top of page

ZUIDPIER IJMUIDEN: ZIMBO TO THE RESCUE!

Afgelopen vrijdag mocht ik voor de tweede keer met een volgeboekte groep wandelen op de befaamde Zuidpier bij IJmuiden. De omstandigheden waren totaal anders dan de vorige keer: Ditmaal moesten we een koude oostenwind trotseren, maar was het licht bij tijd en wijle wel betoverend. Het leek elke vijf minuten anders te zijn, met het ene moment wolken grenzend aan mist, op het andere een helder blauwe lucht en alles daar tussenin!
Enkele plaatjes ter illustratie van het lichtspel van deze dag. Onderste drie foto's van Carola Michielsen

Wat betreft de vogels was het, ook door de stevige oostenwind, lichtelijk beneden gemiddeld. Om meteen maar even met de grootste misser te beginnen (dan hebben we dat maar gehad...): Kuifaalscholver. Deze IJmuidenspecialiteit miste ik tot nu nooit, maar als je er maar vaak genoeg komt, gaat het uiteindelijk onvermijdelijk toch een keer gebeuren. En aldus geschiedde... Wel zagen we o.a. meerdere Roodkeelduikers (soms dichtbij), Paarse strandlopers, Drieteenstrandlopers, een adulte Drieteenmeeuw, enkele Dwergmeeuwen, prachtige Eiders vlak langs de pier, een rustende Zeehond en een snuit van een Grijze zeehond, meerdere Oeverpiepers, een Zeekoet, twee Alken en wat Zwarte zee-eenden.

Een van de Roodkeelduikers

Alk

Paarse strandloper

Gewone zeehond

Drie keer EiderDrieteenmeeuw

Oeverpieper

De koffie met gebak smaakte, vanwege de aangename warmte in het strandpaviljoen, nog net een stukje beter dan normaal. Toen we op het punt van weggaan stonden en we wilden beginnen aan het afsluitende rondje Kennemermeer kwam er via waarneming.nl een melding binnen van (de ons niet bekende) vogelaar Zimbo Boudewijns. Hij meldde doodleuk een IJseend op de plek waar we min of meer op uitkeken! Toen alle lagen weer waren aangebracht konden we natuurlijk niet anders dan even kijken en zagen we de vogel al snel zwemmen. Zimbo, bij deze en namens de hele groep bedankt voor het vinden en meteen melden van deze soort van de dag!

IJseend! Trok op met twee Brilduiker-mannen.

IJseend

Omdat er vanwege de wind niet veel te verwachten viel van de bosjes rondom het Kennemermeer besloten we het laatste uurtje verder te vogelen op het strand en langs de pier. Dat leverde ook niet gek veel raars of nieuws op, behalve enkele mooie noordelijke zilvermeeuwen

Scandinavische zilvermeeuwen hebben soms een erg donkere mantel, maar deze knalde er wel hard uit. Ik heb de pootkleur niet gezien, anders zou je haast ook nog aan een hybride met Kleine mantelmeeuw kunnen denken. De kop doet echter wel woest noordoostelijk aan ;-)

Prachtige donkere en koudbruine juveniele Zilvermeeuw zonder geruide mantelveren. Dat duidt op laat broeden en dus noordoostelijke herkomst (ondersoort argentatus)

Drieteenstrandloper

Bonte strandloper

We gaan in 2023 nog twee keer "de pier op", want deze plek blijft spannend, ook en misschien wel juist later in de winter. Als je ook een keer mee wilt, boek dan snel uw plek!

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page