top of page

ZONOVERGOTEN DUBBEL OP LANDGOED TWICKEL

WANDELEXCURSIE, VRIJDAG 8 EN ZATERDAG 9 MAART 2024


Als je een excursie boekt, heb je de zekerheid dat we/ik er alles aan zal doen om de dag een ornithologisch succes te maken. De onzekere factor is en zal altijd het weer blijven. Hoewel weer dat in onze beleveningswereld als "slecht" wordt bestempeld voor vogels helemaal niet slecht hoeft te zijn, is het toch wel fijn wanneer je je als vogelaar zelf ook enigszins comfortabel voelt buiten.

Welnu, de deelnemers aan de twee volgeboekte wandelexcursies op landgoed Twickel hadden het geluk aan hun zijde. Het was zowel op de vrijdag als op de zaterdag fantastisch wandelweer met een blauwe lucht, aangename voorjaarszon en genoeg luwte om de nog wat frisse wind meestal niet te voelen.

Landgoed Twickel ligt bij Delden en is een zeer groot en afwisselend landgoed in typisch Twentse stijl. Naast het kasteel, de reden dat het landgoed ligt waar het ligt, zijn er veel verschillende landschapstypes te vinden die een wandeling verbazingwekkend afwisselend maken. Oud parklandschap, bos, heidevelden, waterloopjes, houtwallen en essen zorgen ervoor dat de vogels niet eens nodig zijn voor een memorabel bezoek.

Maar uit ons perspectief vormen die toch echt wel een meerwaarde en gelukkig lieten ze het niet afweten. Natuurlijk waren de twee wandeldagen niet identiek qua soortenlijst. De zaterdaggroep had achteraf gezien iets meer geluk qua variatie en kwaliteit, maar heel veel soorten waren gelukkig voor beide dagen weggelegd. Appelvinken, Kuifmezen, Vuurgoudhanen, Glanskoppen, Goudvinken, Havik, Sperwer, Grote-, Middelste-, Groene en Zwarte specht (roepend en roffelend) werden op zowel vrijdag en zaterdag genoteerd.

Man en vrouw Appelvink. Met name op vrijdag zagen we er veel en zagen we ze mooi!
Onvolwassen Havik
Man Goudvink
Buizerd
Middelste bonte specht
Kuifmees
Veel Vuurgoudhanen hoorden we alleen. Sommige zaten wel in zicht, dan meestal zingend.
Appelvink. Zingen kunnen ze niet echt, maar de mannetjes doen wel een poging...
Appelvink
Middelste bonte specht
Vuurgoudhaan
Middelste bonte specht
Appelvinken

De vrijdaggroep kreeg een mooi extraatje in de vorm van een Slechtvalk. Deze mengde zich in een groepje Buizerds en had daar kort een akkefietje mee, wat een mooi schouwspel opleverde. Ook een zichtwaarneming (voorbij vliegend, dat wel) van Grote gele kwikstaart was alleen aan enkele gelukkigen van de vrijdag besteed.

Buizerd en Slechtvalk in een onderonsje

Op zaterdag was het feestje van 3-4 Kleine bonte spechten vooral memorabel! Ze lieten zich schitterend zien en horen, waarbij ook flink gebaltst werd. Deze lastige soort zie ik jaarlijks maar enkele keren, dus dat zijn ook voor mij momenten om te koesteren!

Als Kleine bonte spechten baltsen, kunnen ze blijkbaar een soort vlinderende vlucht maken. Ik had dat nog nooit eerder gezien, nu tweemaal!
Kleine bonte specht

Andere soorten die we op zaterdag wel zagen maar vrijdag misten waren o.a. Boomleeuwerik, Patrijzen (twee opvliegende vogels op de Deldense es) en een Grote vos!

Mooi weer, maart en Oost-Nederland is een combinatie die de laatste jaren bijna garant staat voor Grote vossen. We zagen er op zaterdag zelfs drie. Fijn!
Patrijzen

Een speciale vermelding verdienen, het zal je vast niet zijn ontgaan, de Kraanvogels. Ook wij konden, ondanks dat we ook regelmatig in bosachtige omgeving liepen en dus geen weids uitzicht hadden, genieten van een plukje van het spektakel dat zich de afgelopen dagen over Zuid(oost)-Nederland afspeelde. Moest de vrijdag het nog doen met twee, vrij verre exemplaren, zaterdag kregen we in korte tijd drie middelgrote groepen van in totaal zo'n 70 vogels voorgeschoteld. Vanwege de wind en het gebrek aan thermiek, probeerde één van de groepen hoogte te winnen recht boven ons hoofd, waarbij er ook regelmatig geroepen werd. Het is een fenomeen waar je nooit aan went; geweldig!

Kraanvogels. Ze vlogen mooi dichtbij maar wel veelal tegen de zon in. Ach, je kunt niet alles hebben ;-)

Het waren twee heerlijke wandeldagen en ik wil alle deelnemers hartelijk danken voor de gezelligheid en het enthousiasme. Mocht je nog mee willen in de komende weken, er is nog plek op de volgende dagtrips:Kijk voor het hele excursieprogramma op https://www.birdingholland.nl/dagexcursies

Markante bomen aan de es
Rare halo...

230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page