top of page

ZEEARENDEN IN DE OOSTVAARDERSPLASSEN: TUSSEN HOOP EN VREES...

Minibusexcursie, zaterdag 10 december 2022


Zoals in het vorige blog al werd aangekondigd, hing het gevaar op nevel en mist als een donkere wolk boven dit weekend. Uiteindelijk viel de vrijdag dus alleszins mee en kostte het ons "slechts" een Zeearend, maar voor de zaterdag stond nou juist die soort als doel op het programma. De Oostvaardersplassen (want daar reden we rond) zijn weids en uitgestrekt, Zeearenden houden zich vaak op fikse afstand op, dus zicht en af en toe heldere momenten waren zaken die we wel eens heel hard nodig zouden kunnen hebben...

Lang verhaal kort: het werd een dag van een kleine en soms nog kleinere wereld. Soms hadden we de kortstondige hoop dat het beter zou worden, die kort daarna weer de kop werd ingedrukt door een volgende wolk van mist. De doelsoort, echter, besloot met de vleugel over het hart te strijken en ons de helpende handpen te bieden! We kregen namelijk op twee momenten nog alleszins goed en indrukwekkend Zeearenden in het vizier. De eerste keer werd z'n komst aangekondigd door de wel bekende totale paniek bij alle eenden op de plas. Een jonge vogel doemde vervolgens uit het niets op uit de mist, vloog prachtig dichtbij langs de hut om ook weer snel te verdwijnen, twee Birdingholland.nl-groepen (Olaf was er ook, een halve dagexcursie voor zijn rekening nemend) verrukt achter latend! Een tweede waarneming volgde vanuit een rijdende auto. Ik zag twee donkere bonken op een stam zitten en gelukkig schonk een relatief rustige Oostvaardersdijk ons de mogelijkheid te keren en terug te rijden, zodat iedereen kort maar krachtig kon genieten van een jonge man en een jonge vrouw naast elkaar op relatief korte afstand. Gezien de omstandigheden had ik vooraf niet gedacht dat we met twee van zulke kwaliteitswaarnemingen van Zeearend zouden kunnen thuiskomen!

Waarneming 1: compilatie van een, op korte afstand, langsflappende jonge Zeearend.

Waarneming 2: Zeearenden in de mist (het lijkt wel een schilderij), maar nog altijd even indrukwekkend. Jonge man links, jonge vrouw rechts!

En al wandelend en plekken bezoekend waarbij we kans zouden maken op vogels die we nog wel zouden kunnen onderscheiden, vogelden we toch nog een aardig lijstje bij elkaar. Mijn hoogtepunt van de dag, naast de Zeearenden, waren de Baardmannen in een verstild winterlandschap. Deze prachtige vogels lieten zich werkelijk magistraal bekijken. Het waren er veel, ze zaten dichtbij, het was sfeervol en iedereen kon er lange tijd van genieten. Wat kun je meer wensen??

Baarmannen. Daar krijg je toch nooit genoeg van? En zo vaak zie ik ze ook niet zo mooi...!


Andere leuke waarnemingen waren o.a. Vuurgoudhanen, 2 Raven, Wilde zwanen, Pontische meeuwen, Nonnetjes, Grote zaagbekken, Waterpieper, krijsende Waterrallen (de groep van Olaf zag er ook een scharrelen, zie foto!), Cetti's zanger, Blauwe kiekendief, Witgatje, Appelvink en een struinende Vos.

Ondanks dat we maar moeten geloven dat de Oostvaardersplassen ook deze zaterdag nog steeds een groot gebied besloeg (dat hebben we zelf namelijk niet kunnen vaststellen), denk ik dat we er toch een heel leuke en gezellige dag van hebben weten te maken. Tevreden zijn met wat de omstandigheden je bieden is een kunst die de groep van vandaag in ieder geval goed beheerste en daarvoor wil ik jullie hartelijk danken!

Man Nonnetje; niet te versmaden! Dit was 5 seconden voor er een Zeearend boven z'n hoofd hing, die hij hier blijkbaar al ziet aankomen!

Vos

Wilde zwaan

Adulte Pontische meeuw

Edelherten in de mist; een keer wat anders dan die eeuwige en clichématige Gorilla's ;-)

Waterral, gezien tijdens de middagexcursie in de Oostvaardersplassen met gids Olaf Klaassen (foto: Claudia de Boer)

Roodborstjes waren alom vertegenwoordigd en zoals het de noordelijke vogels betaamt alles behalve schuw! (Foto: Claudia de Boer)
161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page