RONDJE OOSTVAARDERSPLASSEN MET WAARNEMING.NL: gezellige groep, veel vogels!

Afgelopen zondag vond de tweede editie van de minibusexcursie "Rondje Oostvaardersplassen", in samenwerking met waarneming.nl, plaats. Tijdens deze immer populaire excursie maken we een ronde langs alle vogelrijke plekken rondom dit befaamde en bijzondere natuurgebied, dat tegenwoordig onderdeel is van nationaal park Nieuw Land. Nadat we (de groep en gidsen Marnix Jonker en Martijn Bot) elkaar hadden getroffen op het verzamelpunt, we het dagprogramma hadden doorgenomen en de deelnemers hadden gewezen op de mogelijkheid om de dagwaarnemingen op bij te houden middels de geweldige app Obsmapp/iObs kon de vogeldag beginnen. En we konden zowel letterlijk als figuurlijk spreken van een vliegende start, want al bij de eerste uitkijkheuvel werd één van de doelsoorten van de dag "gescoord": twee onvolwassen Zeearenden werden op grote afstand door een scherpe deelnemer opgepikt en kwamen tot grote vreugde van een ieder alsmaar dichterbij (dat is ook wel eens anders!). Uiteindelijk vlogen ze prachtig boven ons, waarbij de jonge vogels voortdurend met elkaar aan het klooien/flirten waren (dat onderscheid is, net als bij mensen, soms lastig te maken ;-)). Tegelijk liepen er ook enkele Vossen rond, foerageerden er Lepelaars voor ons, vlogen er Baardmannetjes boven het riet, riep er een Koekoek en zongen er Kleine Karekieten. Niet mis, dus! (Lees verder onder de foto's)

Twee jonge Zeearenden die we lange tijd konden volgen. Geweldig!Jonge Zeearenden hebben nog geen helderwitte staart (wel wit, maar met donkere verranden), geen lichte kop en geen gele snavel.De eerste van zeker vier Vossen.

Lepelaar

Koekoek

Kleine Karekiet

Naast nog legio van de wat algemenere soorten was het na de eerste wandeling tijd voor een kop koffie waarbij wederom de stroopwafels ontbraken. Maar er was uiteraard gezorgd een waardige vervanger. Ik (Martijn) werk naast als Birdingholland.nl-gids ook nog drie dagen per week op Noorderpoort in Groningen (MBO). In het gebouw waar ik lesgeef zit ook een opleiding voor Brood en Banket en de docenten daar weten inmiddels dat ik vrijwel elk weekend op pad ben met een groep. Daarvoor reserveren ze, indien mogelijk, enkele baksels die de studenten die week hebben gemaakt. Op vrijdag krijg ik die dan voor een zeer vriendelijk prijsje mee en die kan ik dan weer ter beoordeling voorleggen aan onze gasten. Even ter geruststelling: de producten die ik mee krijg zijn allemaal reeds een met (ruime) voldoende beoordeeld, dus u wordt niet als veredeld proefkonijn gebruikt ;-). Deze week kreeg ik een amandel-appeltaart mee en naar ik begreep viel deze unaniem zeer goed in de smaak! Na deze zoete onderbreking vervolgden we onze weg langs de Oostvaardersdijk. De eerste stop leverde een zingende Snor op, de tweede was nog productiever met o.a. 5 dichtbij foeragerende Groenpootruiters, vele Kluten, zingende Cetti's Zangers, een paartje Zwartkopmeeuwen, meerdere Pontische meeuwen in allerlei kleden (een van de weinige broedlocaties van Nederland bevindt zich vlakbij en dat is te merken!) en als hoogtepunt een groep van 33 kwikstaarten met daarin 25+ Noordse Kwikstaarten (de Scandinavische soort met de donkere kopkap, die nu doortrekt), enkele "gewone" Gele Kwikstaarten en wat helaas pas achteraf op foto bleek ook een Engelse Kwikstaart! Deze prachtige groep scharrelde rond in het gras op de dijk maar de vogels waren vooral goed te bekijken wanneer ze even naar een kaal boompje vlogen. Een mooie verrassing/bonus!

Noordse Kwikstaart