LAUWERSMEER COMPLEET: HEMELSVAARTSDAG KLEURT ROZE EN ROOD!

Op Hemelvaartsdag stond onze jaarlijkse "klassieker", Lauwersmeer compleet, weer op het programma. Gids Lazar en ik (Martijn) namen beiden enkele vogelaars mee uit wandelen op een paar van de mooiste en meest veelbelovende locaties in dit uitgestrekte en vogelrijke nationaal park. Eigenlijk is de naam "compleet" enigszins misleidend (mijn nederige excuses), want een dag is veel te kort voor het complete plaatje. We proberen echter een dag vooraf de omstandigheden in te schatten en maken op basis daarvan een zo compleet mogelijk dagprogramma, een route die de grootste kans biedt op mooie en als het even kan bijzondere vogelsoorten. Dit jaar troffen we het met veel zon en weinig wind. Heerlijk wandelweer, maar doorgewinterde vogelaars weten ook dat trekvogels ook erg van deze omstandigheden houden en deze dagen aangrijpen om hard en hoog door te vliegen en kilometers te maken op weg naar hun broedgebieden (en geef ze eens ongelijk). Het kan dus wel eens behoorlijk hard werken zijn om leuke soorten aan de grond te vinden en het felle licht in combinatie met de warmtetrilling maakt vogelen soms best een uitdaging. Ik hoor u denken: "Het is verdorie ook nooit goed! Eerst klaagt hij over de koude noordenwind, nu weer over te veel zon en weinig wind!". Inderdaad, elk voordeel heeft z'n nadeel en andersom evenzeer. Mijn opmerkingen hierboven moeten ook eerder worden gezien als constateringen in plaats van klachten. En als u ziet wat we er uiteindelijk uit wisten te halen, hebben we ons zeer behoorlijk aan de omstandigheden weten aan te passen en heeft iedereen ook nog eens een flinke shot vitamine D toegediend gekregen! We begonnen de dag op een plek die, wat de omstandigheden ook zijn, niet mag ontbreken op een dag Lauwersmeer: het Jaap Deensgat. Hier werden we al meteen welkom geheten door liefst drie Zeearenden aan de grond en nog één of twee rondvliegers. Daarnaast zagen we o.a. Baardmannen, een Sprinkhaanzanger, Kleine plevieren, Bontbekplevieren, Kemphanen, Blauwborst, Snor, Kleine strandlopers, Zilverplevier en hoempte een Roerdomp ons van dichtbij toe. Een fijn begin van deze zonovergoten dag!

Baardman
Twee Zeearenden van de drie Zeearenden aan de grond. Eigenlijk te ver weg voor fatsoenlijke foto's, maar door de telescoop mooi te zien.
Kleine plevier
Baltsende Kleine plevieren
Sprinkhaanzanger (Foto: Tanja de Leeuw)

De volgende stop was aan de zuidkant van het gebied en leverde weer een leuke reeks aan waarnemingen op. Het groepje van Lazar zag een Purperreiger invallen, mooie soorten als Wielewaal, Spotvogel, Snor, Nachtegaal, Buidelmees, vier overtrekkende (ongeringde) Ooievaars en een hoog overvliegend tweedejaars vrouwtje Grauwe kiekendief waren voor alle deelnemers weggelegd.

Vocale Buidelmees. Je hoort de soort vaak al van ver roepen langs het wandelpad. Aangezien het een erg kwetsbare soort is, is het van belang om met respect en afstand van eventuele broedlocaties zo kort mogelijk te kijken en dan door te lopen. Gelukkig kennen wij onze deelnemers goed en weet ik dat zij de locatie niet zullen delen en ook niet terug zullen gaan. Het zijn vogelaars die simpelweg dankbaar zijn voor de waarneming van deze mooie soort; hij was bijna voor een ieder nieuw.
Tweedejaars vrouw Grauwe kiekendief; een niet alledaags kleed.
Ze had het kort aan de stok met een lokale Buizerd.
Twee van de vier overtrekkende Ooievaars

Aangezien het laag water was op het Wad, leek het ons kansrijk om via de Bantpolder richting de Waddendijk te rijden. De wadplaat boven de zeedijk wil juist bij laag water nog wel eens leuke aantallen steltlopers opleveren, maar ook de Bantpolder zelf moest natuurlijk niet worden overgeslagen. De Morinellen leken daar helaas verdwenen, maar we kregen er wel twee andere flinke bonussoorten voor terug: twee Roodhalsganzen (een stukkie verder dan we de afgelopen tijd waren gewend, maar we deden het ervoor!) en... een langsvliegende Europese flamingo!! Ja, dan sta je toch echt wel even te knipperen met je ogen! We dachten dan ook even dat deelnemer Peter een grap maakte toen hij droogjes opmerkte dat er een flamingo aan kwam vliegen, maar het is natuurlijk een vrij onmiskenbare soort. Bizar en mijn eerste langstrekkende Europese flamingo ooit! Mei is een maand waarin alles overal kan, blijkt maar weer!