top of page

ROOFVOGELS EN UILEN IN NOORD-NEDERLAND: RECORDDAG EN NIEUWE LEDEN VOOR DE FANCLUB!

MINIBUSEXCURSIE, 11 FEBRUARI 2023


En precies wanneer je denkt dat het haast niet beter kan, ging er toch nog een klein schepje bovenop bij de inmiddels soepel lopende roofvogel- en uilenexcursie! Met een heel leuke en enthousiaste groep, bestaande uit een perfecte mix tussen ervaren en beginner, ontspannen en fanatiek en expressief enthousiast en ingetogen genietend en bij prima en rustig weer legden we rustig maar tegelijk zeer effectief (alles werkte perfect mee!) de route af langs de verschillende goede locaties in vooral Drenthe en Friesland.

In het vorige blog over deze excursie had ik al aangegeven dat mijn eigen lat voor een succesvolle dag roofvogels en uilen hoog ligt. Als we er in slagen om tien soorten in de combi uilen/roofvogels te zien, met daarbij wel de nodige kwaliteitswaarnemingen en liefst met wat extra "bonussoorten", beschouw ik de dag als geslaagd. Overigens zijn er heel mooie dagen geweest met dik tevreden deelnemers waarbij we tot "maar" acht of negen kwamen, maar zoals ook al eens benoemd: ik weet hoe het kan zijn en dan vind ik het lastig om met minder dan het maximale (of een benadering daarvan) genoegen te nemen.

De laatste keren kwamen we steeds keurig op tien soorten uit, maar vandaag hebben we het plafond nog een beetje opgehoogd. We eindigden namelijk op maar liefst 12 (lees: TWAALF) soorten! Geloof me: dat kan alleen maar in Noord-Nederland! Mocht u nog twijfelen om ooit eens een excursie te boeken in het noorden omdat het zo ontzettend ver weg is (...?), bedenk dan dat je de afstand echt heel snel vergeet, maar de vogelrijkdom je lang zal bijblijven! En dat geldt echt niet alleen voor roofvogels; het is jaarrond en op alle vlak ontzettend goed toeven hier!

Ik houd het hier even kort om déjà-vu's wat betreft de route te voorkomen. Nog een verandering ten opzichte van andere blogs: ik heb, in plaats van foto's, een keer een poging gewaagd te filmen. Dat klinkt trouwens Hollywoodesker dan het daadwerkelijk is, zoals je zo ook zult kunnen beamen. Ik heb simpelweg vanuit de losse pols, zonder statief en met mijn kleine lens geprobeerd wat bewegende beelden te produceren. Dat viel niet per se mee, maar om te voorkomen dat jullie steeds min of meer dezelfde pixels voorgeschoteld krijgen, zo meteen een compilatiefilmpje van de dag met enkele van de leuke soorten.

Wat betreft de roofvogels/uilen, de twaalf soorten die we wisten te zien waren in chronologische volgorde de volgende:

 1. Ruigpootbuizerd

 2. Buizerd

 3. Torenvalk

 4. Havik

 5. Bruine kiekendief

 6. Blauwe kiekendief

 7. Bosuil

 8. Zeearend

 9. Velduil

 10. Ransuil

 11. Sperwer

 12. Steppekiekendief

Wat betreft de overige soorten: erg leuk waren bijvoorbeeld Sneeuwgors, Appelvink, Wilde zwanen en vooral, en daar was 'ie weer, ROODHALSGANS! Het deed me deugd dat ik na onze waarneming weer enkele nieuwe leden van de Roodhalsfanclub mocht verwelkomen. De club is groeiend en ik zal me tot in de eeuwigheid blijven inzetten als ambassadeur; de prachtsoort verdient het!

Nog een laatste dingetje: in de groep van 39 Sneeuwgorzen die we zagen zat, en dat had ik nog niet eerder gehad, een geringde vogel. Het blijkt een vogel te zijn die op 10 december 2022 in Dunkerque, Noord-Frankrijk (!), is geringd. Het grappige is dat je dus denkt dat de Sneeuwgorzen die we zien op de bekende plek steeds dezelfde zijn, maar dat blijkt dus niet het geval. Dit dappere vogeltje heeft bijvoorbeeld al een flinke reis langs de kust afgelegd en is blijkbaar alweer op de terugweg noordwaarts. Fascinerend, toch!?

Sneeuwgors Oranje FM (mooie naam voor een vreselijke radiozender, trouwens ;-)). Zie hierboven voor de details

En hier het filmpje met enkele hoogtepunten van de dag.

De laatste roofvogelexcursie van deze winter zit reeds vol, maar ook tijdens de Lauwersmeer compleet winterexcursie speelt deze soortgroep een belangrijke rol en ook de verrassingsdagen in Noord-Nederland staan nog wel eens in het teken van roofvogels (afhankelijk van wat dan voor handen is, natuurlijk).

245 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page