Het voorjaar van 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan, zo veel is wel zeker. En net als de meeste historische gebeurtenissen die lange tijd in het gemeenschappelijk geheugen gegrift zullen blijven is het ook ditmaal geen vrolijke aangelegenheid. De gevolgen van de coronacrisis voelen we allemaal, de één misschien letterlijk (lichamelijk of geestelijk), de ander meer in figuurlijke zin (financieel, praktisch). Wat we echter ook weten is dat tijd de enige uitweg is in deze periode. Dit gaat voorbij en we kunnen alleen maar hopen dat het einde niet al te lang op zich laat wachten en dat we geen collectief litteken overhouden aan deze periode, in welke zin dan ook. Ook wij zijn genoodzaakt onze excursies voorlopig op te schorten en dat doen we met pijn in het hart. Met het voorjaar en op komst biedt vogels kijken troost en afleiding en de laatste excursies die we nog mochten uitvoeren toonden ook aan dat we met kleine groepjes in rustige gebieden prima in staat zijn om de richtlijnen na te leven en toch een mooie dag te beleven. Maar nu het simpelweg niet meer mag kunnen wij ook niet anders dan de verrekijker voorlopig in de wilgen hangen. We willen u de belevenissen en foto's van het laatste weekend echter niet onthouden, want die waren te mooi om niet te delen. Het betrof het inmiddels befaamde spechtenweekend in de Achterhoek en hoe het kan weet ik niet, maar tot nu toe zijn we elke editie verwend met staalblauwe luchten en dus veel zon. Oké, zaterdag dreef er in de loop van de dag wel wat sluierbewolking binnen en op beide dagen stond er een stevige en frisse wind, maar desalniettemin was het plaatje mooi en was het een genot om buiten te zijn. De excursie bestaat steeds uit drie delen. Het eerste deel is een korte wandeling in een prachtig bos waarin in principe alle vijf de spechtensoorten broeden en waarin daarnaast ook veel andere zangvogels te verwachten zijn. Zowel op zaterdag als op zondag was deze wandeling bijzonder productief en wederom bleek de Kleine bonte specht de grootste lastpak. Ik weet niet precies wat het is met die soort en onze excursies, maar hij blijft ons maar ontwijken. Zondag hoorden we 'm wel een keer en zagen enkelen hem wegvliegen, op zaterdag bleek de kleinste specht van Nederland ondanks intensief zoeken helemaal onvindbaar. Daar staat tegenover dat alle andere soorten op beide dagen zeer goed meewerkten. Hoogtepunten waren meerdere Grote gele kwikstaarten, prachtige Zwarte spechten (die nestholten aan het inspecteren waren naast het wandelpad), vele Middelste bonte spechten, Vuurgoudhanen en natuurlijk de waanzinnige waarnemingen van meerdere, zeldzame Kortsnavelboomkruipers, de ondersoort van de Taigaboomkruiper die maar op enkele plekken in Oost- en Zuid-Nederland te vinden is. Deze foto's zijn een selectie van beide dagen.
Het middendeel (de lunchstop) is eigenlijk een zekerheidje (ook wel eens fijn!): sinds enkele jaren broedt mama Oehoe namelijk op hetzelfde nest de eieren uit. Het mooie is dat het nest, zij het uiteraard op afstand, mooi en zonder te verstoren te bekijken is. Het levert wel steeds dezelfde foto's op omdat je maar vanuit één hoek kunt kijken, maar desalniettemin blijven ze de moeite wel waard, al zeg ik het zelf... ;-). Op zondag zagen we op deze plek ook de eerste twee Boerenzwaluwen van het voorjaar langsvliegen. Dat is toch ook altijd wel een momentje!
Het laatste deel bestond uit een wandeling door een hoogveengebied in de buurt. Het bleek vooral een heel mooie plek, maar er was helaas niet gek veel aan vogels te vinden. Wel zagen we op beide dagen een Kraanvogel rondvliegen en andere bijvangsten waren soorten als Matkop, Goudvink, Witgat, Waterpieper en Roodborsttapuit.
Tenslotte waren we zowel op zaterdag als op zondag getuige van een mooi fenomeen in dat typisch is voor deze regio, namelijk de opkomst van een tot voor kort zeer zeldzame vlinder: de Grote vos. Op beide dagen zagen we exemplaren langs vliegen, maar vooral op zaterdag lukte het geweldig om er ook een langdurig te kunnen bekijken. Dit exemplaar zat op een luwe plek in de zon op te warmen en liet zich daarbij van alle kanten bewonderen!
Deze excursie staat voor 2021 inmiddels weer op de kalender. We hopen dat u nadat deze periode voorbij is weer net zo massaal als anders met ons mee blijft gaan, want u zult begrijpen dat ook wij flink last hebben van een compleet wegvallend voorjaar...
U kunt nu al inschrijven, kijk daarvoor HIER.
Comments