top of page

***WANDELEXCURSIE IJMUIDEN: SUMMIER OP DE ZUIDPIER, ONDERSOORT VAN DE DAG!***

WANDELEXCURSIE ZUIDPIER EN KENNEMERMEER, MAANDAG 13 FEBRUARI 2023


Op elke vogeldag waar dan ook zijn er enkele factoren van belang om tot een resultaat (lees: een dag met mooie soorten) te komen. Natuurlijk moet je in de juiste tijd van het jaar op de juiste plek zijn, je moet de kennis en de scherpte hebben om zo veel mogelijk vogels op te pikken en te herkennen, de weersomstandigheden moeten gunstig zijn en de aanvoer in de dagen ervoor of op de dag zelf moet mee zitten. Daarboven en daarbuiten is er altijd nog een factor geluk waarzonder niemand wel vaart.

Eigenlijk zat afgelopen maandag zo goed als alles mee tijdens onze wandelexcursie op de Zuidpier en rond het Kennemermeer, op één, vrij cruciaal detail na: er was nauwelijks actie op de dag zelf en nauwelijks aanvoer geweest op de dagen ervoor. Kortom: we hadden een hele fijne wandeling in goed gezelschap en bij uiteindelijk ronduit prachtig weer, maar er waren simpelweg weinig vogels voor handen. En dan kun je hoog of laag springen, maar dan mis je toch een vrij belangrijk maar tegelijk onvoorspelbaar en op het moment zelf onomkeerbaar ingrediënt voor een vogelexcursie. Opvallend is bijvoorbeeld de afwezigheid (een groot deel van de winter al, trouwens) van Kuifaalscholvers, die hier in alle voorgaande jaren eigenlijk niet te missen waren en waarvoor IJmuiden altijd een echte hotspot bleek. Tsja, vogels blijven vogels en dat is precies wat de hobby zo leuk maar af en toe ook een beetje frustrerend maakt ;-)

Maar kommer en kwel is het natuurlijk nooit, er zat gewoon wat ruimte tussen hoop en realiteit en dat is niets meer dan jammer. Kwestie van verwachtingspatroon bijstellen en genieten van dat wat er wel zat, in combinatie met de flinke vleug voorjaar die ontegenzeggelijk in de lucht hing.

Bij de pier zelf begon het nog hoopvol toen ik, voor dat iedereen goed en wel was geïnstalleerd, een mannetje Grote zee-eend voorbij zag vliegen in een groepje Zwarte zee-eenden. Op de pier zelf was het lang rustig, maar naar het einde toe begon er toch leven in de brouwerij te komen middels de gebruikelijke maar altijd leuke groepen Drieteenstrandlopers, Steenlopers en vele Paarse strandlopers. Ook de Zeehonden waren op de vlakke zee soms leuk aan te kijken. Aan het eind van de pier dobberde nog een man Zwarte zee-eend, maar op zee was het rustig. De vele Oeverpiepers, met opmerkelijk veel individueel kleur/tintverschil, hielden ons steeds alert en bij de les.

Paarse strandloper. Er zijn weinig plekken waar je deze soort zo makkelijk en dichtbij ziet als hier!

Oeverpieper

Drieteenstrandlopers

Zilvermeeuw met niet geheel af te lezen, Nederlandse ring.

Paarse strandloper

Drieteenstrandlopers

Paarse strandloper. Ze vallen soms flink weg tegen de bijne zelfde kleur basaltblokken.

Nadat we de pier heen en weer hadden bewandeld en we op weg waren naar de strandtent voor koffie met gebak, vonden we nog een restant van een soort die we graag levend hadden aangetroffen (wat tijdens de vorige editie nog wel lukte, overigens): een Alk.

Alkensnavel

Na de break en met hernieuwde kracht begonnen we 's middags aan het rondje Kennemermeer. Ook hier struikelden we niet over de vogels, maar troffen we wel twee heel leuke soorten aan. Dat wil zeggen, één ondersoort en een soort. Om met de eerste te beginnen: aalscholvers zijn niet altijd gewoon aalscholvers. De soort kent in Europa twee ondersoorten, die voornamelijk door een subtiel maar wel redelijk opvallend kenmerk van elkaar te onderscheiden zijn. "Onze" Aalscholvers behoren tot de ondersoort "sinensis" en zijn super algemeen, maar we krijgen soms ook bezoek van de (veel zeldzamere) Atlantische grote aalscholver, broedvogel van o.a. Groot-Brittannië, Normandië/Bretagne, Noord-Scandinavië, IJsland en Groenland. De sleutel tot het onderscheid tussen de beide ondersoorten zit 'm in de hoek van de (gele) keelzak, aan de snavelbasis. Bij onze Aalscholvers is die hoek erg groot, bij Grote aalscholvers veel scherper. Zie hieronder het verschil:

Grote aalscholver (links) en "gewone" Aalscholver (rechts). Zie je het verschil in de hoek van de gele keelzak? Om dat goed te kunnen beoordelen zijn foto's loodrecht op de kop noodzakelijk. Bij weggedraaide koppen kan die hoek ineneens erg vertekenen. Op deze foto is dit kenmerk echter prima in te schatten en mooi te zien.

Eerst waren we al blij met één Grote aalscholver, maar al snel viel er zelfs een tweede vogel in, die uitgerust was met een clipring om de linkerpoot. Een code was helaas niet af te lezen, dus z'n herkomst blijft voorlopig gissen. Erg leuk en ik zou iedereen aanraden om vanaf nu eens wat beter naar de Aalscholvers te gaan kijken en dan met name naar dit kenmerk. Maak bij verdachte vogels een goede foto van de zijkant en wellicht vind je ooit je "eigen" Grote aalscholver. Het is dan wel geen volle soort, maar die status zou je als vogelliefhebber niet moeten uitmaken. Ondersoort of soort, wanneer vogels herkenbaar zijn als taxon, is het de moeite van het bestuderen waard, niet waar?

Hier de beide Grote aalscholvers. Zie de scherpe hoek die de gele keelzak maakt. De rechter vogel draagt een clipring; de code zou zeer interessant zijn om ooit afgelezen te krijgen. Wie komt er binnenkort nog in IJmuiden??

Twee Grote aalscholvers (links en midden) en een gewone "sinensis" (rechts).

Een erg leuke verrassing was een groep van ongeveer 80 Kleine rietganzen (en één Brandgans, zie je 'm?), die recht over kwam vliegen toen we naar de aalscholvers aan het kijken waren. Deze soort overwintert tegenwoordig in aardige aantallen in België en zelfs Noord-Frankrijk, is bij ons flink schaars en trekt alweer vroeg terug noordwaarts, uiteindelijk richting Spitsbergen. Deze zijn zelfs al wat aan de late kant (de meerderheid vertrekt al eind januari), dus we troffen het flink. Erg gaaf, zeg ik als groot liefhebber van deze soort!

Kleine rietganzen!

Verder was het rustig op en rond het Kennemermeer, met nog wel wat krijsende Waterrallen, enkele Vuurgoudhanen, baltsende Dodaarsjes en enkele meeuwen- en eendensoorten. De zon was eigenlijk het grootste hoogtepunt; het was soms gewoon warm en dat doet een mens toch ook heel goed! Vitamine D, 10.000 stappen en toch een paar mooie vogels: het kon minder!

Onscherp Vuurgoudhaantje. Nee, dat is geen ondersoort, gewoon onkunde ;-)

Mocht je op korte termijn nog een dagje met ons mee willen: er is nog plek op de all inclusive vaartocht vanuit Harlingen, over de Waddenzee, aan boord van een eigen scheepje en richting de Afsluitdijk. We gaan daar voor mooie waarnemingen en fotografie van wintersoorten boven o.a. Kornwerderzand. Zie https://www.birdingholland.nl/winterwadden voor meer info en om een plekje te reserveren!

184 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page