top of page

VIJF EXCURSIES IN ZES DAGEN: WINTER IS WAANZINNIG!

De laatste post op dit blog stamt inmiddels van meer dan een week geleden. Misschien dachten enkelen van jullie dat ik in een diepe winterslaap was gevallen, maar niets is minder waar! Ik zit op dit moment bij te komen van een zeer intensieve excursieperiode die wat mij betreft minimaal drie zaken heeft bewezen/bevestigd. Ten eerste dat er als vogelaar geen enkele reden is voor een winterslaap; vogels kijken in de winter is geweldig! De aantallen vogels zijn in deze tijd van het jaar hoger dan wanneer ook en ook met de kwaliteit is absoluut helemaal niets mis. Ten tweede: wat is vogels kijken in Noord-Nederland toch een genot! Het landschap, de variatie, de rust en ruimte alsmede soortenrijkdom is ongeëvenaard, ook en misschien wel vooral in de winter. En ten derde: laat je nooit afschrikken door weersvoorspellingen. Deze dagen bewezen maar weer dat het bijna altijd meevalt en dat zelfs als het wat minder weer is, de vogels er wel zitten en je met wat flexibiliteit en improvisatie ook op mindere momenten nog steeds vreselijk leuke dingen kunt zien!


Ik heb vijf volle excursiedagen in zes dagen begeleid en aangezien er ook weer het één en ander voor de deur staat, lukt het nu niet om alle excursiedagen los en met de gebruikelijke uitgebreidheid (is dat een woord??) te behandelen. Het wordt dus een ruime samenvatting aan de hand van vele foto's, wat hopelijk ook geen straf is om te ondergaan ;-).


Mijn wintermarathon begon afgelopen woensdag met een privé-excursie Roofvogels en uilen met twee vogelaars uit het midden van het land. De route heeft zich inmiddels uitgebreid bewezen en ook deze dag zagen we de soorten waarop je hoopt en waarvoor je naar het noorden afreist. We zagen Bosuilen, Ransuilen, Velduilen, Ruigpootbuizerds, Blauwe kiekendieven, Grote- en Zwarte zee-eend, Sneeuwgors, Strandleeuwerik, Frater, Middelste zaagbek, Brilduiker, Oever- en Waterpiepers en nog veel meer van de algemene (winter)soorten. Hier enkele plaatjes van deze dag!

Ruigpootbuizerd. Ik houd van foto's waarbij je meteen kunt zien waar deze is genomen. Voor wie bekend is in het noorden: op de achtergrond staat de uitkijktoren van de Onlanden.

Sneeuwgors

Beide Bosuilen!

Grote zee-eend; erg leuk om er weer eens enkele ter plaatse te zien.

Zwarte zee-eend

Op vrijdag stond er een volgeboekte groepsexcursie Roofvogels en uilen op het programma. Een deel van de soorten overlapte natuurlijk met bovenstaanden dag. Ook nu zagen we de vaste maar op een dergelijke excursie zeer welkome gasten als Veld-, Rans- en Bosuil, Ruigpootbuizerds en Bruine- en Blauwe kiekendieven. Daarnaast is geen dag hetzelfde en waren er dus ook flink wat verschillen ten opzichte van twee dagen eerder. Enkele van de meest in het oog springende waren soorten als Zwarte ibis, Nonnetje, Keep, Grote zaagbek, Wilde zwaan en IJsvogel. De, in onze beleving, top-3 van "dikke bonussen" bestond uit, in willekeurige volgorde, Kleine rietgans, Smelleken en een gigantische groep Grote barmsijzen! Deze laatste soort is momenteel met een geweldige invasie in ons land bezig die hopelijk de hele winter zal aanhouden. Het kan dus zo maar zijn het niet de laatste keer is dat we deze erg fijne soort zijn tegengekomen!

Grote barmsijs; één van ongeveer 350 exemplaren!

Barmsijzen

Smelleken. De keren dat ik de soort fatsoenlijk aan de grond heb gezien zijn op de vingers van een hand te tellen, dus dit was een buitenkansje!

Kleine rietgans (links) met Kolgans en Brandganzen.

Velduil

Leucistische spreeuw!

Grote barmsijs

Brilduiker

Grote barmsijzen

Op zaterdag en zondag was er de tweede editie van het vogelweekend Kweldertocht XL. Het is wederom één van mijn favoriete tweedaagsen vanwege het simpele feit dat een dergelijk weekend alleen maar hier plaats kan vinden en je de soortenlijst die we bij elkaar wisten te vogelen nergens anders te "halen" is dan hier. Daarnaast is het een voorrecht om twee dagen lang langs de schier (!) eindeloze Waddenkwelders te mogen struinen. Twee dagen met waanzinnige vergezichten op kwelderland, Waddenzee, eilanden, polders waarin we hooguit enkele handjes vol mensen zijn tegengekomen. En het aantal vogels was dan weer omgekeerd evenredig aan het aantal mensen; wat een prachtige aantallen en geweldig mooie wintersoorten hebben we gezien!

Op zaterdag verkenden we de Groninger kwelders en dat hadden we niet beter kunnen plannen. Vanuit het zuidwesten trok de moeder aller regenfronten ons land binnen, maar dat bereikte pas aan het eind van de middag het uiterste noordoosten, waar wij ons bevonden. Zo konden we het grootste deel van de dag heerlijk vogels kijken en dat betaalde zich rijkelijk uit. De daglijst was indrukwekkend met soorten als Sneeuwgors (150+), Strandleeuwerik (200+), IJsgors (3), Frater (tientallen), Oeverpieper (meerdere), Kleine zilverreiger (6), IJsvogel (4), Blauwe kiekendief (10+), Zeearend, Slechtvalk (3), Grauwe gors (3), Geelgors, Toendrarietgans (meerdere), Wilde zwaan, Middelste zaagbek, Nonnetje en Brilduiker. Ga er maar aan staan!

Sneeuwgorzen

Sneeuwgorzen

Strandleeuweriken

Strandleeuweriken

Toendrarietganzen

Drie Grauwe gorzen aan de verkeerde kant van het struikje ;-)

Sneeuwgorzen

Sneeuwgorzen


Sneeuwgorzen

Strandleeuwerik

Sneeuwgorzen

Op dag twee stonden de Friese kwelders gepland. Vanwege het feit dat het net wat frisser en grijzer was dan voorspeld en omdat we gisteren alle kweldersoorten al geweldig hadden gezien, deden we deze dag iets meer vanuit het busje en zagen we wat meer akkers en haven dan de dag ervoor. Maar ook dat was verre van een straf, zeker niet als je al rustig westwaarts verplaatsend wordt verwend met o.a. Grote- en zwarte zee-eenden, een Roodhalsgans, Paarse strandlopers, Slechtvalken, Noordse kauw, Kleine zilverreigers, IJsvogels, Frater, Velduilen, Pontische meeuw, Wilde- en Kleine zwanen, Sneeuwgorzen, een (het) adult vrouwtje Ruigpootbuizerd. Leuk waren ook de vondsten van zowel een Witbuik- als een Zwarte rotgans in twee grote groepen rotganzen. Deze sowieso altijd zeldzame soorten zijn deze winter nog niet veel gezien, dus waren een mooi sausje over de dag!

Roodhalsgans!

Zwarte rotgans

Zoek de Witbuikrotgans!

Ruigpootbuizerd

Kleine zwanen en een Wilde zwaan (rechts)

Kleie zilverreiger (Matthew Sprangers)

Putters

Speciale vermelding verdienen twee geringde Brandganzen die we tegenkwamen in een groep nabij Anjum. Deelnemers Matthew Sprangers nam de moeite om ze te documenteren en te melden en wat bleek: het zijn twee vogels die in respectievelijk juni 2017 (pootring) en juni 2019 (halsring) zijn geringd in het Russische Petr Glazov, op hemelsbreed 2800 kilometer afstand! Je weet dat de winterse Brandganzen (maar ook andere ganzen en eenden) deze afstanden met gemak afleggen, maar als je het zo concreet gevisualiseerd ziet, maakt het toch steeds weer indruk!




Gisteren (maandag) werd mijn vijfdaagse compleet gemaakt met een eendaagse Kweldertocht. Vanuit Anjum volgden we via Lauwersoog min of meer de route van de dag ervoor en kwamen dus onvermijdelijk met enkele van dezelfde soorten thuis. Aangezien het gezelschap helemaal anders was en de soorten mij überhaupt nooit vervelen, was dat natuurlijk alles behalve een straf. De Roodhalsgans, Witbuikrotgans, Velduilen, Sneeuwgorzen, Grote- (4) en Zwarte (4) zee-eenden, Paarse strandlopers (10), Blauwe kiekendieven, Slechtvalk, Nonnetjes en Overpiepers verblijden ons weer met hun aanwezigheid. Dat deed de Ruigpootbuizerd helaas niet, maar ten opzichte van de zondag kregen we er wel een groep Strandleeuweriken en 100+ Fraters voor terug. Voeg erbij dat het weer (weer eens) flink mee viel en je begrijpt dat het weer zeer fijn toeven was aan de Waddenkust!


Opvliegende Roodhalsgans. Een boze boer op een quad vond de ganzen aanzienlijk minder leuk dan wij ze vonden...

Waddenspecialiteit pur sang: Fraters!

Fraters

Velduil

Fraters

Sneeuwgors

Fraters

Roodhalsgans

Blauwe kiekendief, Slechtvalk en Ameland!

Fraters
The making of... (Foto: Mariska van de Voorde)

Ik had zonder overdrijven moeiteloos nog vijf dagen door kunnen gaan, maar het nagenieten middels dit blog en de foto's is ook een zeer prettig onderdeel van mijn "baan". De volgende dagen buiten komen al snel weer en voor enkele zijn nog plekken vrij.


Zo is er nog één laatste plek vrij voor de wandelexcursie van komende vrijdag op en rond de Zuidpier van IJmuiden en is de nieuwe datum voor de excursie Roofvogels en uilen in Noord-Nederland per ongeluk wat te laat zichtbaar geworden op de site, waardoor boekingen lang uitbleven. Een beetje dom, maar dat levert voor mensen die woensdag 20 december nog tijd hebben wel een excursie met 10 euro korting op! Stap dus in onze minibus en ik ga er alles aan doen om er een fantastische vogeldag van te maken!

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page