SPECHTEN EN OEHOE ACHTERHOEK: OPVALLENDE AF- MAAR VERRASSENDE AANWEZIGE!
- Martijn Bot
- 23 mrt
- 4 minuten om te lezen
WANDELEXCURSIES, VRIJDAG 21 EN ZATERDAG 22 MAART
Het lijkt wel of de weergoden deze excursies jaarlijks met rood omcirkelen om vervolgens met de hand over het hart te strijken, want in mijn beleving is het in de Achterhoek in maart altijd mooi weer. Dit jaar was het natuurlijk wel extreem, met op beide dagen een temperatuur die de 20 aantikte. Vrijdag was het volledig en zaterdag behoorlijk zonnig, dus mocht ik iets te klagen hebben, dan kon ik dat niet aan het weer wijden. Oké, laat ik dit bruggetje aangrijpen om toch een kort beklag mag doen, of eigenlijk een kleine teleurstelling uit te spreken: de Zwarte specht. Was deze iconische specht de afgelopen jaren zonder uitzondering prachtig te zien, dit jaar zagen we 'm gek genoeg niet in 'ons' bos. Wel hoorden we ze op beide dagen, dus ze waren in de buurt, maar rondom de vaste bomen was het jammerlijk stil. Op vrijdag zagen we er nog wel één overvliegen toen we op weg waren van de ene naar de andere wandeling, maar zaterdag moesten we het dus met slechts de roep doen en dat is toch best jammer.
Dat de Groene specht zich ook vooral liet horen, was minder verrassend. Lopend in het bos heb je toch wat minder kans om 'm te zien, aangezien de soort vooral houdt van open parklandschap. Gelukkig zagen en hoorden we op beide dagen wel Grote-, Middelste- en Kleine bonte specht, de ene dag wat langer, beter en meer dan op de andere, zoals dat gaat. Andere soorten die we tijdens de eerste wandeling in het prachtige beekbos zagen/hoorden waren o.a. Grote gele kwikstaart, Appelvink, Havik, Sperwer, Kuifmees, IJsvogel, opvallend veel Koperwieken, Vuurgoudhaan, de (mijn) eerste zingende Zwartkop en natuurlijk vele algemenere bossoorten.







Een speciale vermelding verdient de soort die altijd erg lastig te vinden is, maar die we op beide dagen gelukkig wel troffen (zij het op zaterdag iets minder mooi en wat korter dan op vrijdag): Kortsnavelboomkruiper! Deze zeer schaarse broedvogel van de oude, gemengde bossen in het oosten en zuiden van het land verschilt in zowel kleed als roep/zang subtiel van 'onze' Boomkruiper, maar knalt er toch best uit wanneer je 'm goed en in mooi licht in de kijker krijgt!


Het tweede onderdeel van de excursie was een bezoek aan de steengroeve, waar al jaren een paartje Oehoes voor het oog van vele liefhebbers de eieren uitbroedt. Van achter een (ongelofelijk onhandig ingerichte) kijkwand kun je het vrouwtje erg mooi op de richel zien zitten. Maar wat weinigen weten is dat ook het mannetje in de groeve zit en altijd zicht houdt op zijn partner. Deze vogel is echter ontzettend lastig te vinden, want hij houdt zich schuil tegen een andere wand zit vaak in een boompje of tussen de begroeiing. Gelukkig heb ik een warmtekijker tot mijn beschikking en daarmee is de vogel meestal simpel te lokaliseren. Om 'm vervolgens ook in de verrekijker te krijgen valt gek genoeg niet mee, maar het lukte op beide dagen.





Het laatste onderdeel van de dag was een wandeling door een hoogveengebiedje. Dat bracht op beide dagen nog een leuke afsluiter. Op vrijdag vloog er een groepje van drie Kraanvogels langdurig boven ons hoofd, zat er een man Geelgors in een berk en troffen we onze eerste Boerenzwaluw, maar op zaterdag was het helemaal feest! Naast Havik, Blauwe kiekendief, twee Geelgorzen en een groepje naar zomerkleed ruiende Waterpiepers zagen we toen namelijk eerst twee Rode wouwen en vervolgens, tot onze stomme verbazing, een volwassen ZWARTE OOIEVAAR! Dat is überhaupt een erg schaarse soort in Nederland, maar zo vroeg in het jaar had ik 'm nog nooit! 22 maart is gewoon zeer op tijd, zeker zo noordelijk. Zo compenseerde de ene zwarte vogel de afwezigheid van de andere en daar konden we prima mee leven!





Op beide dagen zagen we ook Heikikkers. Deze schaarse diertjes zijn een paar dagen in maart blauw en ook dat konden we leuk vaststellen. Onderstaande foto's zijn echter van na de excursie van vrijdag, toen ik alleen nog even naar een poeltje ben gegaan waar er veel te zien waren. Tenslotte deel ik nog een filmpje van een groep van 29 Kraanvogels, die ik op de weg terug naar Groningen boven de snelweg aantrof. Ik heb de pechstrook maar even kort misbruikt om hiervan de genieten. Sowieso zat ik goed in de Snelwegkranen, want ook op de heenweg op de vroege vrijdagmorgen zag ik er al 11 overvliegen!


Deelnemers: heel veel dank voor twee mooie dagen! Mocht je de komende tijd ook een keer mee willen op een excursie, bijvoobeeld de wandeling op de Veluwe op zoek naar voorjaarszangvogels en Draaihalzen, kijk dan even op de site!
Comments