top of page

HARDERHOEK ARKEMHEEN EN EEMPOLDERS: SNUIVEN EN SMEREN!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 18 MAART 2024


Het was volop voorjaar snuiven en gezichten insmeren tijdens de drie provinciëntocht van gisteren (maandag) langs polder Harderhoek, Arkemheen en de Eempolders. De ondertitel "Welkom voorjaar", die op de site prijkt, deed z'n naam dus flink eer aan! Het duurde aanvankelijk nog wel even, maar uiteindelijk werden we beloond met een warme zon, zachte temperaturen, weinig wind en dus geweldige omstandigheden voor een dagje buiten!

Nadat we verzameld hadden in Harderwijk gingen we eerst op zoek naar een randmerenspecialiteit: de Krooneend. Echt uitdagend bleek dat niet, want reeds bij de eerste stop was het raak met een exemplaar of tien. Verder zwom er een Nonnetje en een IJsvogel maakte de kickstart compleet.

5 Krooneendmannen

Tijdens de eerste wandeling was het nog overwegend bewolkt, maar dat weerhield de zangvogels er niet van om volop te zingen. Cetti's zangers, de eerste, aarzelende Zwartkop, vele Tjiftjaffen, vier Goudvinken, enkele Vuurgoudhanen, meerdere Rietgorzen en daarnaast de set "algemene" zangvogels verzorgden een aangenaam ochtendconcert. Verder vloog er een Havik langs en riep er ook één, vloog er een Pontische meeuw over, gilde er een Waterral, pikten we onze eerste Zomertaling van het jaar op tussen vele Wintertalingen en zagen we wederom een IJsvogel. Meerdere zachte winters hebben de soort duidelijk goed gedaan!

Zomertalingbewijsje
Tjiftjaf (Foto: Matthew Sprangers)
Goudvink

Maar zonder twijfel de meest opzienbarende waarneming tijdens de eerste wandeling was die van een MIDDELSTE BONTE SPECHT! De soort is natuurlijk in grote delen van het land niet meteen meer de zeldzaamheid die het pakweg 20 jaar geleden nog was, maar dat geldt niet voor Flevoland. Deze jonge provincie kent logischerwijs geen oude eiken waar Middelste bonte spechten dol op zijn, dus de soort is hier dan ook nog zeer zeldzaam. "Onze" vogel kwam aanvliegen en vloog vlak over ons heen om tussen de bomen richting het Wolderwijd en Harderwijk te verdwijnen. Enkele deelnemers en ik zagen de vogel perfect en langdurig in de kijker en over de identiteit was dan ook geen enkele twijfel. Het "open gezicht" (zonder aan de snavel reikende snorstreep), gestreepte flanken en lichtroze onderstaartdekveren maken verwarring met Grote bonte specht ook niet echt logisch. Helaas ging het wel te snel en kwam de vogel te onverwacht voor een foto, dus jullie moeten me maar op mijn woord geloven ;-)

De volgende bestemming was de inmiddels befaamde voorjaars-hotspot polder Arkemheen. En een nostalgisch voorjaarsgevoel kregen we zonder veel moeite. Mooi weer en baltsende weidevogels gaven een beeld van Nederland van tientallen jaren geleden. Grutto's, Tureluurs, Kemphanen, Bonte strandlopers, de eerste Kleine plevier (zag ik helaas kort en als enige), een zingende Blauwborst, een stuk of 9 Toppers, meerdere Brilduikers, enkele Grote zaagbekken, enkele verre Zeearenden en een Raaf zijn voor het gebied misschien niet opzienbarend, maar wij vermaakten ons er prima mee!

Slapende Toppers
Grote zaagbek
Blauwborst (Foto: Matthew Sprangers)

Het meest spectaculair was echter de langdurige jachtpartij van een slechtvalk, waarbij de vogel het voorzien had op de groep rustende Grutto's. Door te groeperen en te zwenken probeerden de Grutto's de Slechtvalk af te schudden, wat uiteindelijk lukte. Deze gaf uiteindelijk (voorlopig) op, maar bleef nog wel op een hek zitten loeren op een nieuwe kans.

Het tafereel leverde ons een waanzinnig schouwspel van zwart, wit en oranje op!

Op de achtergrond zie je 'm komen: de Slechtvalk!
Loerend naar een slachtoffer!
Snelheid maken!
De Grutto's proberen keuzestress bij de Slechtvalk te veroorzaken door dicht op elkaar te vliegen.
Paniek voor hun, spektakel voor ons!

Nadat de rust was weergekeerd hebben we nog wat tijd besteed aan het genieten van prachtige IJslandse grutto's, die in aardige aantallen tussen "de onze" stonden en lazen we nog enkele ringen af. Op de laatste locatie zagen we nog een wenssoort van velen: een Steenuil! Het is echt zo'n soort die je óf met enige regelmaat (als je vaak in één van de hotspots voor de soort zoals bijvoorbeeld Arkemheen, Twente of de Achterhoek vogels kijkt) of zo goed als nooit ziet (zoals ik).

Toen we aan kwamen rijden was de vogel net op weg naar z'n stekkie onder de nok van het dak.
Hier, dus. Daar liet 'ie zich langdurig en mooi zien.
IJslandse grutto's. Ze zijn donkerder rood gekleurd, de bandering loopt verder door op de onderdelen, ze zijn iets kleiner en de snavel is iets korter (en vaak iets opgewipt) in vergelijking met "onze" Grutto's
In vlucht zijn de duidelijke en uitgekleurde Ijslanders er makkelijk uit te pikken.
IJslandse grutto
Kemphanen en Bonte strandlopers
Ook bij de Steenuil vloog een Slechtvalk over; deze trok zich er niets van aan.

Waren de Eempolders vorig jaar best productief, dit jaar viel het, mede door tijdgebrek (als het mooi weer is glipt de tijd door je vingers!), een beetje tegen en voegde het gebied qua soorten weinig meer toe. Weer wat Grutto's en een IJsvogel rechtvaardigden de rit erheen eigenlijk niet, maar weet alles vooraf maar eens ;-).

Het was wat mij betreft een erg fijne dag voorjaarsvogelen, die we hopelijk over een dikke week nog eens gaan herhalen. Die excursie zit vol, maar op de volgende trips is nog wel plek:




275 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page