top of page

EERSTE HONDERD SOORTENDAG 2023: DE LAT METEEN TORENHOOG!

MINIBUSEXCURSIE, 6 MEI 2023


In het Grote Handboek der Vogelexcursiegidsen staat als gouden regel dat, als het even kan, je excursies zorgvuldig moet opbouwen. Dat geldt in eerste instantie voor een opbouw binnen een dag zelf ("save the best for last"), maar ook voor wanneer je een serie van dezelfde excursies op de agenda hebt staan. Verschiet niet meteen al je kruit, zorg dat je voor elke volgende editie nog een beetje ruimte hebt om te verbeteren.

Welnu, in ieder geval in kwantitatief opzicht gaat dat een hele kluif worden... Kwamen we vorig jaar, door een koud en ronduit slecht voorjaar, steeds lager uit dan alle voorgaande jaren, de eerste editie van 2023 belooft heel, heel veel goeds voor de komende weken! Na een dagje heel ontspannen maar fanatiek (dat gaat prima samen!) vogels kijken, tussen grofweg 8.30 in de ochtend en 20.30 in de avond, stond de teller van de totaallijst uiteindelijk op een ronduit fantastische 138 waargenomen vogelsoorten, een evenaring van mijn persoonlijk dagrecord met een excursiegroep! En dan te bedenken dat we het Zuidlaardermeer zo goed als moesten overslaan vanwege een enorme hoosbui die daar ongeveer stil leek te hangen.

En natuurlijk kan het niet anders dan dat er in een dergelijke massa ook flink wat pareltjes zitten. Oké, er zaten geen soorten bij die vogelend Nederland op z'n kop zullen zetten, maar er was genoeg te genieten om iedereen uiteindelijk met een grote glimlach huiswaarts te laten keren!

De route was de beproefde en dus begonnen we met de combinatie Drents-Friese Wold en Fochteloërveen. Hier zong het overal lekker en ging het meteen hard. Goudvinken, Appelvinken, Zeearend, Kraanvogels, Boomleeuweriken, Havik, Sperwer, Boomvalk, Grauwe vliegenvanger, Vuurgoudhaan, Noordse kwikstaart, Raven, Blauwborst, Wielewaal, Regenwulpen, Sprinkhaanzanger, Beflijster, Grauwe klauwier, Spotvogel en Roerdomp: een greep uit de soorten die de eerste helft van de dag opvrolijkten!

Boomvalk

Goudvink

Beflijster, opdat we worden geloofd ;-)

Spotvogel

Zomertaling

Lepelaars

Kraanvogels

Een vlucht Regenwulpen

Zoals eerder gezegd: er dreef deze dag één grote regen/onweersbui over Noord-Nederland en die hing boven het Zuidlaardermeergebied op het moment dat wij daar ons kamp wilden opslaan. Dat bleek echt geen optie (het hoosde!), dus we hebben even een paar Witwangsterns, dé specialiteit hier, bekeken (die vlogen dapper door naast de weg) om vervolgens eieren voor ons geld te kiezen en vol in te zetten op Lauwersmeer. Een tussenstop bij mij thuis in Zuidhorn bracht een voor sommigen erg welkome sanitaire tussenstop alsmede een Ransuil met jong, die bij mij in de voortuin vertoeven!

De Ransuil, maar vastgelegd een dag voor de excursie.

Nat Ransuilenjong

Op weg naar het Lauwersmeergebied werd de tussenstand opgemaakt: 93! Dat betekende dat het eigenlijk niet meer spannend zou worden of we de honderd zouden halen, maar hoe ver we er overheen zouden gaan. Een rondje in dit prachtige en vogelrijke gebied langs de Waddenkust leverde, voor de goede rekenaars, dus nog 45 extra soorten op, waaronder enkele erg leuke: Grote karekiet, Nachtegaal, een Smelleken (!!), Zwarte roodstaart, Kleine strandloper, Krombekstrandloper, Zilver- en Goudplevier, Morinellen (2 stuks op de gebruikelijke afstand), Steltkluten, Kemphanen (honderden, waaronder geweldig baltsende mannen!), vele Steltkluten (20+, waaronder zeker 7 nesten), Zwarte sterns, Dwergmeeuwen, Temmincks strandlopers en als klap op de vuurpijl een schitterende Draaihals, die unaniem werd gekozen tot vogel van de dag!


Draaihals; een heerlijke soort!

Grote karekiet, liet zich belachelijk goed zien!

Dwergmeeuw

Kemphanen

Kleine strandlopers en Bontbekplevieren

Baltsende Kemphanen

Morinel, supercrop ;-)

Steltkluten

Zwarte stern

De zon stond laag toen we rond achten terug reden naar de startlocatie in Drachten.

Dit belooft zoals gezegd veel voor de komende weken en ik zie nu al uit naar de edities die nog gaan komen, inclusief de 150 soortentweedaagsen. Er zijn nog twee losse plekken vrij op twee laatste data van de voorjaarsedities van de Honderd soortendagen en anders hebben we natuurlijk ook nog de even spannende najaarsedities van de Honderd soortendagen!

337 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page