top of page

SPECIALITEITEN VAN AMELAND: EEN BLIJVERTJE!

MINIBUSEXCURSIE, 25 APRIL 2024


Wat een leuke dag en wat een geslaagde, eerste editie van de excursie "Specialiteiten van Ameland" was het! Dit wordt absoluut een blijvertje voor de komende jaren, als je het mij vraagt en als jullie mee willen ;-).

Steeds wanneer ik tijdens de afgelopen meivakanties met de familie op het eiland was, dacht ik weer dat de ervaringen het ontzettend waard zouden zijn om omgezet te worden in een dagexcursie. Er zijn hier namelijk een enkele soorten te vinden die in de rest van Nederland schaars, lastig tot uitgesproken zeldzaam zijn en ik had ontzettend zin om die aan liefhebbers te laten zien. Het gaat hierbij vooral om een trio strandspecialiteiten en natuurlijk de onovertroffen en onvolprezen Roodhalsganzen!

Aldus geschiedde en zo reden we donderdagochtend onder dreigende wolkenluchten van de (wel erg dure...) boot af en het eiland op. Omdat de zee altijd roept, startten we de dag met een blik over de Noordzee. Helaas leverde dat niet veel meer op dan enkele tientallen Zwarte zee-eenden en een Jan-van-Gent. Wel zagen we, terug wandelend naar de minibus, heel dichtbij een Houtsnip uit de bosjes de duinen in vliegen!

De eerste wandeling over het prachtige maar wel erg natte Groene strand zou de eerste twee doelsoorten moeten opleveren. Het was even slalommen door de plassen, kreekjes en moddervlaktes (uiteraard alleen in het toegankelijke deel), maar uiteindelijk stonden we oog in oog met wat voor velen (allen?) het hoofddoel was van deze excursie: Strandplevieren! Deze tegenwoordig erg schaarse strandbroeder is nog maar op enkele plekken in Nederland te vinden en voor het broedseizoen zijn ze op wat vaste locaties op Ameland foeragerend te zien tussen o.a. Bontbekplevieren en Drieteenstrandlopers. Heel erg gaaf!

Strandplevier (links) en Bontbekplevier
Strandplevier
Strandplevieren

Vanaf dezelfde plek was ook target nummer twee te zien: een paartje Dwergsterns vloog regelmatig een rondje en rustte uiteindelijk langdurig in een ondiep plasje. Ook de vele steltlopers in zomerkleed waren een lust voor het oog.

Dwergsterns
Steltloperfeestje, met o.a. Zilverplevieren, Bonte strandlopers en Rosse grutto's

Terug bij de minibus begon het wat te regenen, dus zochten we eerst wat akkers af voor ganzen. Interessante soorten vonden we niet, wel zagen we vele honderden Goudplevieren in prachtig zomerkleed en jakkerde er een Smelleken door de polder.

Goudplevieren

Toen het droog leek, startten we de zoektocht naar doelsoort nummer drie, Noordse sterns. Helaas hadden we de wolkenlucht iets verkeerd ingeschat en kregen we midden op de Waddendijk een korte maar felle bui over ons heen. De compensatie voor het afzien was echter rijkelijk; een paartje baltsende Noordse sterns kwam over ons heen vliegen en liet zich uiteindelijk op een zandbankje erg leuk zien!

Noordse stern!
Gele kwikstaart op de dijk

De laatste soort waar we op hoopten en wat een reden was om de oversteek vandaag te maken was Roodhalsgans. Traditioneel zijn die te vinden in de polders tussen Nes en Buren en ook vandaag was het makkelijk raak. Een paartje liep vrij solitair op exact de plek die ook de afgelopen jaren succesvol is gebleken. Wat zijn ze toch prachtig...

Roodhalsganzen!

Een eindje verderop liep, ook vrij los van soortgenoten en gepaard met een "gewone" Rotgans, ook nog een leuke bonus in de vorm van een Witbuikrotgans.

Witbuikrotgans
Grutto

Met deze complete oogst konden we meer dan dik tevreden de boot terug nemen. de overtocht was nog levendig, met onderweg allerhande steltlopers, enkele Noordse sterns en een tweedejaars Dwergmeeuw. De terugrit naar het opstappunt in Zuidhorn werd bovendien nog opgesierd door een laag over de weg vliegende Rode wouw, iets wat me een excursie geleden ook al was overkomen!

Lepelaar
Eiders

184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page