top of page

WANDELEXCURSIE ACHTERHOEK: MET VOLLE BUIT HET BOS UIT!

WANDELEXCURSIE, MAANDAG 3 APRIL 2023


Gisteren (maandag) vond de laatste van drie dagen Achterhoek plaats. Deze excursie, die we nu al jaren lang met veel plezier uitvoeren, blijft immer populair en dat is niet verwonderlijk. Binnen een straal van enkele kilometers kun je een prachtige vogeldag beleven en het gemak waarmee je enkele zeer mooie en gewilde soorten kunt zien is zeldzaam in Nederland.

Een excursiedag bestaat hier altijd uit drie delen. Het hoofdonderdeel is een wandeling in een prachtig bos, het middendeel is een bezoek aan een/de broedende Oehoe en het slotstuk is een wandeling in een prachtig stuk hoogveen. Op deze manier zie je drie heel verschillende habitats en zie je doorgaans een heel leuke mix van bos- en veen/heidesoorten.

De ochtendwandeling in het bos zou in principe alle vijf de "standvogelspechten" van Nederland moeten kunnen opleveren, maar in de afgelopen jaren liet de kleinste van het stel het meermaals afweten. Het begon haast een soort "running gag" te worden, waarbij ik langzaam maar zeker bijna al bij voorbaat mijn verlies ten opzichte van die soort incalculeerde (zonder me ooit bij voorbaat verloren te geven, natuurlijk).

Welnu, deze excursie liep het eindelijk weer eens helemaal zoals ik voor ogen had. Al op de parkeerplaats hadden we waarnemingen van Groene- (roepend), Grote bonte- en Middelste bonte specht en reeds in het eerste kwartier waren alle vruchteloze zoektochten uit de afgelopen jaren vergeten met de waarneming van zowaar twee Kleine bonte spechten. Oké, ze maakten ons het niet heel makkelijk door bovenin zo'n beetje de hoogste boom in het bos te foerageren, maar ik zou niet durven te klagen!

Vette crop van het mannetje Kleine bonte specht

En een even enorme crop van het vrouwtje!

Met deze last van de schouder was het alleen nog zaak de Zwarte specht in de kijker te krijgen. In tegenstelling tot de afgelopen twee edities liet deze soort zich totaal niet horen en ook bij het nest was alles rustig. We wandelden eerst dus maar even door en zagen o.a. Glanskoppen, een Zwarte mees (zingend), meerdere Vuurgoudhanen en een mooie groep Vinken en Kepen op de grond foerageren, waartussen zich ook twee Appelvinken ophielden.

Zoekplaatje, maar er staan echt drie vinkensoorten op deze foto (Appelvink, Keep en Vink).

Op de terugweg besloten we ons nogmaals op afstand van het nest te positioneren en toen was het gelukkig wel raak. Het mannetje kwam aanvliegen, verdween in de nestholte (waar het vrouwtje vast en zeker aan het broeden is) en deed vervolgens enkele schoonmaakwerkzaamheden. Na enkele minuten verdween de vogel weer het bos in, ons zeer tevreden achter latend!


Zwarte specht, was wat uitwerpselen naar buiten aan het goien. 700 mm, 100% crop, verdubbeld met Gigapixel AI en toen nogmaals gecropt. Oftewel en ter geruststelling: van grote afstand genomen, al lijkt dat misschien niet zo. We zijn bij nesten natuurlijk altijd extra voorzichtig.

Deze waarneming betekende eindelijk weer eens een kwalitatief hoogstaande vijf uit vijf op spechtengebied, erg leuk! De enige soort die nu nog miste was de zeldzame en lastig te vinden Kortsnavelboomkruiper. Echter, ook deze vonden we uiteindelijk, vooral omdat ik inmiddels weet welk deel van het bos het meest kansrijk is. Het duurde even, maar uiteindelijk stonden we heel goed en zat één vogel mooi dichtbij. Een tweede exemplaar maakte ons het wat moeilijker, maar was uiteindelijk ook leuk te zien.

Kortsnavel/taigaboomkruiper, maar op enkele plekken in Nederland te vinden!


Daarmee hadden we zo goed als alle soorten die we realistisch gezien in het bos zouden kunnen tegenkomen gevonden. Tijdens de koffie meldde ook de Grote gele kwikstaart zich nog, dus daarmee was het feest helemaal compleet!

De Oehoe vormt nooit een uitdaging noch een spannend moment. Dat wil zeggen: het is geweldig om de soort zo mooi te kunnen zien, maar als het eenmaal eind maart/begin april is, is ze een betrouwbare vogel die natuurlijk de eieren nooit verlaat en dus altijd aanwezig is.

Mama Oehoe op nest

De wandeling in het veen was door de wind enigszins fris, maar bracht toch veel leuke soorten. Vele tientallen Boerenzwaluwen vlogen boven de plas, een Klapekster was nog een dankbaar restje winter terwijl een Blauwborst de lente aankondigde, we zagen een mooie man Geelgors en hoorden Waterrallen van dichtbij gillen, een Middelste bonte specht liet zich mooi zien, een Bruine winterjuffer waaide iets te snel weg en één van de deelnemers zag nog een Grote vos (vlinder) voorbij vliegen.

Middelste bonte specht

Geelgors

Kortom, een erg mooie dag bij een strak blauwe lucht; ook wel weer eens heel prettig!

Volgend jaar komt deze excursie zeker weer op de kalender, dus houd de site de komende tijd in de gaten als je ook eens mee wilt.

209 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page