top of page

PRIVÉ-EXCURSIE: DAT SMAAKT NAAR (LAUWERS)MEER!

PRIVÉ-EXCURSIE LAUWERSMEER, DINSDAG 20 SEPTEMBER 2022


Iedere zich zelf respecterende vogelaar of natuurliefhebber weet dat Lauwersmeer nationaal park een gebied is dat jaarrond geweldig is. De ligging aan de Waddenkust in combinatie met de veelheid aan verschillende habitats maakt dat vogelaars in het algemeen en wij in het bijzonder hier heel graag komen. Toen Paul en Astrid zich enkele maanden geleden meldden voor een privé-excursie, lieten we nog even open waar we heen zouden gaan, maar gezien zowel de wenssoorten als de recente waarnemingen als de weersomstandigheden, kozen we uiteindelijk voor Lauwersmeer.

En het gebied liet zich deze dag weer eens van zijn of haar beste kant zien! We kregen tijdens de eerste rustige en zonnige dag na vijf dagen noordwest en buien een heerlijke mix van tot de verbeelding sprekende standvogels en prachtige doortrekkers voorgeschoteld. Juist dat is wat mij betreft hét sterkste en meest aantrekkelijke punt van het gebied!

Baardmannen waren één van de hoofddoelen en dus startten we op de plek die een dikke week geleden nogal productief is gebleken voor deze soort. En ook nu werden we niet teleurgesteld! We zagen er tientallen, geflankeerd door een fikse verzameling andere leukerds: Reuzensterns, een kortstondig vliegende Roerdomp, een Snor, Lepelaars, Paapje, Zwarte ruiters, Havik, Bruine kiekendieven en roepende Waterrallen. En dat alles in een heerlijk rustig en weids landschap; heerlijk!

Baardman

Reuzenstern

Vanaf de uitkijkheuvel, de volgende stop, werd het een minstens even groot feest, met als hoofdgast een adulte Zeearend! Natuurlijk, we zien de soort wel vaker in het gebied, maar de show die nu werd opgevoerd was zelfs voor een regelmatige gast als ikzelf ben toch bijzonder indrukwekkend! Het begon, zoals zo vaak, met paniek bij de aanwezige ganzen en eenden. Je weet dan eigenlijk al wat er staat te gebeuren en al vlot zagen we hoog boven ons een volwassen Zeearend aankomen. De vogel daalde snel en begon vlak voor onze ogen te jagen, zowel boven het water als langs de oevers. Uiteindelijk wist de vogel geen eend of gans, maar wel een middelgrote vis te verschalken en begon deze, mooi in het zich en prachtig te bekijken, op te eten. Na enkele happen, echter, pakte de arend de vis op en vloog recht af op een slenk waar al eerde paniek was geweest en waar waarschijnlijk de partner zat te wachten. Hij/zij (dat kon ik niet met zekerheid vaststellen) verdween uiteindelijk achter het riet, ons tamelijk onder de indruk achterlatend! Hier wat beelden van de paar minuten die in ons geheugen gegrift zullen blijven!







De vis is gevangen, de Wintertalingen kunnen opgelucht adem halen.


Ook een derde kalenderjaar Pontische meeuw probeerde een vis te vangen en daad dat op sternachtige wijze!

Witte zwanen, Zwarte zwanen...

er zijn nog flink wat Bruine kiekendieven in het gebied aanwezig. Hier een ruiende adulte vrouw.

Omdat Paul en Astrid graag een lunch- en toiletstop halverwege wilden, reden we rustig via de Bantpolder richting de haven. Op de eerstgenoemde locatie zagen we de haast gebruikelijke groepen Goudplevieren, maar ook een interessante, juveniele kiekendief. Iets sneller dan gebruikelijk reden we het parallelweggetje op om de vogel wat dichterbij te bekijken en dat lukte snel en wonderbaarlijk goed. Dat verschafte ook meteen duidelijkheid over de identiteit: het was een juveniel vrouwtje (zie donkere iris) Grauwe kiekendief. Sowieso een schaarse soort, maar helemaal op 20 september! Heel gaaf!

Juveniel vrouwtje Grauwe kiekendief. Dat zal toch echt de laatste van 2022 zijn die we gaan zien!

Na een lekkere fish&chipslunch (dank!) konden we met hernieuwde energie op zoek. En met succes, want naast wat Visdieven en Steenlopers zagen we, aan de buitenzijde van de haven, ook twee Rosse franjepoten zwemmen. De waren behoorlijk vliegerig, maar uiteindelijk erg leuk te zien. Ze waren duidelijk overblijfselen van de harde noordwester van de afgelopen dagen en zullen spoedig hun weg richting de tropische oceanen (waar ze overwinteren) vervolgen. We waren dan ook dankbaar dat we ze nog even mochten bewonderen en ze vormden voor mijn gasten de soort van de dag, zo bleek achteraf!


Rosse franjepoot. Ze waren wat vliegerig, maar dat leverde wel dit "lucky shot" op!

En deze!

Dit is een meer kenmerkende pose ;-). Het is een fascinerende soort!

Een wandeling bij Paessens was vooral landschappelijk mooi, maar bracht qua vogels niet veel meer dan wat Zilverplevieren, Bruine kiekendieven, de eerste Oeverpiepers en twee Kleine zilverreigers.

Daarna was het alweer tijd voor de klassieke afsluiter, de Ezumakeeg. Hier was het weer prima toeven, met o.a. een Zeearend, vele Bonte-, Kleine- en Krombekstrandlopers, twee Reuzensterns, een IJslandse grutto en tal van wat "gewonere" soorten.

IJslandse grutto

Krombekstrandloper (met het witte stuitje) met Kleine- en Bonte strandlopers.

Paul en Astrid, bedankt voor de fijne vogeldag en heel graag tot een volgende keer! En mocht u op korte termijn nog een dagje mee willen het Lauwersmeergebied in: dat kan nu met eenmalig en bij hoge uitzondering 19 EURO last-minute korting op de excursie van 29 september (doordeweeks, dus lekker rustig)!

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page