dag scherp en alert zijn om er voor u een prachtige en soortenrijke dag van te maken!

Summary in English: The Zuidpier near the coastal village of IJmuiden is a famous destination for wintering sea birds but also early spring migrants. In this time of year and with some luck you'll be able to combine the best of both worlds. It's an excursion on foot and apart from being a top birding location, the pier is also very suitable for and popular amongst bird photographers because lots of species tend to show very well and at short distance! The second part of the day consists of a visit to the nearby Kennemermeer, a fresh water lake in the dunes and therefor a bird magnet as well.

  • Wanneer: Zaterdag 21 maart 2020, 9.00 uur (einde om ongeveer 14.00 uur)

  • Gids: Lars Buckx

  • Aantal personen: Maximaal 10  (Nog 1 plek beschikbaar)

  • Startpunt: Parkeerplaats Kennemermeer, Kennemerstrand 180, IJmuiden

  • Inclusief:Een dag vogels kijken onder leiding van een Lars, koffie/thee en een stroopwafel, gebruik van telescoop en naslagwerken, een digitale soortenlijst na afloop, 21% BTW

  • Prijs: 39 euro per persoon

  • Praktische informatie: de hele excursie zal wandelend worden gedaan; zorg dus voor stevige schoenen en warme water- en winddichte kleding.

Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

Info en boeken

Birdingholland.nl

Leverkruid 12, Zuidhorn

info@birdingholland.com
Tel: 06 20423772

  • Facebook Social Icon
  • Black Instagram Icon