top of page

WEERRIBBEN: WEER HEERLIJK, HEERLIJK WEER!

Mensen uit de zuidelijke helft van Nederland zullen zich het misschien niet zo goed kunnen voorstellen, maar afgelopen vrijdag startte wat mij betreft onze zomer pas écht. Had de rest van Nederland al een tijd lang aardige temperaturen, Noord-Nederland kampte tot voor kort met een Noord(oost)zeechill die het voor het gevoel (maar ook daadwerkelijk op de thermometer, trouwens) nog aardig fris en soms zelfs onprettig maakte.

Vrijdag draaide de wind en werd het overal ineens warm. Het is dan ook alles of niets: we kregen meteen een (bijna) tropische dag voor onze kiezen, maar daar maalde niemand echt om. Waar kun je op zo'n mooie zomerdag nou beter zijn dan op en rond het water van de Weerribben/Wieden?? Het gebied komt dan wat mij betreft het best tot z'n recht, zowel varend door de smalle, begroeide doorgangen als wandelend door het moerasbos of langs de grote meren.

En dat hebben we allemaal gedaan op deze gevarieerde dag, die z'n tweede en wederom volgeboekte editie kende. Net als de vorige keer begonnen we met een prachtige tocht per fluisterboot. Omdat we de eersten waren, was het sereen en rustig op het water en deden sommige delen door de oogharen haast als een stukje Amazone aan (de temperatuur werkte daarbij ook mee aan die sensatie ;-))

Qua fauna was het aardig, met vooral bizarre aantallen libellen (vooral Bruine korenbouten, Smaragdlibellen,Viervlekken, Vroege glazenmakers, Grote roodoogjuffers en Sierlijke witsnuitlibellen). Verder was een Ringslang een heel fijne meevaller maar was het op vogelgebied niet heel schokkend en "moesten we het doen" met o.a. Spotvogels, Grauwe vliegenvangers, Snor, Purperreigers en diverse algemene rietvogels.

Ringslang

Ooievaar (Renee Koster)

Grauwe vliegenvanger

Grauwe vliegenvanger

Grauwe vliegenvanger

Twee typisce leliebladzitters: Grote roodoogjuffer en Sierlijke witsnuitlibel

De eerste wandeling vond plaats in het bekendste moerasbos van het gebied en was ook weer uitgesproken libellenrijk te noemen. Wederom vele, elders in Nederland als schaars of zeldzaam te boek staande, mooie soorten als Bruine korenbout en Sierlijke- en Gevlekte witsnuitlibel, maar na wat zoekwerk uiteindelijk ook een (rustende) Gevlekte glanslibel, een echte specialiteit van het gebied. Qua vogels was het leuk met o.a. een vliegende Roerdomp, Purperreigers en een zingende Wielewaal.

Zeldzaam, en helemaal zo hangend aan een takje (ze vliegen graag en veel): Gevlekte glanslibel. Het gevlekte zit 'm in de gele delen aan de zijkant van het achterlijf.

Gevlekte witsnuitlibel. Deze vlek verwijst naar de grote, gele vlek op het achterlijf

Gids in actie (Foto: Renee Koster)

Een uitzonderlijk mooie praenubila-vorm van de Viervlek. Het lijkt bijna een Bandheidelibel!

Nogmaals

Het derde onderdeel was een wandeling nabij de Wieden. Hier bleken de vlinders inmiddels lang niet meer zo overdadig te vliegen als toen ik er tien dagen eerder was, dus het was zoeken naar uiteindelijk één Zilveren maan (die niet wilde gaan zitten...) en één Koninginnepage (die dat op afstand wel deed). Verder waren de Zwarte sterns een leuke attractie en vlogen er ook de eerste Groot dikkopjes alsmede nog een paar Gevlekte glanslibellen rond. De trekpontjes gaven een extra, avontuurlijke scoutingdimensie aan de wandeling ;-)

Er zaten vier van deze trekpontjes in de wandeling; het was dus nog werken ook!

Koninginnepage (Foto: Renee Koster)

Grote keizerlibel (Renee Koster)

Groot dikkopje

Zwarte sterns


De traditionele afsluiter is een bezoek aan de grote reigerkolonie in de Auken. Hier broeden Lepelaars, Grote zilverreigers, Purperreigers, Aalscholvers en Koereigers in ogenschijnlijke harmonie naast elkaar. Ook hier zijn de Cetti's zangers inmiddels doorgedrongen (op weg naar de hut hoorden we er drie) en kon Blauwe breedscheenjuffer als laatste libel aan de daglijst worden toegevoegd.

Purperreiger

Koereiger

Blauwe breedscheenjuffer

Koereiger

Hiermee kwam een mooie, warme en gevarieerde dag aan z'n eind en dank ik de deelnemers wederom hartelijk voor de gezelligheid en Dirk in het speciaal voor de hulp bij het varen. Mocht u nou ook enthousiast zijn geworden over libellen en een dagje mee willen om te leren, te kijken en/of te fotograferen: op 10 juli gaan we (bij goed weer) nog een dagje op stap in o.a. de Weerribben op zoek naar libellen. Voor die dag is nog voldoende plek.

173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page