oehoe1
2019-03-24 09.44.27
kortsnavel5
middelste bonte specht 1
zwartespecht2
klebo2_1
ksboom3
24022015-IJsvogel-Kalmthout-4465
Groene Specht
Vuurgoudhaan 1 Alex Bos
levendbarendehagedis201109021
Zwarte Specht_K3_0008-3

Spechten, Oehoe en meer in de Achterhoek

De Achterhoek is een fantastisch mooie regio om te vogelen. Vooral de omgeving van Winterswijk is van een grote schoonheid en variatie en herbergt ook nog eens een groot aantal prachtige vogelsoorten. Vandaag gaan we enkele van deze gebieden bewandelen en hebben daarbij enkele doelsoorten. We hopen daarbij net zo succesvol te zijn als de populaire excursies van de afgelopen jaren!
We gaan eerst en vooral op zoek naar de 5 spechtensoorten die in de Nederlandse bossen te vinden zijn. Nabij Winterswijk bevindt zich een bosgebied dat daar zeer kansrijk  voor is. Ons bezoek staat gepland op een moment waarop  de vogels normaal gesproken zeer vocaal en actief zijn en wanneer de omstandigheden enigszins meewerken hebben we een grote kans om alle vijf de soorten in de kijker te krijgen: Grote- Middelste- en Kleine Bonte alsmede Zwarte- en Groene Specht. Verder broeden hier ook mooie soorten als Appelvink, Kortsnavelboomkruiper, Goudvink, Glanskop en dankzij het meanderende riviertje de Slinge zijn ook Grote Gele Kwikstaart en IJsvogel hier te verwachten. Daarnaast is het bos ook landschappelijk gezien zeer de moeite waard; wat ons betreft is dit een van de mooiste bossen van ons land!
’s Middags verplaatsen we ons naar een broedlocatie voor Oehoe en hopen we deze reusachtige uilensoort te kunnen bekijken nabij zijn/haar broedplaats. We sluiten de dag na wederom een korte verplaatsing af met een laatste wandeling in een hoogveengebied, waar we op zoek gaan naar zowel vogels (eerste Blauwborsten, Klapekster of wellicht zelfs Kraanvogel of Rode Wouw) als specialiteiten als Levendbarende Hagedis, en (met veel geluk) Hazelworm.

Kijk voor een verslag van de editie van 2019 HIER!
En het verhaal van 2020 vindt u HIER!

Summary in English: Early spring is the best time of year to search for woodpeckers; it's when they are most active and vocal and show best. Besides woodpeckers (Black and Middle Spotted, amongst others) we will also search for the breeding pair of Eagle Owl as well as the rare Smooth Snake that can be found in a small but nearby reserve.

 

 • Wanneer:
  - Vrijdag 18 maart 2022, 9.00 - 15.00 uur (Nog 7 plekken beschikbaar)
  - Zaterdag 19 maart 2022, 9.00 - 15.00 uur  (Nog 1 plek beschikbaar)

 • Startpunt: Winterswijk (exacte locatie volgt)                

 • Aantal personen: Maximaal 8 per gids (2 gidsen per dag)          

 • Prijs: 55 euro per persoon 

 • Inclusief:  Dag vogels kijken onder leiding van een gids, koffie/thee en koek, gebruik van optiek/boeken, digitaal verslag/foto's na afloop, 21% BTW   

 • Verrekijkers worden beschikbaar gesteld door FOTO SIPKES        

 • Exclusief: Vervoer (we rijden slechts korte afstanden en proberen daarbij zo veel mogelijk te carpoolen)

  Alle excursies zijn weg te geven als een origineel cadeau. Wij maken er dan een persoonlijke cadeaubon van!