top of page

ZUIDPIER IJMUIDEN: VOGELEN MET HINDERNISSEN

WANDELEXCURSIE IJMUIDEN ZUIDPIER EN KENNEMERSTRAND, 15-11-23


Ken je die mop van die Zuidpierexcursie met koffie in een standpaviljoen?

Je zou het blog makkelijk zo kunnen beginnen, maar het suggereert toch enigszins dat de excursiedag gisteren (woensdag) in het water viel. Nou, dat was letterlijk noch figuurlijk het geval!

Wat betreft het letterlijke: we hielden het (zo goed als) droog en liepen zelfs af en toe in de zon! Dat is tegenwoordig haast noemenswaardig, dus vandaar deze prominente vermelding.

Ook figuurlijk viel het uiteindelijk allemaal aardig mee. Ja, helaas bleek de Zuidpierafgesloten vanwege nog steeds te harde wind. Dat is altijd een bittere pil, zeker omdat je dat vooraf eigenlijk nooit zeker weet. Natuurlijk was het duidelijk dat het een randgeval zou worden, en het pakte voor ons dus net verkeerd uit. We moesten het dus doen met wandelen rondom en in de omgeving van de Zuidpier. Ook het in andere jaren altijd geopende strandpaviljoen bleek gesloten, maar een hotel bleek gelukkig ook over koffie en een rijkelijk koekassortiment te beschikken.

Maar over de vogels hadden we uiteindelijk niets te klagen! Het gestruin rondom de pier, in de havens en kort bij het Kennemermeer bracht best wat leuke dingen. Beste soort die we helaas wel het slechtst zagen was een Dwerggors! De vogel vloog vlak voor me en "tikkend" op uit het helmgras maar kreeg toen vol de windkracht zes in de rug en vloog een flink eind weg richting een dicht en ondoordringbaar struikgewas aan de binnenste duinenrand. Een zoekactie daar was onmogelijk en ook latere een check van de plek waar de vogel opvloog (vogels zijn vaak gewoontedieren en keren meestal weer terug naar dezelfde plekken) leverde niets meer op. Helaas, helaas, die had ik graag "aan de grond" willen laten zien!

Een tweede leuke gors werkte, zoals de soort wel vaker pleegt te doen, heel leuk mee. Een eenzame Sneeuwgors zat rustig te foerageren op het aanspoelsel en trok zich van ons weinig aan.

Sneeuwgors

IJmuiden is dé plek om Kuifaalscholvers te zien in Nederland. Al jarenlang is de Zuidpier de meest betrouwbare plek, tot vorig jaar de soort ineens en voor het eerst sinds mensenheugenis ontbrak. Dit jaar lijken ze het goed te willen maken met ons. We zagen zowaar VIER exemplaren, drie eerstejaars en een tweedejaars vogel en zoals gebruikelijk waren ze weer geweldig te zien. De tweede kalenderjaar vogel deed om een gegeven moment iets wat ik nog nooit eerder had gezien: hij wilde z'n vleugels drogen zoals aalscholvers dat wel vaker doen, maar in plaats van zittend op de kant, op een paal of op een rotsblok deed deze vogel het zittend op het water! Minuten lang zat 'ie met de vleugels open en liet 'ie de west vijf door z'n ruiende vleugels waaien. Heel apart, zie filmpje!


Hier de tweedejaars vogel van het filmpje. Dit drogen van de veren hield 'ie zo flink lang vol!





Kuifaalscholvers!

De wind was heel erg goed voor zeetrek, maar aangezien de pier dus dicht was, konden we helaas niet echt dichtbij de vogels komen. Deze vliegen vaak achter de pier langs en dan sta je aan het begin toch al snel op een 1,5 hemelsbrede afstand. Dat is wel erg ver, zeker gezien het feit dat niet alle deelnemers beschikten over telescopen. Ik zag dus best wat veelbelovende stippen, maar kon er eigenlijk weinig mee. Ter illustratie deze jager, die me in het veld op basis van postuur het meest aan Middelste deed denken maar die je natuurlijk nooit definitief op naam kunt brengen. Zo ontsnapte ook een grotere, donkere duiker aan een definitief naamkaartje...

Jager spec.

Wat we nog wel op naam konden brengen was trouwens ook best prima: veel Dwergmeeuwen, meerdere Pontische meeuwen, Middelste zaagbekken, een Alk, enkele Jan-van-Genten, Paarse strandlopers, Oeverpiepers, veel Drieteenstrandlopers, een groep van 4 Roodkeelduikers en een Grote stern, om maar wat te noemen.

Dwergmeeuw en Tata Steel

Grote mantelmeeuw met lunch

Jan-van-Gent achter het gesloten hek van de zuidpier...

Pijlstaarten

Juveniele Paarse strandloper

Zeehond

Roodkeelduikers

Check tegenwoordig een groep grote meeuwen en je vindt er vaak wel een Pontische meeuw in. Hier een eerstejaars vogel.

Dwergmeeuw

Deelnemers, bedankt voor de flexibiliteit en de gezelligheid; laten we hopen dat de pier 15 december (je kunt nog mee!) gewoon open is!

186 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page