Alsof de zelfkwelling nog niet genoeg was na de excursie van 9 mei, stond er gisteren (10 mei 2022) alweer een excursie met een soortnaam in zich op het programma: Wielewalen in het Lauwersmeergebied. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik voor deze excursie wel iets rustiger sliep en er iets meer vertrouwen in had. Desalniettemin bleken de Wielewalen zich achteraf zowaar net iets taaier te gedragen dan de Draaihalzen. Het kan raar lopen, maar dat is geen nieuws.
Meteen toen we op de eerste locatie aankwamen, hoorden we de Wielewalen al zingen en al snel volgde ook de eerste zichtwaarneming van een mooi langsvliegend mannetje. Dat was zeer veelbelovend, maar de twee uurtjes erna bleken een figuurlijk potje armpje drukken tussen de Wielewalen en ons, waarbij er uiteindelijk geen duidelijke winnaar aan te wijzen viel. We zagen de prachtige vogels meermaals (we deden zeker 15 zichtwaarnemingen) en soms ook enige tijd in de telescoop, maar het was steeds wel vluchtig. Een wat langdurigere waarneming op wat kortere afstand werd ons uiteindelijk niet gegund. Uiteindelijk bleek iedereen prima tevreden met wat we hadden gezien en gehoord, maar ik had stiekem gehoopt op net ietsje meer. Die ergerlijke lat ook...
Na een ochtend populierturen (kent u dat werkwoord?) hadden we toch echt wel behoefte aan verandering van spijs en bezochten we de Ezumakeeg, alwaar de Kemphanen (nog steeds honderden) de show stalen. Maar eigenlijk was dit slechts een opwarmertje, want hét vogelnieuws van het Lauwersmeergebied was wel de terugkeer van de steltloper der Europese steltlopers! De vogel, die wij vorig jaar vonden tijdens de Hemelvaart-Lauwersmeerexcursie, bleek afgelopen zondag namelijk terug op exact dezelfde locatie en moésten wij natuurlijk met een bezoekje vereren! Mooier dan vrouwtjes Rosse franjepoten worden vogels eigenlijk nauwelijks gemaakt en het was dan ook een heerlijk weerzien op de inmiddels flink winderige Waddendijk! Het mag dan geen Wielewaal zijn, maar de vogel verdwijnt wel in hetzelfde bakje K van Kleurrijke vogels die BOEM zeggen als je ze in de kijker krijgt!
Naast deze ster liepen er op dezelfde wadplaat ook nog Drieteenstrandlopers, Krombekstrandlopers, Kleine strandlopers, Bonte strandlopers, Bontbekplevieren, Kanoeten, Steenlopers, Tureluurs en Scholeksters, maar door de afstand was het soms wat lastig om ze alle aan iedereen herkenbaar te tonen.
Na een sanitaire stop en een verlate lunchpauze in de haven deden we aan de Groninger zijde van het Lauwersmeer nog een poging op Wielewalen in beeld te krijgen, maar op de traditionele plekken bleek het, vast en zeker mede door de fikse wind, op een paar Nachtegalen na behoorlijk stil.
We moesten het uiteindelijk dus doen met de sessie in de ochtend, maar met de bonusfranjepoot erbij konden we toch terugblikken op een kleurrijke vogeldag waarbij de doelsoort uiteindelijk door een ieder redelijk tot goed werd gezien en uiteraard uitmuntend werd gehoord. Volgend jaar wagen we een nieuwe poging!
Comments