top of page

LAST MINUTE MINIBUSEXCURSIE: GEDULD BELOOND!

Afgelopen woensdag vond de eerste editie plaats van wat ongetwijfeld een reeks aan last minute excursies gaat worden. De doelsoorten van deze dag zijn de typische Lauwersmeersoorten als Baardman en Zeearend, met als hoofdprogramma een zeer tot de verbeelding sprekende soort die ons land weer gevonden lijkt te hebben en zich deze winter weer tegoed doet aan de blijkbaar goed herstelde populatie veldmuizen: Velduil!

Omdat voor zowel Baardman als Velduilen als voor fotografie in het algemeen een mooie en rustige dag nodig is, kunnen we weinig anders dan de excursies op last minute basis inplannen. We zullen dus steeds enkele dagen vooruit kijken en wanneer er weinig wind en wat zon wordt voorspeld, zullen we met een nieuwe datum komen, zowel op de site als op de sociale media. Kijk hier voor informatie en stuur een mail naar info@birdingholland.com als je op de mailinglijst wilt komen en het dus als eerste hoort wanneer er een nieuwe datum aankomt.

Afgelopen woensdag was dus de aftrap en eerlijk is eerlijk: het ging aanvankelijk een beetje stroperig. We zagen genoeg Baardmannen en ze zaten soms ook erg dichtbij, maar deze waren zo vliegerig en druk dat het moeilijk was om er leuke foto's van te maken. De Zeearenden waren er ook; we zagen er drie, maar deze bleven juist te ver weg voor foto's. Het is toch wel geweldig om te zien hoe relatief makkelijk de soort inmiddels te vinden is in het gebied, mits je de juiste locaties kent. Ik kan me nog goed herinneren dat Zeearend een ware trofee was van een dag vogels kijken in Lauwersmeer. Ik geniet nog steeds van elke waarneming, begrijp me niet verkeerd, maar opmerkelijk is het al lang niet meer!

Leuk maar natuurlijk immer lastig te fotograferen waren meerdere Vuurgoudhanen die we op een korte wandeling tegen kwamen. Ikzelf stond steeds voornamelijk achteraan en kan dus geen foto's laten zien, maar ik heb wat BOC-jes (BOC is jargon voor back of camera) gezien van erg leuke foto's van deze prachtige maar bewegelijke soort!

Omdat je nooit weet of en wanneer Velduilen actief gaan worden, besloten we op tijd naar de plek af te reizen.

Er is inmiddels veel gezegd over Velduilen en de aantallen mensen die er op af komen, vaak in nogal veroordelende of op z'n minst geërgerde toon. Ik wil er verder niet al te diep op in gaan, maar in dit specifieke geval wil ik opmerken dat het mijn inziens gewoon heel erg goed gaat! Natuurlijk zou iedereen het liefst willen dat je er helemaal alleen zou staan, maar dat is in deze tijd en bij een dergelijk indrukwekkend spektakel nou eenmaal niet realistisch. Het heeft dan ook weinig zin om anderen te verwijten dat ze er staan als je er zelf ook bent. Met dat in het achterhoofd kan ik er erg van genieten dat er zo veel mensen in ogenschijnlijke harmonie en zonder dat de uilen er zich ook maar iets van aantrekken zich vergapen aan en verwonderen over deze show die we zo maar in de schoot geworpen krijgen. Van vogelaars tot fotografen, van toevallige passanten tot gezinnen met kinderen die op klapstoeltjes zitten te wachten en uiteindelijk voor het eerst in hun leven een uil zien: iedereen zit/staat netjes op een rij, achter het hek en langs een doodlopende weg te genieten en dat gaat nogmaals hartstikke goed! Geen gedoe, geen verstoring en iedereen ziet de uilen fantastisch. Natuurlijk zijn er dan altijd fotografen die de vogels het liefst naast de auto op een paaltje willen hebben en het dan niet leuk vinden dat er ook vogelaars uit de auto stappen omdat ze ook graag de wind door hun haren willen voelen of die overvliegende Strandleeuwerik willen kunnen horen, maar over het algemeen is er ruimte voor iedereen, storen de uilen zich totaal niet aan de aandacht en gaat het gewoon prima. Soms kan het gewoon wél samen: redelijk wat toeloop en natuur, als iedereen zich maar gedraagt en de situatie het toelaat. En in dit geval hadden de uilen geen betere plek kunnen uitzoeken! Ergo: ik pleit ervoor om zaken ook eens positief in te steken en te benaderen wanneer dat gewoon kan. Er wordt al genoeg geklaagd en gemopperd tegenwoordig.

Oké, dat waren alweer meer woorden dan ik me had voorgenomen, laten we de beelden maar gewoon spreken. Even kort nog: het duurde even voor de uilen uiteindelijk ten tonele verschenen, maar we konden ons tot die tijd vermaken met de nodige Blauwe- en Bruine kiekendieven, Oeverpiepers, een Grote gele kwikstaart en een prachtig groepje van 10 Strandleeuweriken! Wat een gave soort is dat toch! Dit betekende het eerste groepje van deze winter, na een voorloper in de vorm van een los exemplaar laatst op Texel. De soort is één van de doelen tijdens onze KWELDERTOCHTEN en ook tijdens het WEEKEND KWELDERTOCHT XL, waarvoor nog twee plekken beschikbaar zijn! Fijn en geruststellend dat ze er weer zijn, dus!

Strandleeuwerik

Strandleeuweriken. Als ze hun prachtige gele koppies niet zouden hebben gehad, zouden ze totaal opgaan in het landschap!

Grote gele kwikstaart; ook een Scandinavische wintergast!

"Helaas" verschenen de Velduilen dus iets later dan gehoopt, waardoor het beste licht al voorbij was en ons geduld enigszins werd beproefd. Desalniettemin was het uiteindelijk genieten! De eerste exemplaren verschenen toen er wat Blauwe kiekendieven begonnen te jagen (die kregen er steeds flink van langs). De waarnemingen waren toen nog aardig op afstand, maar wel met soms met vijf tegelijk in één beeld.

Vrouwtype Blauwe kiekendief, aangevallen door een Velduil.

Man Blauwe kiekendief en Velduil.

Velduil aangevallen door Velduil.

Naar mate de namiddag vorderde, werd het licht dus minder maar de show spectaculairder. Fotografisch werd het dus uitdagender, maar er viel nog steeds genoeg van te maken en voor mensen die simpelweg genoten door telescoop of verrekijker was het helemaal fantastisch! Hier wat plaatjes uit mijn camera.


Je ziet het: het was een mooie middag, met in enkele uren meerdere soorten om je vingers bij af te likken. Daarvoor moet je toch echt naar Noord-Nederland. Het is voor sommigen misschien even rijden, maar je wordt er doorgaans rijkelijk voor beloond.

Kijk voor ons winterprogramma, met ook roofvogelexcursies buiten het noorden (bijvoorbeeld in de Oostvaardersplassen), op www.birdingholland.nl/dagexcursies

257 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare

Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.
bottom of page