top of page

SPECHTEN EN OEHOE IN DE ACHTERHOEK: KWINTET COMPLEET!

Na een week met, ik kan het niet anders formuleren, pleurisweer in de puurste vorm, troffen we vrijdag in de Achterhoek zowaar een dag met maar weinig wind en zowaar een waterig zonnetje. Het was weliswaar flink fris, maar wat kun je ineens blij zijn met een dag die eigenlijk nog steeds relatief en niet per se objectief goed is!

En met relatief goed weer bleek het zeer goed vogels kijken! Opvallend was wel dat de zangactiviteit van de spechten flink laag was. Dat betekende dat we veel "op zicht" moesten doen, maar met vereende krachten lukte dat prima.

Tijdens de wandeling door het "spechtenbos" nabij Winterswijk was het dus goed speuren, maar uiteindelijk vonden we daar vier van de vijf te verwachten spechtensoorten: Grote- en Middelste bonte, Zwarte- en Groene spechten konden de notitieboekjes in, waarin ook leuke bijvangsten als Grote gele kwikstaart, Kuifmees, Appelvink, Grote lijster, Glanskop, Vuurgoudhaan, Zwarte roodstaart en uiteindelijk zeker twee, maar waarschijnlijk drie zeldzame Kortsnavelboomkruipers. Over deze laatste soort is in de vorige post iets te lezen, waarbij ik kan melden dat ook de iets afwijkende vogel een Kortsnavelboomkruiper blijkt te zijn (een "mengzanger").

Vanwege een lichte blessure in de elleboog (vogel-RSI?) besloot ik mijn arm te ontzien en de camera derhalve thuis te laten. Het fotografisch deel van dit blog heb ik eenmalig overgelaten aan deelnemer Matthew Sprangers, waarvoor hartelijk dank!

Zwarte specht

Middelste bonte specht

Grote gele kwikstaart

Zwarte roodstaart

Zwarte specht

Al vaker bleek dat Middelste bonte spechten een voorkeur hebben voor bomen met klimop.

Kortsnavelboomkruiper

Grote gele kwikstaart

Zwarte specht

Na de boswandeling en de koffie met koek reden we, via een Steenuil die niet thuis bleek, naar de plek waar ma Oehoe nog steeds op de eieren (of de jongen?) zit. Het lijkt erop alsof ze in één van de afgelopen nachten op strooptocht in de bewoonde wereld zijn geweest, want de prooi naast het vrouwtje lijkt sterk op een kip/haantje!

Oehoe met een donker ras kip (?) als prooi.

De wandeling door het veen was lichtelijk avontuurlijk door de vele plassen die rond de wandelpaden waren ontstaan, maar leverde wel soorten als Blauwborst, Kraanvogels (roepend vanuit de verte), Geelgors, Groene specht en een prachtig mannetje Kleine bonte specht op. Daarmee werd het spechtenkwintet gecompleteerd en de dag daarmee een succes qua soorten en ook qua gezelligheid. Bedankt weer, iedereen! Zo'n dag maakt de ruim 2 uur terug naar Groningen een makkie!

Kleine bonte specht

Blauwborst

Geelgors

292 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page