top of page

WANDELEN OP SCHIERMONNIKOOG: WETISFYING!

WANDELEXCURSIE, VRIJDAG 9 FEBRUARI 2024


En wederom excuses voor deze flauwe titel. Deze kwam als eerste in me op, kan eigenlijk echt niet maar dekt de lading tegelijk toch wel aardig.

Want ja, het was natter dan we vooraf hadden gehoopt, maar zowel het gebrek aan wind als de soorten die we zo her en der tegenkwamen maakten een en ander meer dan dragelijk!

Al op de boot zagen we iets wat voor mij toch wel een hoogtepunt was omdat ik het fenomeen nog niet eerder op de Waddenzee zag: meerdere samenscholingen van telkens vele tientallen Zwarte zee-eenden! Deze groepsgroottes kennen we natuurlijk van de Noordzee, maar hier zie ik eigenlijk nooit meer dan hooguit enkele (maar meestal simpelweg NUL) individuen. Daarnaast zijn de eveneens grote groepen Eiders hier altijd een lust voor het oog.

Zwarte zee-eend
Eiders

Eenmaal op het eiland zagen we al snel veel van de typische soorten van de polders rondom het dorp, waar de wandeling onvermijdelijk begint. Goudplevieren, Wulpen, Zilverplevieren, Tureluurs, Bonte strandlopers, Steenlopers en vele, vele ganzen vrolijken de doorweekte akkers en weilanden op. Toen we het dorp naderden, zagen we in een oud maisakker een grote groep zangvogels opvliegen. Het bleken bijna 50 Strandleeuweriken te zijn! Erg leuk, maar toen ik probeerde wat bewijsplaatjes te maken, knalde er ineens een IJsgors de lens in! Geweldig en voor velen een nieuwe soort, dan wel een nieuwe jaarsoort, dan wel een beste waarneming van deze schaarse soort aan de grond!

IJsgors!
IJsgors (Sebastiaan Koppelle)
IJsgors (Sebastiaan Koppelle)
Strandleeuwerik

Uiteindelijk verdween het groepje verder het akker in en vierden wij deze mooie waarnemingen met koffie en gebak in Hotel van der Werff.

We liepen na de break richting Noordzeestrand. Hier zagen we drie Jan-van-Genten samen langsvliegen en zwommen er Middelste zaagbekken en Brilduikers in een ondiepe slenk voor de branding. Ook vloog er een verregende Blauwe kiekendief boven de duinen.

Brilduiker (Foto: Sebastiaan Koppelle)

De duinen waren vooral rustig, dus besloten we weer richting dorp te wandelen om toch nog even wat beter te zoeken naar de beroemdste inwoner: de Bonte kraai. Deze bleek uiteindelijk vrij makkelijk te vinden op de plek waar 'ie vaker schijnt rond te hangen (nabij de school). Toch leuk en een soort die in korte tijd opmerkelijk zeldzaam is geworden in Nederland.

Bonte kraai (Sebastiaan Koppelle)

Een laatste ronde polder bracht als eerste een soort waarop we ook nog hoopten maar die we nog niet eerder waren tegengekomen: Roodhalsgans! Dit exemplaar hield zich eerst op met enkele Rotganzen, maar zat later ineens tussen vooral Brandganzen.

Roodhalsgans met Rotganzen
Roodhals met Brandgans

Op de Waddendijk werden we tenslotte nog verrast door een solitair langsvliegende Frater; toch ook een erg leuke en niet meteen verwachte soort! In de haven was Kluut de laatste nieuwe dagsoort en zagen we zowaar nog een zonnestraal neerdalen op de vele Pijlstaarten. Daarmee konden we concluderen dat we misschien niet de allerlangste soortenlijst ter wereld bij elkaar hebben gesprokkeld, maar dat er met de krentjes weinig mis was en dat Schier sowieso altijd een feest is!

Pijlstaart
Vrouw Pijlstaart

Tenslotte: volgende week zaterdag (17 februari) zijn er door annulering weer twee plekken vrij gekomen voor de minibusexcursie langs de Randmeren.

Mocht je zin hebben: wees welkom!


Daarnaast staat er nu ook een elektrische fietsexcursie op Schiermonnikoog op de site. Inclusief overtocht, fietshuur en koffie met gebak en in de mooiste tijd van het vogeljaar:



216 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page