Er is een aantal plekken waar het ook (juist?) in de winter heel leuk vogels kijken is. Naast bijvoorbeeld de kwelders van de Waddenkust , de Zuidpier van IJmuiden en Texel behoort ook Nationaal park Nieuw Land in het algemeen en de Oostvaarders- en Lepelaarplassen in het bijzonder in dit rijtje. Het gebied biedt een breed scala aan wintergasten en roofvogels en in combinatie met de zoogdieren staat dat garant voor een mooie dag natuurbeleving. Gisteren was het tijd voor de volgende editie van de minibusexcursie "Winter in de Oostvaarders- en Lepelaarplassen" en met een zeer gezellig en gemotiveerd gezelschap stonden we dan ook op tijd in de startblokken. Het was weer eens grijs en fris, zoals al een behoorlijk lange periode het geval is (hoewel op moment van schrijven de wind flink door waait en ik zowaar de zon zie!), maar we hadden prima zicht en het was rustig, dus we redden ons er, met wat opwarmmomenten in de minibus tussendoor, prima mee. Startpunt was het Oostvaardersveld, alwaar we meteen al de nodige wenssoorten konden "afstrepen". We hadden de telescoop amper neergezet of we hadden al meerdere onvolwassen Zeearenden en twee vossen te pakken! Daarnaast joegen er de nodige Bruine- en een Blauwe kiekendief (de verhouding van deze soort leek hier omgekeerd aan wat je normaal gesproken zou verwachten op deze datum), zat er een Slechtvalk op een paal, zongen er zo nu en dan Cetti's zangers en vielen de grote groepen Kieviten en Goudplevieren op.
Overigens bleek ik zo goed als de hele dag de camera in de verkeerde stand te hebben staan. Dat in combinatie met de toch al vrij grijze omstandigheden maakt dat u de echt mooie beelden er even bij moet denken ;-)
De rest van de wandeling was goed voor één van dé wintervogelervaringen van Nederland (als je het mij vraagt): Wilde- en Kleine zwanen, zwemmend op een rustig meertje met het geluid weergalmend door het gebied. Kippenvel!
Vanaf de Kleine Praambult reden we richting de Knardijk. Daar zagen we de volgende Zeearend (liet zich erg mooi en lang zien) alsmede een verre Klapekster.
Helaas verdween de vogel al jagend uit beeld voor iedereen 'm in beeld had gekregen en het koude windje op deze plek zorgde ervoor dat we de zoektocht toch maar redelijk vlot afbraken en ons verplaatsten naar één van de weinige stukjes Oostvaardersplassen met naaldbomen. Hier bevindt zich al enkele weken een zeer zeldzaam, Aziatisch zangvogeltje: de Humes bladkoning. We deden een kortstondige poging om de vogel in beeld te krijgen, maar zoals meerdere vogelaars voor ons ook al hadden ondervonden, bleek dat bijzonder lastig. Hij foerageert namelijk zo goed als constant hoog in de bomen, in gezelschap van meerdere (overwinterende!) Tjiftjaffen, Goudhanen en mezen. Verder dan meerdere roepsessies en een beestje dat door de boomkronen schoot kwamen we dan ook niet. Hier een foto van een geluksmomentje dat ik enkele weken geleden met dezelfde vogel had; heeel even zat 'ie toen bijna op de grond.
Via de Keersluisplas (Nonnetjes, Grote zaagbekken) reden we naar de Oostvaardersdijk. Groepen Watersnippen, baltsende Nonnetjes, een Zeearend en enkele Pontische meeuwen wachtten ons daar op.
Een wandeling in de Lepelaarplassen bracht helaas niet het zo gewenste IJsvogeltje; we hoorden ze wel maar ze lieten zich niet bekijken. Wel zagen we o.a. een Zwarte zwaan, enkele Pontische meeuwen, meerdere Matkoppen, hoorden we gillende Waterrallen en vlogen er drie Zeearenden, waaronder twee volwassen vogels, recht over ons hoofd!
De laatste wandeling van de dag was aan de Almerezijde van het gebied. Ook hier was het goed toeven, met o.a. Baardmannetjes, een Zeearend of zes a zeven, een mooie groep Edelherten die een waterpartij doorkruiste, honderden Smienten en andere eendensoorten maar helaas ook behoorlijk wat zieke Brandganzen; de vogelgriep houdt ook hier huis...
Deelnemers, bedankt voor de gezelligheid en mocht u nu ergens in de komende weken nog een dagje op stap willen, kijk even HIER. Er zijn nog wat plekken beschikbaar!
In nabewerking kun je de foto’s toch qua belichting vast nog wel wat “oppoetsen”?