top of page

KRAANVOGELS IN DRENTHE: MISSIE GESLAAGD EN ANGSTGEGNER UITGESCHAKELD?

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 11 MAART 2024


Afgelopen maandag/gisteren was het jaarlijkse dagje Kraanvogels kijken een feit. Vreemd genoeg zat de excursie een keertje niet vol en hadden de deelnemers die er wel waren dus allen een plekje bij een raam; elk nadeel hep z'n voordeel!

Er werd nogal wat nattigheid voorspeld, maar deze bleef gelukkig uit. Het zuiden schijnt een flinke plons te hebben gekregen, maar bij ons bleef het beperkt tot een kwartiertje licht gesputter. En bij weinig wind was dat dus prima te hebben!

En we zagen nog Kraanvogels ook! De opbouw was daarbij volgens de boekjes: eerst 1 exemplaar redelijk ver weg, toen twee vogels wat dichterbij, toen een groep van ongeveer 15 om te eindigen met een vogel of 28 op genietafstand! Oké, vergeleken met het Kraanvogelgeweld dat zich afgelopen weekend in bepaalde delen van het land afspeelde, is dit misschien kattenpis, maar het blijft toch altijd een voorrecht om deze iconische soort in het eigen, Nederlandse broedgebied te mogen aanschouwen. Dat is lang niet altijd vanzelfsprekend geweest en zo voelt het overigens nog steeds niet!

Familiegroepje met jong van vorig jaar.

Iedere vogelaar heeft wel van die soorten die niet gek zeldzaam zijn, maar die op één of andere manier minder vaak lijken te "lukken" dan bij anderen en dan de status doet vermoeden. Een soort van Angstgegner, dus. Bij mij is dat lang de Kleine bonte specht geweest, maar voor deze soort lijkt het hek ineens van de dam! Vandaag zagen en hoorden we weer 2 exemplaren, na 3 stuks afgelopen weekend en 3 de week ervoor! Daarmee heb ik in de afgelopen negen dagen al meer Kleine bonte spechten tijdens excursies kunnen laten zien dan de afgelopen twee jaar bij elkaar!

Man Kleine bonte specht

Naast deze mooie soorten was de dag aardig gevuld met mooie soorten. Zwarte specht (gehoord), Groene specht, Zeearenden, Smelleken (adult man!), Grote gele kwikstaart, Klapekster, Roodborsttapuit, Raaf, Havik, Blauwe kiekendief, Brilduiker, Vuurgoudhaan, Goudvink, Appelvink, Geelgors: het was weer mooi buiten!

Grote gele kwikstaart. Foerageerde op een maisveld tussen Witte kwikken!
Goudvinken hebben ook wel eens meer moeite gekost dan de laatste dagen!
Man Zeearend nabij het nest, waar de vrouw inmiddels op de eieren zit.

Wees welkom op de komende trips, waar nog plekjes vrij zijn:

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page