WIELEWALEN IN LAUWERSMEER: TOT IN JE SLAAP...
- Martijn Bot
- 10 uur geleden
- 3 minuten om te lezen
MINIBUSEXCURSIES, DINSDAG 6 EN WOENSDAG 7 MEI 2025
Hartelijk dank voor alle succeswensen na mijn vorige blog: ze hebben prima gewerkt! De twee dagen die volgden, met als hoofddoel het zien van Wielewalen, waren prachtig en bovendien succesvol. Vanwege tijdgebrek en vanwege het feit dat beide dagen, in ieder geval logistiek, op elkaar leken, voeg ik de twee excursies in dit verslagje samen. Dat tijdgebrek heeft overigens een prettige reden: ik vertrek vanavond samen met tweede gids Marnix Jonker naar Schiphol voor het begeleiden van een vogelreis naar het Griekse eiland Lesbos. Als je wilt weten wat we daar allemaal zien, houd dit blog in de gaten!
De twee volgeboekte dagen op zoek naar Wielewalen hadden dus eenzelfde opzet. De eerste uren spendeerden we door rustig wandelend door goed gebied op zoek te gaan naar de vogels die traditioneel en vrijwel zonder uitzondering, ondanks hun felle kleur, bijzonder lastig in beeld te krijgen zijn. Het 'dudeljoo' klonk vrijwel vanaf minuut één, ging zo goed als non-stop door en kwam van alle kanten (we horen ze in ons slaap nog steeds...), maar de momenten waarop we de vogels ook daadwerkelijk zagen waren, zoals natuurlijk te verwachten, een stuk schaarser. Vaak waren het momenten van vliegen en achter elkaar aan jakkeren tussen de verschillende bospercelen, maar op beide dagen lukte het iedereen om ook vogels zittend in bomen in de kijker te krijgen. Wel vaak op enige afstand en foto's maken viel dan ook niet mee, maar we mogen zeggen dat iedereen die is mee geweest naar tevredenheid en meermaals Wielewalen heeft gezien. En aangezien dan voor meerdere mensen de eerste keer was, was de tevredenheid groot!

Natuurlijk zagen en hoorden we tijdens onze zoektocht naar Wielewalen onvermijdelijk meer: Grauwe vliegenvangers, Appelvinken, Tuinfluiters, Roerdompen, Slechtvalk, Zeearenden, Snor en Sprinkhaanzanger, bijvoorbeeld. Op de dinsdag werden we bovendien verrast door een overvliegende Rode wouw!



De tweede locatie was het buitendijkse gebied bij Paessens. Op de eerste dag troffen we daar nog de eerder ontdekte Grauwe franjepoten, maar helaas waren die op de woensdag verdwenen.
Op beide dagen wisten we in de Anjumer-Lioessenserpolder een Morinelplevier op te pikken. Daarbij moet gezegd worden dat de afstand op beide dagen zo groot en de warmtetrilling zo hevig was, dat de waarnemingen het best getypeerd kunnen worden als een 'oranje balletje op zand'. Dit had zo de titel van een impressionistisch schilderij kunnen zijn en dat was ook precies wat we kregen. Net als bij menig schilderij waren een beetje eigen invulling en interpretatie nodig om er een vogel in te zien!




De Ezumakeeg ligt er fantastisch bij en was op beide dagen een hoogtepunt. Wel moet gezegd worden dat er op de dinsdag vele malen meer Kemphanen aanwezig waren dan op de woensdag. Net als de Grauwe franjepoten hadden ook veel Kemphanen de omstandigheden om verder te gaan richting broedgebieden tussen dinsdag en woensdag blijkbaar dermate gunstig bevonden, dat vele waren verdwenen. Desalniettemin viel er nog steeds voldoende te genieten en zagen we om dinsdag enkele duizenden en op woensdag meerdere honderden Kemphanen. Soms kempend, soms in prachtig zomerkleed, maar altijd indrukwekkend. Verder was het ook prima toeven met o.a. Groenpoot-, Zwarte- en Bosruiters, Regenwulpen, Kleine strandlopers, Krombekstrandlopers, Bontbekplevieren, Zomertalingen, Zeearenden, Steltkluten, Koekoeken en meer. Laten we hopen dat er wel een beetje regen valt binnenkort; het waterpeil is nu prima, maar om het de komende maanden zo te laten blijven, moet er wel af en toe worden aangevuld.















Zo, dan is het nu de koffer inpakken en op naar Griekenland voor de volgende samenwerkingsreis met Birdingbreaks.nl. Het is een tijdje geleden dat ik voor het laatst op Lesbos was, dus ik ben heel benieuwd wat Marnix en ik de groep daar kunnen voorschotelen. Nogmaals: regelmatige updates volgen hier!
Comments