top of page

VELUWE EN OOSTVAARDERSPLASSEN: HERFSTBONBON MET LENTEVULLING

Vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2024


Want zo voelde het een beetje de afgelopen dagen. Van de buitenkant leek het toch vooral alsof november dit jaar in april viel, maar als je de moeite nam om even door te bijten, overheerste toch ineens een overweldigende en allesoverheersende smaak van voorjaar.


Wel moet gezegd dat je vrijdag wel erg hard moest bijten. In de Oostvaardersplassen waren we toch blij dat we onze eigen mobiele schuilhut bij ons hadden in de vorm van de minibus. Af en toe een stukje rijden om op te warmen, op te drogen of de bui af te wachten was geen overbodige luxe. De windkracht zes plus de talrijke buien plus de temperatuur van net geen tien graden maakten dat we het toch vooral warm moesten zien te krijgen van de vogels. Dat was door de omstandigheden uiteraard nog lang niet makkelijk, maar er waren toch meerdere momenten die zullen beklijven. Koereigers die letterlijk aan het paardrijden waren, meerdere Zeearenden die voor Oostvaardersplassenbegrippen mooi dichtbij zaten (één kwam er letterlijk recht op ons af en zo dichtbij dat het haast intimiderend werd!), de honderden zomerkleed Dwergmeeuwen die, samen met de eerste Zwarte sterns, Visdieven en met een flinke zwik zwaluwen foerageerden boven het Bovenwater, de prachtige Bruine kiekendieven die een showtje winddansen gaven, een mooie nam Krooneend, die er tussen de Meerkoeten prachtig uitknalde, een Zilverplevier die roepend opvloog (een noemenswaardige soort in het binnenland!), twee Geelpootmeeuwen die we tussen de vele (al haast niet meer noemenswaardige) Pontische meeuwen wisten uit te plukken en waarvan vooral de derde kalenderjaars vogel een erg mooie was en de drie late Grote zaagbekken die op de buizen van de Blocq van Kuffeler aan het pitten waren.

Helaas zat ik met mijn hoofd blijkbaar nog in Spanje en had ik mijn camera thuis laten liggen, maar gelukkig was deelneemster Wilma van der Pols zo vriendelijk wat beeldmateriaal te leveren, zodat er toch nog wat te kijken valt.

Op www.facebook.com/birdingholland.nl en op onze Insta staat nog een filmpje van de tegen de wind en op stormvogeltjes-achtige wijze foeragerende Dwergmeeuwen.

Twee Koereigers, nogal terecht geïmponeerd door een Raaf (dit moment had ik zelf even gemist!)
Één van de zeker acht Zeearenden van vandaag.
Krooneend
Hitchin' a ride!
Derde kalenderjaar Geelpootmeeuw. Even hiervoor stond 'ie nog en konden we zien waarom de vogel heet zoals 'ie heet.
Voor mij de soort van de dag. En dan vooral om de aantallen en hoe mooi we ze konden bekijken. Honderden exemplaren op korte afstand; dat gebeurt je niet vaak!
Zeearend, voor de twee op de voorgrond hopelijk op een klutenvrij dieet...
Het genieten van de prachtige takjes werd bruut verstoord door een luidruchtige Nachtegaal.

Tijdens wandelexcursies op de Veluwe van de zaterdag was het bij tijd en wijle nog steeds nat, maar de wind was iets gaan liggen en de luwte was hier iets makkelijker te vinden dan in Flevoland. De middaggroep kreeg zowaar bijna een droge wandeling met regelmatig zon, wat dan ook meteen twee Zandhagedissen opleverde!

Verder bracht de wandeling wat je van een voorjaarsdag op de Veluwe verwacht, maar natuurlijk mag je een Draaihals nooit als vanzelfsprekend beschouwen! De ochtendgroep kreeg deze heel fijne specht dankzij een scherpe deelnemer een tijd lang in de telescoop voorgeschoteld, de middaggroep moest het helaas doen met de zang.

Draaihals!

Verder was het prima toeven tijdens de twee wandelingen die tweede gids Marnix en ik maakten. Vrijwel het hele palet aan zangvogels passeerde de revue, waarbij er net iets meer aandacht was voor soorten als Glanskop, Kuifmees, Appelvink, Bonte vliegenvanger, Gekraagde roodstaart, Boompieper en Boom- en Veldleeuwerik. Verder noteerden we nog een langsvliegende Zwarte specht, een foeragerende Groene specht en enkele Raven op deze mooie ronde.

De voorjaarsvogels zijn er dus, nu het voorjaarsgevoel nog!

Zandhagedis, bizar mooie dieren!
Bonte vliegenvanger
Zwarte mees
Boomleeuwerik (Matthew Sprangers)
Kuifmees
Glanskop
Appelvink
Bonte vliegenvanger
Boompieper (Matthew Sprangers)

Gekraagde roodstaart (Matthew Sprangers)
Geringde Bonte vliegenvanger (niet af te lezen).

Wolvendrol en gids (de voorste is de drol). Foto: Gert-Jan van 't Veer



170 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page