top of page

WEEKENDJE WADDEN: VAN LAUWERSOOG TOT BUREN, VAN BALLUM TOT....BUNNE!?

MINIBUSEXCURSIE, ZATERDAG 22 en ZONDAG 23 OKTOBER 2022


Afgelopen weekend vond de tweede editie van onze traditie in wording plaats, Weekendje Wadden. Het basisrecept is vrij helder, maar de uitvoering kent vele variaties en de ingrediënten staan vooraf ook nog niet vast.

Het idee is om op zaterdag, vanaf ons fijne hotel, te starten met een dag "vasteland" in de vorm van Groninger en Friese Waddenkust en om zondag vervolgens de overtocht naar Ameland te maken om daar een dagje te vogelen, te wandelen en het weidse landschap in ons op te nemen in wellicht de mooiste en meest kleurrijke tijd van het jaar.

Nu moet ik zeggen dat we ons voor ons doen redelijk aan het script hebben gehouden, als je de eerste uren even niet meerekent. De start was namelijk nogal bijzonder en daarnaast dezelfde als ongeveer 500 andere vogelaars. De reden: de door lokale vogelaar Eva Heres ontdekte Geelbrauwgors! Zij vond, tot haar stomme verbazing, al fietsend deze onwaarschijnlijk zeldzame Aziatische dwaalgast (de vogel had nu in Zuid-China moeten zitten!) op een op het oog compleet willekeurig weggetje nabij Bunne, op 25 minuten rijden van ons hotel. Twee dingen. Één: zoiets kun je als vogelaar simpelweg niet negeren en we hadden dan ook eigenlijk nauwelijks keus: we moesten deze soort, die nieuw zou zijn voor iedereen, even gaan bekijken! En twee: deze plek geeft wel weer te denken over wat we allemaal wel niet missen aan zeldzaamheden. Als er zich op dit soort compleet willekeurige wegbermen al megadwalers bevinden, wat blijft er dan wel niet allemaal onontdekt!?

Afijn, gelukkig had de hele (volgeboekte) groep unaniem zin on het begrip "Wadden" een beetje op te rekken en Drenthe daarbij te incorporeren. Zo sloten we een half uur nadat we elkaar hadden ontmoet aan bij de flinke meute en moesten we ons naar voren wurmen om uiteindelijk zicht te krijgen op wat voor een groot deel vogelend Nederland de soort van het jaar zal worden: de Geelbrauwgors. Ondanks de beperkte ruimte en de grote toeloop op het smalle en door bomen en struiken omzoomde weggetje was de sfeer gemoedelijk, werd er goed afstand gehouden tot de vogel (deze foerageerde onophoudelijk en ongestoord op hetzelfde stukje wegberm, waardoor iedereen 'm prima kon zien) en werd iedereen om de beurt de gelegenheid gegund om door de opgestelde telescopen te kijken. En laten we eerlijk zijn: deze soort is niet alleen ongelofelijk zeldzaam, er zit ook nog eens een heel prachtig koppie op! Hieronder de foto die ik op de bewuste zaterdag wist te maken, daaronder twee plaatjes van maandag, toen ik nog even in alle rust terug ben gegaan.

Geelbrauwgors van de zaterdag

Wat plaatjes van maandag, toen ik nog even in alle rust van de vogel heb genoten!



Na deze hoogst onverwachte maar prachtige start togen we uiteindelijk flink opgetogen dan toch richting de Waddenkust en pikten we het programma weer op in Lauwersmeer. Zeearend, Baardman, IJsvogel, Bruine kiekendief, Havik, Sperwer, Vuurgoudhaan, Rosse grutto, Water-, Oever- en Graspiepers, Veldleeuwerik, Goudplevier, Lepelaar, Waterral: de wereld draait ondanks deze waarnemingen gewoon door, maar prima vogelen was het wel.

Jonge Lepelaars

Rosse grutto

Ben je inmiddels al Velduilenmoe? Nou, wij nog niet en de shows lijken naar mate de tijd vordert alleen maar spectaculairder te worden! Als afsluiter van dag 1 besloten we weer een mooie plek op te zoeken en we werden niet teleurgesteld. Sterker nog: ik heb het vermoeden dat de "Soort van de dag-trofee" nog niet als vanzelfsprekend naar de gors ging. Hier dus nog maar weer eens wat foto's, alle gemaakt tijdens de laatste uurtjes van deze toch al memorabele dag!











Als klap op de vuurpijl bleek er ook een groep van 20+ Strandleeuweriken rond te hangen. Ook deze lieten zich, in het "gouden uurtje", nog even geweldig zien!

Eerstejaars Strandleeuwerik



Ook Pijlstaarten waren opvallen talrijk op de kwelders; ook geen straf!

Bonte strandlopers voor een bui boven het Wad. Slechts het licht/donkerschuifje van Photoshop iets naar rechts trekken levert dit aparte beeld op!

Uiteindelijk bleken we het kruit vogeltechnisch wel een beetje verschoten te hebben op de eerste dag, want de dag op Ameland was wat rustiger qua tot de verbeelding sprekende soorten. Na zo'n zaterdag ben je natuurlijk ook wel aardig verwend ;-). Wel was het natuurlijk genieten van het mooie weer en de prachtige landschappen en dito kleuren van de Wadden in dit seizoen. Op onze tocht langs o.a. het Noordzeestrand, de polders bij Nes en Ballum, het Groene strand en de Vuurtoren sprokkelden we o.a. grote aantallen Goudplevieren, doortrekkende Kramsvogels en Koperwieken, een Kemphaan, Roodkeel- en Parelduikers, Zwarte zee-eenden, een Alk, vele Eiders, een Pontische meeuw, Paarse strandloper, IJslandse grutto's, een groepje Strandleeuweriken, Middelste zaagbekken, een Brilduiker en een Blauwe kiekendief, naast natuurlijk de vele, vele steltlopers op het Wad bij elkaar.

Paarse strandloper

Nogmaals

IJslandse grutto's

Eider

Kokmeeuwen naast de boot

De herfstluchten zijn vaak prachtig boven de Waddenzee!

Al met al kijk ik zeer tevreden terug op een heerlijk weekend en wil ik de deelnemers weer bedanken voor hun gezelligheid en enthousiasme. Een soort gelijk weekend, maar dan met een dag Groninger- en een dag Friese kwelders, staat nog op het programma voor het weekend van 12 en 13 november. Door annulering zijn daar weer twee plekken vrij. Wie o wie?? De editie van volgend jaar staat inmiddels ook online!

197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page