Tweemaal minibusexcursie Dagje Delta, 28 en 29 december 2023
Ik doe bij deze de suggestie op het Nederlandse woord winter vanaf nu met dt te spellen. De wind lijkt samen met de regen tegenwoordig namelijk een stabiele factor in de maanden november tot en met maart, in ieder geval gevoelsmatig. Ook de twee dagen vogels kijken in de Zeeuwse Delta gingen vergezeld van een flinke bries. Daar stond tegenover dat we het wel zo goed als droog gehouden hebben en we zelfs zo nu en dan de zon een gaatje zagen slaan in de bewolking. Wanneer we erin slaagden om een plekje in de luwte te vinden, hadden we dus eigenlijk weinig te klagen!
Later deze winter doen we nog een tweedaagse, maar deze twee dagen waren eigenlijk twee keer één dag met twee verschillende groepen. De route was, vanwege prima resultaat op dag één, op beide dagen min of meer hetzelfde en ook de trofeeën, de soorten waarvoor je naar de Delta komt, werden over het algemeen op beide dagen gezien. Natuurlijk waren er subtiele verschillen in de kwaliteit van de waarnemingen, maar over het algemeen maakte het niet gek veel uit of je op de donderdag of de vrijdag deelnam. Dat was vorig jaar bijvoorbeeld wel anders ;-)
Op beide dagen startten we op de Brouwersdam. Hoe leuk het er ook nog steeds vogels kijken is, de laatste twee jaar lijken de aantallen vogels toch wel wat af te nemen. Was de plek vroeger gegarandeerd goed voor tientallen Roodkeelduikers en meerdere IJseenden, nu moet je flink je best doen om er eentje te vinden. Daarentegen zagen we wel op beide dagen IJsduiker (zij het op dag één erg kort en moeizaam; de soort duikt lang en ver!), Paarse strandlopers, Bontbekplevieren, Eiders, Alken en een verre vrouw IJseend. Aan de binnenzijde was het wat rustiger, maar daar waren de overwinterende Grote sterns en de vele Middelste zaagbekken wel erg leuk. Gek genoeg misten we op dag 1 Kuifduikers, op dag 2 zagen we er ineens minimaal zeven! Dag 1 kreeg dan wel weer een Slechtvalk en twee Toppers ter compensatie.
We kwamen op de twee dagen meermaals in de verschillende polders en inlagen van Schouwen terecht. Er zitten daar veel vogels, veelal de "algemene" kustsoorten, maar vanaf verschillende locaties zagen o.a. meerdere Lepelaars, veel Kleine zilverreigers, een Zwarte rotgans met enkele hybrides om hem heen een vanaf de dijk bij de Koudekerkse inlaag zwom op dag één een IJsduiker mooi dichtbij. Op dag twee troffen we rondom Zonnemaire een mooie groep Kleine zwanen met vele honderden Toendrarietganzen en boven de akkers vlogen meerdere tweedejaars Zwartkopmeeuwen tussen de Kok- en Stormmeeuwen. Ook dat is een verschijnsel dat ik als noorderling niet ben gewend!
Ook Neeltje Jans hoort thuis in een excursie in de Delta. De verschillende havens, aan zowel de binnen- als buitenzijde, zijn groot en veelbelovend voor leuke zeesoorten. Het enige "probleem" is dat het zulke grote en vrij onoverzichtelijke havens zijn dat je altijd het idee hebt dat je veel mist, hoe goed je ook zoekt. Ook nu misten we ongetwijfeld wat (gelukkig weet je dat doorgaans niet) maar zagen we gelukkig op beide dagen zowel Kuifaalscholver als Roodhalsfuut (dank Corstiaan!), twee landelijk schaarse soorten, alsmede meerdere Alken. Ook het aantal overwinterende Grote sterns was hier indrukwekkend; het lijken er jaarlijks meer te worden! Op de eerste dag vonden we ook nog onze derde IJsduiker, maar deze zwom snel richting de uitgang om uiteindelijk de Oosterschelde op te zwemmen.
Op beide dagen was er een grote Roodhalsgansbehoefte (de soort was voor meerdere deelnemers nieuw). En aangezien mijn Roodhalsganzenhonger onstilbaar is, besloten we om een klein lusje aan de route te plakken en een bezoek te brengen aan de prachtige familiegroep die zich al een tijdje ophoudt in een grote groep Rotganzen nabij Wilhelminadorp. Op beide dagen wisten we de groep te vinden, maar met wat geduld kwam de eerste dag als "winnaar" uit de bus qua kwaliteit van de waarneming. "Dankzij" andere vogelaars die besloten de akkers in te lopen (dat werkt natuurlijk nooit....), vloog de groep mooi richting het dijkweggetje waar wij ons hadden opgesteld en konden we ze schitterend zien.
Al met al zagen we dus een flink aantal fijne wintersoorten en hebben we, ondanks de wind, twee prima vogeldagen gehad. Met deze twee dagen komt er een eind aan het excursiejaar 2023, een jaar waar ik met ongelofelijk veel plezier op terugkijk. Dat komt natuurlijk door de vele mooie vogels, vlinders, libellen en zoogdieren die we hebben mogen zien, maar vooral door de alle leuke, gezellige en enthousiaste gasten die met mij en/of de andere gidsen op pad zijn geweest. Ik wil iedereen die ergens in 2023 met ons mee is geweest dan ook ontzettend bedanken en hopelijk zien we elkaar ergens in 2024 weer terug! Dat kan al heel snel, want er zijn bijvoorbeeld nog plekken vrij op de JAARAFTRAPPEN, waar we op zoek gaan naar soorten op het vogeljaar 2024 feestelijk mee in te luiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Kraanvogels, Velduilen en nog veel meer.
Voor nu een fijne en veilige jaarwisseling gewenst!
Comments