top of page

PIER IJMUIDEN EN KENNEMERMEER: LAATSTE NAZOMERDAG MET "THE USUAL SUSPECTS".

Gisteren (woensdag) kon wel eens de laatste dag zijn geweest van wat de boeken in zal gaan als een heerlijke, zachte en behoorlijk zonnige "nazomer". Voor de wandelexcursie op de befaamde Zuidpier en om het nabij gelegen Kennemermeer vertrok ik in alle vroegte maar toch vooral in de stromende regen uit het noorden, maar kwam ik onder een strak blauwe hemel in IJmuiden aan. In de uren die volgden zou de zon ook vrij uitbundig blijven schijnen en bleef het droog. Daarmee konden we een flinke stoot vitamine D tot ons nemen en tegelijk de stappenteller tevreden stellen; aan het einde van de dag stonden alle wijzers en vinkjes diep in het groen ;-).

En we zagen nog vogels ook! Eerlijk is eerlijk: we zagen geen soort die heel onverwacht was, maar dan kun je natuurlijk ook nooit verwachten. Het zijn niet voor niets onverwachte soorten en zeldzame vogels zijn zeldzaam, om even keihard twee open deuren in te trappen. Maar ook de wel te verwachten soorten moet je eerst nog maar eens zien te vinden en als je er uiteindelijk een mooi rijtje van in de kijker krijgt en het weer ook nog eens heerlijk is, dan is een dag vogelen al snel geslaagd.

Het waren dus vooral "the usual suspects" die we voorgeschoteld kregen tijdens de rustige wandeling naar het einde van de twee kilometer lange pier en terug en ook een welverdiende kop koffie met gebak in een strandtent en een wandeling rond het duinmeer keerde het tij niet spectaculair. Nu wil het geluk dat zelfs de voor dit gebied enigszins normale soorten voor velen van ons al een traktatie en verre van alledaags zijn. Ga maar na en wees eerlijk: een dag waarbij je al wandelend soorten als Alk, Zeekoet, Zwarte zee-eend, Roodkeelduiker, Dwergmeeuw, Pontische meeuw, Kuifaalscholver, Paarse strandloper, Oeverpieper, Vuurgoudhaan en Grijze zeehond ziet, kan toch niet anders dan een geslaagde dag genoemd worden??

Hier enkele impressies van de dag, die we over enkele weken hopen te herhalen. Nieuwe data voor de tweede helft van de winter zullen binnenkort worden toegevoegd.

Alk

Zeekoet

Paarse strandloper. Alleen bij dit licht kun je zien dat de soort daadwerkelijk een paarse gloed over de mantel toont en dat de naam dus wel degelijk hout snijdt!

Overpieper; een noordelijke wintergast die strikt aan zout water gebonden is.

Ik was een beetje laat met de foto, dus heb alleen een wegvliegende lelijkerd van de Kuifaalscholver. Het is de achterste, kleinere, bruine aalscholver met de gele (onder)snavel en kenmerkende witte keel.

Roodkeelduiker. Landde tussen de pieren.

Grijze zeehond

Eerstejaars Pontische meeuw

Paarse strandlopers en een Drieteenstrandloper

Oeverpieper

Juveniele Alk

Paarse strandloper


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page