top of page

EERSTE HONDERD SOORTENDAG VAN 2024 SMAAKT NAAR MEER!

MINIBUSEXCURSIE, 26 APRIL 2024


En het mooie is: er komt nog veel meer! Twee tweedaagsen en enkele dagexcursies staan de komende maand nog in het teken van fanatiek maar ontspannen vogels kijken langs de mooiste plekken van Noord-Nederland en op zoek naar zo veel mogelijk vogelsoorten.

De aftrap vond dus afgelopen vrijdag plaats en begon traditioneel in het Drents-Friese Wold. De eerste uren van een dag gaan vaak hard en zo ook vandaag. Geelgors, Gekraagde roodstaart, Bonte vliegenvanger, Boom- en Veldleeuwerik, een hoog overvliegende Visarend, Goudvink, Grote lijster, Groene- en Zwarte specht, Raaf: leuke dingen!

Bij de eerste sanitaire stop vloog een Grote gele kwikstaart op uit een stromend slootje en zaten er twee territoriale Vuurgoudhanen te pronken met hun oranje kroontjes alsof het reeds Koningsdag was!

Vuurgoudhaan!

Op de volgende locatie was de grootste verrassing een nog zeer jong kraanvogelkuiken met ouders. Ik had nog nooit zo'n jong Kraanvogeltje gezien en had er dan ook bijna overheen gekeken (nee, niet overheen gereden...). Ook een paartje Kleine bonte specht was prachtig en komt altijd onverwacht.

Kraanvogeltje!
Kleine bonte specht-vrouw

Rond het middaguur maakten we een wandeling door het veen en vonden daar o.a. een kleumende boomkikker en o.a. een overvliegende Zeearend.

Boomkikker

In de Onlanden konden we de gemelde Draaihals niet vinden, maar ter compensatie kregen we enkele Beflijsters, alsmede een hoempende Roerdomp, een Snor, enkele Geoorde futen, een Zomertaling, een Zwarte stern en een vlucht Regenwulpen.

Zomertaling (links) en Wintertaling
Zomertalingen tussen Wintertalingen
Snor
Geoorde fuut

Verandering van habitat doet de soortenteller altijd goed, dus na de verplaatsing richting Lauwersmeer sprong de teller al snel over de honderd dagsoorten heen. Na verschillende stops konden we o.a. Steltkluut, Nachtegaal, Zwarte roodstaart en verschillende soorten steltlopers en meeuwen noteren, waarmee de totaallijst op een keurige 114 soorten eindigde.

De broedende steltkluten hadden het flink aan de stok met een stel Knobbelzwanen!

Het was een frisse dag en van voorjaarstrek was nauwelijks wat te merken geweest, dus de komende edities zouden zo maar eens nog wat productiever kunnen worden. Voor 22 mei is bijvoorbeeld nog plek: https://www.birdingholland.nl/details-en-registratie/dagexcursie-honderd-soortendag-2024-05-22-08-30


217 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page