EXCURSIE HONDERD SOORTENDAG: VAN KIKKERTJE TOT FRANJEPOOT, VAN BUIDELMUIZEN TOT EKSTERS!

Oké, de titel is enigszins flauw en herbergt een "inside joke" (ik kom daar nog wel even op terug), maar dat onderstreept hopelijk ook dat onze zeer populaire Honderd soortendagen toch vooral gezellig en ontspannen zijn. Natuurlijk zou het mijn persoonlijke eer te na zijn om niet aan de honderd te komen, maar een dergelijke excursie is toch vooral genieten van de mooiste gebieden van Nederland in de mooiste tijd van het jaar. Voor de rest komt het zoals het komt en maken vooral de mensen de dag.

Vandaag ging ik (Martijn) alsnog met een deel van de groep die vorig jaar al om welbekende redenen met een afgelasting te maken kreeg op stap. Omdat twee van de deelneemsters ook al onderdeel waren van de privétour die "Honderddertig soortendag" was gedoopt, had ik de route van vandaag licht aangepast en maakten we vooral in het ochtenddeel net wat andere wandelingen in net wat andere gebieden dan gebruikelijk. Of dat er debet aan was dat we toch wat bossoorten misliepen of dat het gewoon was omdat het weer eens veel te koud was voor de tijd van het jaar, we zullen het nooit weten.

De start was leuk, met o.a. een Zwarte roodstaart buiten mededinging (want bij het tankstation net voor de laatste deelnemers aanhaakten), maar met wel telbare Appelvinken en een man Sperwer met prooi. De eerste wandeling in het Drents-Friese wold was o.a. goed voor een vlak voor ons opvliegende Kraanvogel (zo dichtbij dat zelfs mijn autofocus ervan in de war raakte) en twee zingende en baltsende Grauwe klauwieren! De mannetjes maakten daarbij enkele geluiden die ik, zo ver ik me kan herinneren, niet eerder gehoord had. Verder waren twee Raven, een Goudvink, meerdere Geelgorzen, enkele Boomleeuweriken, meerdere Gekraagde roodstaarten, Boompiepers en Grote lijsters noemenswaardig.

Grauwe klauwier
Raaf

Tijdens de koffie kwam er nog o.a. een onverwachte baltsende Watersnip langs, maar in het bos was het toch vooral behoorlijk stil. We besloten om dus eerst maar eens het Fochteloërveen in te duiken (figuurlijk, dan) en dat was goed voor een fijn uurtje, met o.a. 6 Kraanvogels, een Wielewaal (die zich voor de oplettende kijkers ook liet zien), Tapuiten, Blauwborst, Dodaars en als erg leuke niet-vogelbonus een Boomkikker! Één van de deelneemsters bekende achteraf dat die soort uiteindelijk het hoogtepunt van de dag betekende. Uiteraard heeft iedereen recht op zijn/haar eigen hoogtepunt, maar vandaag... Afijn, wordt nog wel even vervolgd ;-)

Boomkikker

Ik besloot nog een laatste wandeling in het bos in te plannen, in de hoop om toch nog wat ontbrekende soorten (vooral mezen) te kunnen vinden. Helaas bleek het zo mogelijk nog stiller in het bos dan eerder en moesten we ons "verlies" op dit vlak nemen. De compensatie kwam echter in de vorm van een schitterende Kleine bonte specht (goed gevonden, Pieter!), Vuurgoudhanen, nog een Grauwe klauwier, nog een Wielewaal en een onvolwassen Zeearend!

Kleine bonte specht
Kleine bonte specht; deze foto geeft een beetje een indruk van het geringe formaat van de soort.
Bewijspixels van de Zeearend, die in een bui hing. Overigens zagen de weersvoorspellingen er voor de dag behoorlijk angstaanjagend uit, maar we hebben weinig tot geen nattigheid gevoeld!

De volgende stop was, u raadt het vast al, het Zuidlaardermeergebied. Vanaf het gemaal is het altijd genieten en slaat de teller op een dag als vandaag even door in het rood. Je ziet natuurlijk vele soorten die in het bosgedeelte volledig afwezig zijn. Hoogtepunten waren o.a. Zomertalingen, Sprinkhaanzanger, Geoorde futen, Witwangsterns, nog een Zeearend en zowaar wéér een Rode wouw (het houdt niet op met die soort en dit was weer een ander exemplaar dan ik hier vaker heb gezien). Niet telbaar maar wel esthetisch dik in orde was het paartje Rosse stekelstaart dat voorbij zwom. Vogels met blauwe snavels mogen gewoon nooit onvermeld blijven, dat moge duidelijk zijn!