top of page

JAARAFTRAP EDITIE 5: NAT MAAR TEVREDEN UITGETRAPT!

De ongeschreven regel luidt dat je elkaar tot aan Driekoningen een gelukkig nieuwjaar mag wensen. Hoe dat echter precies zat met Jaaraftrappen wist ik eigenlijk niet. Om niet het gevaar te lopen welke regel dan ook te overtreden, heb ik het ongeschreven regelboek er voor de zekerheid maar even bij gepakt en wat blijkt? Jaaraftrappen mogen gegeven worden tot en met de derde woensdag van januari. Kom ik daar even goed weg! De vijfde en laatste editie stond namelijk gisteren (maandag) op het programma!

Ja, gisteren, de dag die de boeken in ging als kletsnat en fris, die maandag... Als de afgelopen week iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat ik nodig tijd moet investeren in de relatie met de weergoden... Ik weet niet wat ik precies misdaan heb, maar de laatste tijd hebben ze het behoorlijk op ons voorzien. Maar ook ditmaal trof ik gelukkig een groep die zich onderscheidde in doorzettingsvermogen, humor, enthousiasme en goede wil, een ideale mix om er op een druilerige dag het beste van te maken.

Er was echter wel een belangrijk verschil met afgelopen zaterdag. Twee eigenlijk. Het eerste was de wind, die aanzienlijk minder hard stond afgesteld (dat scheelt een hoop). Het tweede was het feit dat we, door het programma om te draaien en te starten op zo goed als het meest noordelijke punt van het Nederlandse vasteland, we het zowaar in de ochtend droog wisten te houden.

Sfeerplaatje gemaakt op weg naar het startpunt van de excusie. Zo'n kleur belooft vaak niet veel goeds voor de rest van de dag, maar mooi is het wel! (#nofilter)

De droge ochtend leverde uitermate productieve en vermakelijke eerste uren op de kwelders op. Twee zaken sprongen er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit. De eerste: we zagen na inmiddels een indrukwekkend aantal bezoeken gedurende de afgelopen jaren een nieuwe soort voor de kwelder: RAAF! En niet één, maar het bleken zelfs VIER exemplaren te zijn, waarvan er één recht over ons hoofd vloog en een tweede ook kort op de pier landde. Raven zijn nou niet bepaald de soorten die je associeert met kwelderlandschap, maar dit soort verrassingen maken vogels kijken zo geweldig leuk! Het was droog, maar wel bewolkt met niet al te veel licht, dus de foto's zijn over het algemeen niet denderend... Desalniettemin:

Kwelderraaf!


Ik was net te laat voor een plaatje van de vogel in zit.

Het tweede hoogtepunt was dat we eindelijk weer eens, en zonder al te veel moeite, de "small five" van de kwelder bij elkaar wisten te vogelen. Oeverpieper, Sneeuwgors en Frater stelden ons de laatste weken eigenlijk nooit teleur, maar we zagen nu ook zeven Strandleeuweriken en zowaar VIJF IJsgorzen. Deze laatste (4+1) vlogen helaas wel steeds over om vervolgens in de dichte begroeiing te landen, maar waren in vlucht goed te zien en ze riepen bovendien fanatiek. Dat is een fijn vooruitzicht voor o.a. de resterende Kweldertochten (met nog laatste plekjes!) en de excursies in Lauwersmeer en omstreken (ook dan maken we een uitstapje naar deze geweldige plek!). Ook 8 Geelgorzen waren het vermelden waard.

Strandleeuweriken!

Sneeuwgorzen

De Fraters zaten regelmatig met een grote groep op de pier!

Fraters. Check die mooie, roze stuitjes bij de adulte mannetjes!

Sneeuwgorzen

Geelgorzen

Strandleeuweriken

Sneeuwgorzen

Sneeuwgorzen

Ook de uilen werkten deze ochtend prima mee. Zowel Rans- als Velduilen waren vrij snel gevonden en zijn bij voorbaat hoogtepunten.

Velduil

Drie Ransuilen

Ook overvliegende roofvogels werden nauwkeurig in de gaten gehouden.

Een zoektocht in de polders en de haven van Lauwersoog leverde naast de "gewone" soorten weinig spectaculairs op. Inmiddels waren de koffie en lunch genuttigd, de sanitaire stop achter de rug, was de regen ook bij ons gearriveerd en besloten wij zuidwaarts te rijden voor de tweede helft, die noodgedwongen iets meer vanuit onze rijdende schuilhut zou moeten plaatsvinden.

De middag rondom het Fochteloërveen was echter weer meer dan vermakelijk. We zagen o.a. 2 Raven, een Klapekster, veel Wilde zwanen en Toendrarietganzen, mooie groepen Kramsvogels en Koperwieken, meerdere Blauwe kiekendieven en één groep van maar liefst 37 Kraanvogels! Een afsluitende wandeling in het bos bracht niet heel veel extra behalve wat "standaard" bosvogels. Desalniettemin een prima opbrengst gezien de hindernissen die ons ook vandaag werden opgeworpen!

Kraanvogels

Deze Klapekster leed zichtbaar aan blue monday...

Kraanvogels

Hiermee is het excursie en vogeljaar dan toch echt afgetrapt (dank weer aan de deelnemers!) en vervolgen we de agenda vrijdag op de kwelder.

Graag nog wel even de aandacht voor onze bijgewerkte excursiekalender, met daarin enkele nieuwe excursies of excursies die terug zijn van weggeweest. Zo zijn er inmiddels trips naar o.a. Arkemheen en Harderbroek (welkom voorjaar!), zijn er twee nieuwe data voor verrassingsexcursies in Noord-Nederland (altijd erg leuk!) en zijn er nieuwe data voor o.a. Texel. Ook voor het najaar zijn de eerste excursies toegevoegd.

Tenslotte begrijpen we niet waarom onze TWEEDAAGSE HAKEN EN HAKKEN nog steeds deelnemers te kort komt na de editie van vorig jaar. Een dag roofvogels en uilen in Noord-Nederland gecombineerd met een dag spechten in het befaamde oerbos Hasbruch in Duitsland met een overnachting: dat klinkt toch als een fijne minivakantie?? Wees van harte welkom, in ieder geval!

165 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Martin Kool
Martin Kool
Jan 17, 2023

Was een fantastische dag Martijn. Wat een geweldige plekken hebben we bezocht. En, voor mij als ‘rookie‘ vogelaar, 5 nieuwe soorten! Ik ga vast en zeker weer een keer mee met één van jullie excursies. Grt Martin

Like
bottom of page