top of page

WIELEWALEN IN LAUWERSMEER: WIELEWALEN EN ZO VEEL MEER!

MINIBUSEXCURSIE, 8 MEI 2023


Voor ik kort verslag doe van de jaarlijkse excursie op zoek naar Wielewalen in het Lauwersmeergebied van afgelopen maandag, eerst even wat plaatjes van de dag ervoor. Ik zat toen weer eens in de Oostvaardersplassen voor twee halve dagexcursies en die waren weer eens zeer de moeite waard. Ik kan er maar niet aan wennen dat Zeearenden inmiddels haast niet meer noemenswaardig zijn en dat je er daar meestal meerdere per dag ziet. Echter, 9 jonge vogels bij elkaar is nog steeds wel buitengewoon (wat mij betreft) en ook de verschillende waarnemingen van de soort gedurende de twee wandelingen blijven toch steeds weer prachtig. Voor mij, maar vooral voor de deelnemers, die doorgaans beginners zijn en voor wie het niet zelden de eerste ontmoeting met de soort betekent.

Jonge Zeearenden leren spelenderwijs van zich af te bijten en te klauwen!


5 Zeearenden in de dode boom naast de hut met de naam... eh... Kom, help me even!

Mijn persoonlijke "vogel van de dag" was, een krappe drie weken na de melanistische Grauwe kiekendief in Extremadura , weer een exemplaar in een leuk en zeldzaam kleed. Het betreft een tweede kalenderjaar mannetje, dat we zagen vanaf de Kleine Praambult (dus op redelijk grote afstand). Dit kleed zie je niet vaak in Nederland omdat de meeste jonge vogels hun eerste zomer in Afrika doorbrengen. Dit exemplaar had al wel een "volwassen" grijze kop, maar was voor de rest nog redelijk jong (lees: oranje). Ik had zo'n vogel nog nooit eerder gezien en het was bovendien mijn eerste Grauwe kiekendief in Nederland dit jaar, dus ik was er erg mee in mijn nopjes!

Tweede kalenderjaar man Grauwe kiekendief. De grijze kop is net niet lekker te zien door de net iets te grote afstand.

Hier nog wat andere kiekjes van de dag in "Nieuw Land".

Baardman

Gekraagde roodstaart

Nachtegaal!

Man Koekoek

Bruine vrouw Koekoek. Alle bruine exemplaren zijn vrouwtjes, maar niet alle vrouwtjes zijn bruin!

Boerenzwaluw

Gekraagde roodstaart

Dan de dag op zoek naar de door alle vogelaars geliefde en gewilde Wielewaal. De soort is ten eerste niet algemeen en ten tweede, ondanks de bizar felgele kleur van met name de man, vreselijk lastig in de kijker te krijgen. Ze houden van dichtbegroeide boomkronen en zijn flink schuw, dus het vereist doorzettingsvermogen en een juiste tactiek om succesvol te zijn.

Ook tijdens deze excursiedag, dat gekenmerkt werd door prachtig en warm voorjaarsweer, kregen we de Wielewalen niet cadeau. We hoorden ze al snel en zagen er ook al vlot enkele vliegen, maar het duurde even voor we uiteindelijk werden beloond. Stil blijven staan en rustig wachten op een (juiste) open plek betaalde zich uiteindelijk uit met meerdere dichtbij langsvliegende vogels en een waarneming van een man, die zeker 20 seconden in de top van een populier bleef zitten. En da's best lang voor een Wielewaal en in ieder geval genoeg voor enkele mooie plaatjes en bewonderende blikken!

Wielewaal!

Toen we allen tevreden waren over de waarnemingen van deze fantastische doelsoort, hadden we nog flink wat tijd over om lekker in en rond Lauwersmeer te vogelen. En ook dat was bijzonder prettig. Wat mij betreft gaat de titel "soort van de dag", naast Wielewaal, naar de twee Witvleugelsterns die we vonden in de Ezumakeeg. We zagen wat Zwarte sterns en Dwergmeeuwen rondvliegen en toen we daar een tijdje van stonden te genieten, kwam er vanuit het zuiden ineens één schitterende Witvleugelstern binnenvallen en een minuut of tien later bleken het er ineens twee te zijn! Ze lieten zich geweldig zien; wat een schoonheden zijn het!

Witvleugelstern! Beauty in zwart en wit!





Maar ook de rest van de dag was en bleef het prima. Wat te denken van soorten als IJsvogel, Roerdomp, Grote karekiet, Groene specht (zeldzaam in Lauwersmeer!), Grote gele kwikstaart met voer (broedgeval!?), Raaf, baltsende Kemphanen, Zeearenden, Krombek- en Kleine strandlopers, Grauwe kiekendieven (3), Spotvogel, Wespendief, Grauwe vliegenvangers, Steltkluten, Fluiter, Havik, Reuzenstern en de al eerder genoemde Zwarte sterns en Dwergmeeuwen. Niets mis mee, toch??

Baltsende Kemphanen

Kemphaan

Kemphaan

Kemphaan

Compilatie van de drie Grauwe kiekendieven

Derde kalenderjaar Dwergmeeuw

Tweede kalenderjaar Dwergmeeuw

Raven

Steltkluut

Krombekstrandloper (rechts), Kleine strandlopers en Bontbekplevieren

Steltkluut

Glassnijder

Steltloperfeestje op het Wad, met vooral Bontbekplevieren maar ook enkele Kleine strandlopers, Bonte strandlopers en voor de echte speurneus één Krombekstrandloper.

Volgend jaar gaan we zeker weer, dus houd de kalender in de gaten als je ook eens mee wilt op zoek naar deze gele schoonheden!

362 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page