top of page

Vakgroepuitje Rijksuniversiteit: dagje ontspanning in jubilerend Lauwersmeer

Kleinschalige vogelexcursies. Daarmee profileren we ons graag en dat is normaal gesproken ook ons uitgangspunt. Echter, wanneer we de vraag krijgen vanuit de Rijksuniversiteit om voor ongeveer 50 personen een vakgroepuitje te organiseren zeggen we daar uiteraard geen nee tegen. Dit is namelijk een unieke kans om veel geïnteresseerde mensen kennis te laten maken met het prachtige nationaal park Lauwersmeer (dat dit jaar haar 50-jarig bestaan viert) alsmede om verschillende lokale partijen en bedrijven te verbinden. Zo ontstond er gisteren een mooie samenwerking tussen Birdingholland.nl, Staatsbosbeheer Lauwersmeer, Rondvaartbedrijf Lauwersmeer en hotel In 't Holt 1654 en hebben we er gezamenlijk voor gezorgd dat het uiteindelijk een dag is geworden met een unieke kijk op het gebied vanaf land en water met goed eten en zijdelings de nodige informatie over het park, de natuur, het ontstaan en de vogels. Tijdens het (na)middagprogramma was er tevens een optie tot het bijwonen van een fotopresentatie over reizen naar de volledig andere kant van de wereld (Antarctica), maar er mocht ook gerust een drankje worden genomen op het terras of een potje voetbal worden gespeeld. Kortom, een afwisselende en gezellige dag die met een buffet werd afgesloten. Een belangrijke factor op een dergelijke dag is en blijft altijd het weer. Gelukkig troffen we het behoorlijk, want ondanks dat er wel wat wind stond (maar dat is in dit gedeelte van het land eerder regel dan uitzondering en is daarmee eigenlijk onlosmakelijk verbonden met de beleving van het gebied) was het prima toeven buiten en konden we dus ook wat leuke soorten laten zien. Het begon al bij het ontvangst bij Activiteitencentrum Lauwersnest (een onmisbaar startpunt voor elk bezoek aan het gebied). De eerste deelnemers, zij die met eigen vervoer voor de touringcar uit naar het gebied waren gekomen, kregen meteen al een geweldige Wespendief voorgeschoteld op een manier die zelfs voor mij (Martijn) verre van alledaags is!

Wespendief

Wespendief

Na de koffie met Groninger noten- of Friese Kruidkoek (het Lauwersmeergebied ligt immers in twee provincies en de keuze kan nogal gevoelig liggen ;-)) en een introducerend praatje verplaatsten we ons naar Oostmahorn, alwaar het MS Vlinderbalg op ons lag te wachten voor een rondvaart met lunch. Een rondvaart biedt de unieke mogelijkheid om op plekken te komen waar je normaal gesproken niet zo snel terecht zult komen en je ziet de natuur en haar bewoners ook eens van een heel andere kant. Uiteraard was er een duidelijk hoofddoel: het zien van dé ambassadeur van het gebied, de meest indrukwekkende en grootste roofvogel van Nederland en de soort waar vele vogelaars voor naar het gebied kwamen (vooral toen zo'n 15 jaar geleden Lauwersmeer samen met de Oostvaardersplassen de enige twee broedplekken waren in Nederland) en nog steeds komen (ondanks dat het goed gaat en de soort gestaag uitbreidt): de majestueuze ZEEAREND. Ondanks z'n grootte is het verre van zeker dat je de soort bij een bezoek aan het gebied (mooi) te zien krijgt. Dit jaar is er een complicerende factor bij gekomen, want ze hebben helaas geen jongen en zijn dus beduidend minder vaak te vinden rond de plek waar normaal gesproken het nest zit. Maar zoals wel vaker hadden we het geluk aan onze zijde. Tweede gids Lazar pikte al snel een volwassen vogel op, hoog en ver boven de wilgen en tot ons aller geluk kwam de vogel steeds dichterbij, totdat 'ie uiteindelijk letterlijk boven ons schip zweefde! Iedereen kon 'm zodoende geweldig zien en ook wij (inclusief Renne Vogels van Staatsbosbeheer, die mee was om te vertellen over de geschiedenis van dit jubilerende gebied) stonden toch even met open mond te kijken. Het blijft een indrukwekkende verschijning!

Volwassen Zeearend boven ons scheepje. Heel erg fijn!

Zeearend

Zeearend

Deel van de groep bij ontdekking van de Zeearend.

Hoogtepunten dien je natuurlijk voor het eind te bewaren, maar bij vogels laat zich dat wat lastig programmeren. Toch is het bijzonder fijn dat de vogel zo vriendelijk was om zich al zo vroeg zo mooi te laten zien; we konden nu rustig doorvaren en ons richten op wat andere leuke soorten links en rechts. En dat lukte prima, met o.a. Kleine Zilverreiger, Reuzenstern en tijdens de lunch wederom een leuke roofvogel: een erg late Rode Wouw! Daarnaast zagen we voor het gebied ongekende aantallen Pontische Meeuwen: we telden er zeker 15, maar het kunnen er ook makkelijk meer zijn geweest. Het betroffen alle onvolwassen vogels. Ook in Noord-Nederland wordt inmiddels duidelijk dat de westwaartse uitbreiding van deze van oorsprong Oost-Europese soort niet te stoppen is!

Verkeerde camera-instellingen, maar duidelijk genoeg, toch? Rode Wouw!

Reuzenstern; schaarse soort, maar wel eentje die hoort bij het Lauwersmeer!

Tweede kalenderjaar Pontische meeuw met Poolse kleurring.

Visdief

Voor de kenners van het gebied: Jaap Deensgat van de andere kant.

Ezumakeeg vanaf de achterkant.

Fuut met jongen.

Krakeenden

Halverwege de middag stonden we weer aan wal en na een kort bezoek aan de Ezumakeeg (daar moet je natuurlijk wel even geweest zijn; het gebied verlaten zonder de Keeg voelt als heiligschennis...), waar nog even een Kluut en een Steltkluut in beeld waren, verplaatsten we ons naar Hotel In 't Holt 1654. Daar begon het keuzeprogramma: kletsen met een drankje op het terras, een balletje trappen of de lezing over Antarctica ("Vijftig tinten blauw"). Ongeveer de helft van de groep koos voor het laatste onderdeel en werden dus meegenomen op denkbeeldige reis naar het witte continent. Voor mij altijd een heerlijk moment en een leuke mogelijkheid om mijn twee reizen nog eens te herbeleven.

Vijftig tinten blauw ;-)

De afsluiting was het buffet in het mooie theaterzaaltje. Om 19.30 stapte de groep in de bus terug en zat de dag ("van noordkust tot zuidpool") erop. Wat ons betreft was het prettig en ontspannen en we hopen uiteraard dat die beleving wederzijds was! Wilt u uw familie- of bedrijfsuitje ook door ons laten regelen, op bovenstaande- of geheel andere wijze: neem vrijblijvend contact met ons op voor ideeën en mogelijkheden!

142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page