top of page

ROOFVOGELS EN UILEN: OFF-TOPIC TOPPERS!

MINIBUSEXCURSIE, WOENSDAG 22 NOVEMBER 2023


Ze zijn weer begonnen: de minibusexcursies op zoek naar roofvogels en uilen in Noord-Nederland! Het zijn gewilde tripjes en terecht: naast de naamgevers van deze excursies staat een ritje door het mooie noorden vrijwel altijd garant voor een mooie set "bijgerechten".

Gisteren (woensdag), tijdens de eerste editie van najaar/winter 2023, waren die bijgerechten bijna (maar dat was niet de unanieme mening van de deelnemers) indrukwekkender dan de roofvogels en uilen zelf.

Over die laatste gesproken: we zagen meer dan keurig in totaal tien verschillende soorten: natuurlijk de onvermijdelijke Buizerd en Torenvalk, maar daarnaast Bruine- en Blauwe kiekendief, Sperwer, Havik, Ransuil, Bosuil en Velduil. Zeldzaamste soort en tegenwoordig dé specialiteit van Noord-Nederland was een Ruigpootbuizerd, die zich zittend én vliegend liet aanschouwen. Was de soort "vroegâh" een wintergast in grote delen van Nederland en daarmee dus algemener, sinds enkele jaren zakt er nog maar een spreekwoordelijk handjevol vogels af naar ons land en moet je er met een vergrootglas naar zoeken. Gelukkig hebben we in Noord-Nederland nog enkele exemplaren tot onze beschikking, maar ook die moet je natuurlijk eerst nog maar zien te vinden. Dat lukte gelukkig, zij het ditmaal op respectabele afstand.

Ruigpootbuizerd!

Bosuil; deed even de ogen open toen er een enorme graafmachine passeerde, maar is doorgaans zeer stoïcijns.

Ransuil

Door het grijze weer ben ik niet begonnen aan plaatjes van de andere roofvogels en uilen, die komen vast in de komende edities wel weer ;-)

Maar dan de "bijgerechten", zoals ik ze zo oneerbiedig eerder noemde. Al bijna letterlijk vanaf onze startlocatie konden we, als er geen weg en een rijtje wilgen tussen had gestaan, de eerste leuke soort zien. We moesten er dus even drie minuten voor omrijden, maar toen stonden we oog in oog met een Zwarte ibis! Deze zeldzame, Zuid-Europese vogel verblijft hier al enkele dagen en het zou leuk zijn wanneer 'ie nog even blijft. Zo'n start houden we er graag in!

Zwarte ibis

In en rond Lauwersoog en op de kwelder konden we ook een aantal leukerds noteren: Zeekoet, Kleine zilverreiger, een (ver) groepje Fraters en de oude, trouwe Roodhalsfuut! Deze laatste soort is toch een erg schaarse soort in Nederland die je als gemiddelde vogelaar dus maar zelden tegenkomt!

In het Bosuilenbos waren ook veel vogels te vinden. Een grote "flock" bevatte o.a. enkele barmsijzen (we kregen ze niet in beeld maar hoorden ze slechts), Zwarte mezen, Goudhanen en Vuurgoudhanen. Deze laatste soort liet zich het beste bekijken.


Vuurgoudhanenacrobatiek!

Maar de voor velen absolute klappers zaten op een bungalowpark in Lauwersoog. Ik bedoel dan niet de Brilduiker of Grote zaagbekken, maar een geweldige groep van zeker 11 (maar waarschijnlijk nog twee meer) Pestvogels! Voor meerdere deelnemers betekende het een nieuwe soort en dat mag toch gerust een indrukwekkende mijlpaal zijn. Het is toch echt een vogel die al van jongs af aan in de vogelboekjes de aandacht trekt en een eerste ontmoeting "in het echt" zal toch voor velen een onvergetelijk moment zijn. De vogels werkten in ieder geval gewillig aan het feestje mee!

Pestvogel!
Grote zaagbekken

Al met al dus een zeer prima dag met genoeg te genieten, of je nu van hoofd- of bijgerechten houdt! Wil je ook eens mee: kijk hier voor data en beschikbaarheid!

231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page