top of page

WANDELEXCURSIE: Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug (met uitbreiding: Engbertsdijksvenen)

Tot 50 jaar geleden waren Korhoenders relatief algemeen in Nederland, maar daarna ging het razendsnel bergafwaarts met de soort. De Sallandse heuvelrug was nog lang het laatste bolwerk, maar ook daar viel uiteindelijk het doek. Tegenwoordig probeert men de populatie nieuw leven in te blazen door middel van een herintroductieproject. Dankzij deze inspanningen klinkt het karakteristieke gebolder dus weer over dit prachtige stukje Nederland, dat is ontstaan in de laatste IJstijd en tijdens deze excursie gaan we proberen deze zeer tot de verbeelding sprekende soort te zien en te horen (misschien nog wel indrukwekkender!) te krijgen.

Dit vergt echter wel even een vroege start: de vogels zijn vrijwel alleen te zien gedurende de eerste uren van de dag, wanneer het nog rustig is en de doorgaande weg is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. We starten dan ook om zeven uur en wandelen vanaf het startpunt het gebied in. Vroeg opstaan betaalt echter vrijwel altijd uit, hopelijk in de vorm van Korhoenders maar vast en zeker ook door de zang van vele andere bewoners van dit nationaal park. De combinatie van bos en heide geeft kans op soorten als Raaf, Zwarte specht, Boomleeuwerik, Klapekster en vele andere lokale broedvogels en natuurlijk is er in deze tijd van het jaar ook altijd kans op doortrekkers als Rode wouw en Blauwe kiekendief. De stevige doch rustige wandeling door het gebied zal een kilometer of acht en enkele uren in beslag nemen.

Voor mensen die er echter geen genoeg van kunnen krijgen, is de excursie uit te breiden met een bezoek aan het nabij gelegen (half uurtje rijden) Engbertsdijksvenen. Dit schitterende, uitgestrekte hoogveengebied zal de soortenlijst van de dag nog flink doen uitbreiden en is tevens landschappelijk een prachtige aanvulling op deze dag vol Overijsselse natuur. We maken in het gebied kans op soorten als Kraanvogel (!), Klapekster, Blauwborst, Groene specht, Geelgors enzovoort.

De excursie naar de Sallandse heuvelrug is los te boeken, de Engbertsdijksvenen alléén als toevoeging.

Fotocredits: Hans Verdaat en Mike Vandeperre

Kijk voor een verslag van de editie van 2022 HIER!

  • Wanneer: Maandag 1 april 2024, start 7.00 uur, eind rond 11 uur (Uitbreiding Engbertsdijksvenen: 12.00 - 15.00 uur)

  • Aantal personen: Maximaal 8   (Nog 1 plek beschikbaar)

  • Startpunt: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

  • Inclusief: Wandeling onder leiding van een ervaren gids, koffie/thee en stroopwafel, gebruik van optiek (verrekijkers op aanvraag, gratis), digitaal verslag met foto's na afloop, 21% BTW.

  • Prijs: 49 euro per persoon. Uitbreiding Sallandse heuvelrug: 29 euro per persoon (AUB bij boeking aangeven met of zonder uitbreiding)

  • Goed te weten: Er zit een stevige wandeling (ongeveer 8 kilometer) in het programma. Zorg dus voor goede schoenen en kleed u op de voorspelde weersomstandigheden. Een beetje wind of regen in de voorspelling is geen reden om de excursie af te gelasten. Lunch en andere versnaperingen dient u zelf mee te brengen, voor koffie/thee en koek wordt gezorgd.

    Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!

bottom of page