top of page

WIELEWALEN IN LAUWERSMEER: GROEN VINKJE EN VEEL PLUSJES!

MINIBUSEXCURSIE, MAANDAG 13 MEI 2024


De tweede en laatste excursie voor Wielewalen in het Lauwersmeer was er, in elk geval wat mij betreft, eentje op de vingers bij af te likken! Het weer was geweldig (oké, ik ben om reeds vaak beschreven redenen geen fan van strakblauw, maar daar hadden we vandaag eigenlijk weinig last van), het gezelschap gezellig en enthousiast en qua vogels maakte Lauwersmeer z'n goede naam weer eens flink waar! En met de vogels bedoel ik natuurlijk in eerste instantie de Wielewalen, maar ook de "supporting cast" was vandaag alles behalve misselijk.

Daarover later meer, eerst de Wielewalen. Zoals wel vaker duurde het niet lang voor we de eerste vogels hoorden, maar ook de eerste zichtwaarneming volgde relatief kort daarna. Wel waren het veelal rondvliegende mannetjes, maar die zagen we na de eerste keer dan ook meermaals, vaak best dichtbij en meestal in prachtig licht. Soms kregen we kort een stilzittend exemplaar in de kijker, maar vaker was het rusteloosheid troef. Dat was geen probleem; wij stonden echter zoals gezegd vaak goed om de vogels voorbij te zien komen en hoorden het hele repertoire van zang en roep, inclusief wat minder frequent gehoorde en daardoor minder bekende roepjes en brabbels. Erg gaaf, al met al!

Compilatie van een overvliegend mannetje
Dit zijn wel twee verschillende vogels

Terwijl we na een uurtje wandelen nog steeds de toppen van de populieren in de gaten aan het houden waren, verscheen er ineens een prachtige vrouw Wespendief laag boven ons hoofd! Ook de waarneming van een Fluiter, meerdere Grauwe vliegenvangers en zingende Spotvogels zijn de moeite van het noemen waard.

Wespendief; heel fijn!
Grauwe vliegenvanger

Een korte verplaatsing bracht ons bij de locatie waar eerder een Buidelmees was ontdekt. Deze bleek nog aanwezig en met een achtergronddecor van Roerdomp, Snor, Zeearend en Baardmannetjes was het wel een momentje dat velen bij zal blijven!

Buidelmees

In deze tijd, bij de omstandigheden die we hadden en omdat we de Wielewalen naar volle tevredenheid hadden gezien, moesten we eigenlijk ook even op het Wad kijken om te genieten van de duizenden steltlopers in zomerkleed die daar nu vertoeven op weg naar de broedgebieden. Het was inderdaad weer een schitterend schouwspel, dat echter wel een slachtoffer kende in een Bontbekplevier. Voor onze ogen dook er namelijk een jonge Slechtvalk in de steltloperwolk, raakte een onfortuinlijke Bontbek, die daardoor zowel geïsoleerd als verzwakt raakte en vervolgens kansloos bleek.

Hier was de Bontbekplevier al geraakt en los geraakt van de groep
De jonge Slechtvalk had aan nog een korte duik genoeg om de vogel te pakken...
...en verdween ermee het Wad op.

Tsja, zo gaat dat nu eenmaal. Een vrediger gezicht waren de vele Noordse kwikstaarten die de dijk passeerden en soms een tijdje tussen de schapen bleven foerageren.

Noordse kwikstaart

De afsluiting in de Ezumakeeg was niet verrassend maar wel prachtig. Nog steeds stalen de Steltkluten en de Kemphanen de show en waren er verder o.a. Bosruiters, een Zomertaling en een Dwergmeeuw te vinden. Net toen we allen weer in de minibus zaten om terug te rijden, flapte er nog een Roerdomp over de weg. Te laat voor een degelijk plaatje, maar zeker een leuke afsluiter van een dag die sowieso al prima was geweest!

Oeverloper (Foto: Kees Schoon)
Kemphaan
Kemphaan
Steltkluut
Bewijsje van de Roerdomp

Deelnemers: dank, het was wederom een mooie en succesvolle dag, wat mij betreft!

De plekken en de soorten die we vandaag zagen hopen we ook op de Honderd soortendagen tegen te komen. Morgen zit vol, 22 mei heeft nog 1 plekje en 27 mei nog enkele en nog met korting ook. Kom erbij en wees welkom; zie www.birdingholland.nl/dagexcursies

201 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page