top of page

VOORJAAR OP TEXEL: FRIS MAAR VROLIJK EN VRUCHTBAAR DAGJE!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 22 APRIL 2024


De handschoenen en mutsen mochten weer even uit de kast toen we ons opmaakten voor een dagje "voorjaar" op Texel. Het was uitgesproken fris, mede dankzij de venijnige noordoostenwind die maar moeilijk te ontwijken en te negeren was. Maar het weerbeeld van achter het glas van de minibus was daarentegen vriendelijk en de zon scheen met grote regelmaat en dat is tegenwoordig al heel wat. Naar mate de dag vorderde werd de temperatuur langzaam iets prettiger en de vogels deden vervolgens de rest!

We verlieten het eiland uiteindelijk met een totaallijst van zo'n 95 soorten, wat alles behalve misselijk is gezien het feit dat we rond tienen het eiland opreden (met al een Zwarte roodstaart op zak) en rond vijven de boot terug namen.

Het eerste van de productieve uurtjes vond plaats rond de Mokbaai en bij de Petten, wat logischerwijs vooral veel steltlopers en eenden bracht, maar ook een Kleine zilverreiger. Ook het karakteristieke heen en weer gevlieg en geroep van de Grote sterns was een heerlijke sensatie.

Grote stern
Torenvalk

De Horsmeertjes waren vrij rustig dus was het daarna al snel tijd voor ons gebruikelijke bezoek aan de Noordzee. De tweede helft van april staat nu niet te boek als de beste tijd voor zeetrek, maar dat er zeker nog leuke soorten mogelijk zijn, bewees deze ochtend. Binnen een half uur hadden we drie soorten duikers te pakken, waaronder mooie parelduikers en zowaar een IJsduiker, die samen met een Parelduiker naar noord vloog. Het fikse grootteverschil, tekening op de nek en de duidelijk verder uitstekende poten waren door de directe vergelijking prachtig door de telescoop te zien, maar die details ontbreken op de brakke foto's die ik heb geprobeerd te maken. Een Ijsduiker in april is natuurlijk verre van alledaags en een onomstoten bewijsplaatje zou dan ook leuk zijn geweest. Daarvoor vloog 'ie helaas net te ver en is het bereik van mijn lens net niet toereikend. Overige soorten waren o.a. enkele Noordse sterns, meerdere Roodkeelduikers en Zwarte zee-eenden en een Jan-van-Gent.

Bewijsje van een Parelduiker

Prins Hendrik zanddijk was levendig door de vele Grote sterns, steltlopers en o.a. Middelste zaagbekken, maar de eerder gemelde Strandplevier konden we hier even niet vinden. De weg noordwaarts langs de Waddenkust was mooi en productief zoals altijd, met veel algemenere soorten mooi dichtbij. Tussen de nog vele duizenden rotganzen vonden we een adulte Zwarte rotgans, die gepaard leek met een "gewone" partner (en daar is niets mis mee ;-)). Een paartje Zomertaling verdween net te snel over een randje, waardoor enkele deelnemers het miste.

Zwarte rotgans
Zomertalingen en het bewuste randje.

Na een koffie-, sanitaire- en optiekreinigingsstop in het Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp konden we wakker, geleegd en met heldere blik de Tuintjes in, waar we al heel snel zeven Beflijsters in beeld kregen. Ze lieten zich rustig en van (voor de soort relatief) korte afstand heel mooi zien! Ook konden hier o.a. Tapuiten en een Sprinkhaanzanger worden genoteerd.

Beflijsters!

Bij Waal en Burg is het tegenwoordig ook goed toeven. Niet alleen zijn hier de weidevogels nog aardig vertegenwoordigd, er verblijft ook al enkele dagen een adult mannetje Grauwe franjepoot tussen de vele Kemphanen. Deze erg leuke soort maakte het ons ook niet bepaald moeilijk en was meteen bij aankomst in beeld.

Toen we aankwamen stond de Grauwe franjepoot op de kant (rechts)en liepen de Kemphanen in het water; een beetje de ongekeerde wereld!
Even later vertoonde de franjepoot het gedrag waar 'ie zo bekend om staat: zwemmend en tollend in het water zoekend naar insecten.

Inmiddels tikte de klok in ons nadeel en moesten we alweer richting de boot. Op de dijk bij het NIOZ vonden we als afsluiting nog een mooie groep gele kwikstaarten met daarin zeker twee vrouwtjes Engelse kwikstaarten.

Engelse kwikstaart, waarschijnlijk tweedejaars vrouw.

Dit waren de laatste wapenfeiten van deze mooie en gezellige dag op het altijd fijne Texel; wat vliegt de tijd toch altijd als je vogels kijkt!


Dit najaar staat er gelukkig weer een serie excursies gepland. September en oktober zijn misschien wel de meest spannende maanden van het jaar, dus aarzel niet en ga (weer/nog) eens mee! De eerste excursie is op 9 september en daarna volgen er nog drie:



155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page