top of page

VERRASSINGSEXCURSIE NOORD-NEDERLAND: NOORDWAARTS VOOR NOORDELIJKE SOORTEN!

MINIBUSEXCURSIE, WOENSDAG 12 OKTOBER 2022


Elk jaar plannen we zowel in het voor- als het najaar een excursie in waarvan de bestemming vooraf nog niet vast staat. Nu is een strak omlijnd plan sowieso niet ons ding, maar deze excursie kan letterlijk alle kanten op. Geheel toepasselijk heet deze excursie "Verrassingsdag". Het idee: je komt met verrekijker en lunch naar een afspreeklocatie en op basis van soorten en omstandigheden schatten we op de dag zelf in wat de beste en meest kansrijke route is voor een leuke dag vogels kijken. Oftewel: stap in de minibus en laat je verrassen!

Afgelopen woensdag kwam er weer een volle groep enthousiastelingen met open vizier naar het noorden gereden. Op de verzamellocatie scheen de zon reeds uitbundig en was de wind zo goed als afwezig. Het was dus eigenlijk al duidelijk dat, welke route we ook zouden rijden, het sowieso een heerlijke dag buiten zou worden.

Omdat je, vooral in deze tijd van het jaar, toch echt aan de kust moet zijn om de grootste kans te maken op typische najaarssoorten, koos ik voor de Groninger Waddenkust tussen grofweg de Eemshaven en Lauwersmeer. De kwelders zijn daar uitgestrekt, leeg, weids en prachtig gekleurd, dus alleen daarom al wilde ik de groep dit laten zien. Bovendien waren daar de laatste tijd leuke dingen gezien, met natuurlijk als hoogtepunt een heuse Noordse boszanger! Deze vogel was de dag voor onze excursie ontdekt, maar gezien het feit dat de nacht helder en rustig was geweest, had ik weinig hoop dat de vogel zou hebben overnacht.

Eenmaal in de Eemshaven leek het op de plek waar de vogel de dag ervoor nog een schitterende show had opgevoerd erg rustig. Wel was er flinke trek te zien van Zanglijsters, Koperwieken, Vinken en Graspiepers. In de bosjes vonden we, ondanks intensief zoeken, weinig meer dan wat Tjiftjaffen, een Goudhaan en een Vuurgoudhaan en enkele lokale Zwarte roodstaarten.

Net toen we, na een laatste vruchteloze rondje langs dezelfde haagjes, wilden instappen en ons verlies al hadden genomen, hoorde ik ineens één verdacht roepje recht voor de minibus uit de bosjes komen. De eerste minuut daarna kon ik nog steeds de "dader" niet vinden, maar plots zat 'ie daar, open en bloot: de NOORDSE BOSZANGER! Een nieuwe soort voor iedereen en slechts mijn tweede ooit, dus een heel, heel fijne! En toch echt wel een verrassing, want de meeste zangertjes die in trektijd als dwaalgast in ons land terecht komen, plegen over het algemeen ten volste te profiteren van het type nacht (helder en rustig) dat achter ons lag om door te vliegen.

Noordse boszanger, een zeer zeldzaam zangvogeltje uit de Siberische bossen!

Nogmaals



Foto: Kees Kraaijeveld

Tjiftjaf

Zwarte roodstaart

Door de plotselinge aanwezigheid van deze fijne zeldzaamheid vertrokken we een stukje later dan verwacht westwaarts. In de Emmapolder zagen we een mooie groep Toendrarietganzen (ze zijn er weer!), vlogen er een roepende IJsgors en een Grote gele kwikstaart over en zaten er diverse Oeverpiepers in de zeekraal. Bij Ruidhorn ergerden we ons kort aan het krankzinnig geplaatste kijkscherm, maar zagen we daar desalniettemin een mooie, juveniele Slechtvalk, een Sneeuwgans tussen de Brand- en Grauwe ganzen en diverse steltlopers (o.a. Rosse grutto, Zilver- en Goudplevier, Wulp, Tureluur, Bonte strandloper en Kluut)

Toendrarietganzen

Ongeringde Sneeuwgans met Brand- en Grauwe ganzen

Bij Noordpolderzijl was het opvallend druk voor een woensdagmiddag, maar een korte scan over de kwelders bracht nog wel een eerstejaars Zeearend (vloog over en landde op de kwelder, uit zicht) en drie jonge Bruine kiekendieven. De veelbelovende haagjes op het campingterrein brachten o.a. enkele Vuurgoudhanen en Tjiftjaffen, maar vooral wat Koperwieken waartussen zich zeker één zeer donker exemplaar. Een sterk getekende, "volgelopen" borst, nauwelijks wit op de onderbuik, donkere bovendelen en getekende onderstaartdekveren maken dat dit een vogel is die van IJsland zal zijn gekomen. De ondersoort IJslandse koperwiek (turdus iliacus cuburni) komt jaarlijks wel in Nederland aan wal, maar alleen de extreme exemplaren zullen worden opgemerkt en de boekjes in gaan. Deze vogel behoorde daar wel toe! De plaatjes zijn mager, maar geven wel een beeld.

IJslandse koperwiek

Zeearend-bewijsje. De Buizerd eronder is wel leuk voor het grootteverschil!

Inmiddels was de middag aardig aan het vorderen en was er nog wel een duidelijke wenssoort voor een groot deel van de groep over: Velduil! Aangezien de omstandigheden prima waren om goede kans te maken op deze nogal tot de verbeelding sprekende soort, besloten we een poging te wagen. Nadat ons geduld even op de proef was gesteld, zagen we uiteindelijk eerst een verre vogel vliegen, toen twee vogels iets dichterbij en uiteindelijk vlogen er wel TIEN exemplaren rond, waarvan enkele heel dichtbij. Geweldig! Daarnaast zagen we nog twee Blauwe kiekendieven (waaronder een adulte man!), een jagend Smelleken (dat minuten lang achter een pieper aan zat), een Slechtvalk en een late Tapuit. Dat was dus met recht een zeer wel besteed laatste uurtje en een knallend einde van een prachtige dag langs de Waddenkust!

Velduil, incoming!


Ze passen perfect in het schitterende kwelderlandschap!

Achterna gezeten door een Zwarte kraai, die blijkbaar ook wel een muis lust!

Regelmatig zaten er twee exemplaren in elkaars sociale ruimte!

Aan de grond, net na de vangst van een muis.

Ook de hazen waren flink actief




Er zijn weer enkele nieuwe excursies op de site geplaatst, waaronder één langs de Friese IJsselmeerkust. Ook de roofvogelexcursie heeft weer een extra datum gekregen. Winter is in Nederland een fantastisch seizoen om te vogelen, onze excursies zijn, ondanks alles, niet duurder geworden, dus wat let u om een keer mee te gaan? Zie www.birdingholland.nl/dagexcursies voor alle data en beschikbaarheid!

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page