top of page

MINIBUSEXCURSIE ROOFVOGELS EN UILEN: COCKTAIL VAN FOCUS EN AFLEIDING!

Gisteren vond de volgende Roofvogel- en uilentrip plaats. Als je een thema aan een excursie hangt, kan het soms heel lastig zijn om daar gedurende de dag bij te blijven. Er is simpelweg veel te veel afleiding die als vogelaar in hart en nieren onmogelijk te negeren is. Voor je het weet sta je op een roofvogelexcursie toch spechten te zoeken, ganzen te checken, uitleg te geven over herkenning van meeuwen en roepjes van piepers met elkaar te vergelijken.

Zoals gezegd: ik kan er niets aan doen en er is gelukkig ook nooit één deelnemer geweest die er ook maar enige kritische noot over heeft uitgesproken. Het is de luxe en weelde die je gratis krijgt bij een dag zoeken naar (bijvoorbeeld) roofvogels en uilen in de vele mooie gebieden die het noorden van Nederland rijk is.

Ook deze excursie was weer een heerlijke cocktail van focus en afleiding! De start was nog keurig binnen de lijntjes. Al bij de eerste stop zagen we een overvliegende Ruigpootbuizerd, een jagende Zeearend en een rondvliegende Blauwe kiekendief. Voeg daar Buizerd en Torenvalk bij en de teller stond na het eerste uurtje al op 5 "rovers". Echter, de afleiding liet niet lang op zich wachten en kwam eerst in de vorm van een IJsvogel en vervolgens van een prachtig vrouwtje Groene specht, dat door één van de deelnemers zeer scherp werd opgemerkt vanuit het rijdende busje!

Jonge Zeearend

Groene specht!

Het leek soms wel lente, zowel door de vogels als door het weer!

Op de tweede stop zagen we een verre Bruine kiekendief, een adulte Havik en weer een Blauwe kiekendief, maar was het verder wat rustig. Wel troffen we een mooie, subadulte Pontische meeuw aan, toch nog steeds wel een soort die genoemd mag worden in dit deel van het land!

Pontische meeuw

De eerste uil waarop we de hoop had gevestigd was de Bosuil. Tot mijn grote opluchting waren ze thuis (we kregen er twee!) en deden ze waar de zo goed in zijn: op ons neerkijken! Nadat we uitgebreid terug hadden gekeken sloeg de afleiding toe in de vorm van o.a. een Middelste bonte specht en een Vuurgoudhaan. Een voorbij snellende Sperwer werd door slechts enkelen gezien, het alarm dat de zangvogels sloegen hoorden we wel allemaal ;-).


Middelste bonte specht

Vuurgoudhaan

Het middagdeel was weer toebedeeld aan de Waddenkust, waar zich traditiegetrouw ook veel en mooie roofvogels en uilen ophouden. Maar ook o.a. ganzen en zwanen en zij waren het die ons tijdelijk maar geheel gewenst van de focus afhaalden!

We troffen de Roodhalsgans wederom aan; geweldig!

Wilde zwanen

Een jakkerende Slechtvalk vormde de inleiding tot een verdere uitbreiding van de roofvogels- en uilendaglijst, want zowel de Rans- als de Velduilen waren heel snel gevonden! Erg fotogeniek toonden de beide soorten niet, maar dat drukte de pret nauwelijks.

Velduil; één van de zes die we zagen

Ransuil, één van de vijf die we zagen.

In de hoop om ook de overwinterende Steppekiekendief te zien, die overigens de laatste dagen wat onvoorspelbaarder in z'n verschijnen lijkt te worden, maakten we nog een wandeling op de pier. Deze leverde helaas niet de gewenste "kiek" op, maar wel twee handen vol Blauwe (waaronder een adulte man) alsmede troostrijke soorten als Frater (200), Sneeuwgors (44) en Oeverpieper (enkele).
Onder een heldere hemel en bij inmiddels ondergaande zon konden we desalniettemin terugkijken op een geweldige en gezellige vogeldag. Toen iedereen al lekker zat in te dutten en na zat te genieten op weg terug naar het ontmoetingspunt, moesten we echter nog één keer de beentjes strekken toen we onverwacht werden geconfronteerd met een gigantische spreeuwenwolk, bestaande uit 10.000-den vogels. Waanzin!

Foto's maken in de schemering is altijd behelpen en in het echt is het altijd nog veel mooier, maar voor het idee...


Mocht u de komende tijd ook nog een dagje mee willen (het weer wordt vast beter dan vandaag ;-)), we hebben nog plek op de Jaaraftrap , de Kweldertocht , de excursie langs de Randmeren en op de pier van IJmuiden (inclusief koffie en gebak!)!


223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarii


bottom of page