top of page

MINIBUSEXCURSIES: GREY FRIDAY, DRIZZLY SATURDAY, BLUE MONDAY!

Vrijdag 12 (KWELDERTOCHT), zaterdag 13 en maandag 15 januari (TWEEMAAL FRIESE IJSSELMEERKUST).


Goede voornemens zijn er om na ongeveer twee weken te breken, zo leert het landelijk gemiddelde ons. Welnu, ik trek dit gemiddelde niet naar beneden maar ook niet omhoog, want ook nu ben ik, om allerlei redenen, weer genoodzaakt een drie-in-één blogje te schrijven...


De drie excursies die hier samen komen zijn de Kweldertocht van afgelopen vrijdag en twee edities van de excursie langs de Friese IJsselmeerkust op zaterdag en maandag. Het actuele weer maar ook de gevolgen van het weer van de afgelopen weken zijn beide zaken die hun stempel drukken op de excursies. Vooral voor de kweldertocht van vrijdag hield ik aanvankelijk mijn hart vast. De vele neerslag, de harde wind en het tweemaal tot aan de zeedijk onderlopen van de kwelders tijdens noordwesterstormen hadden zichtbare sporen nagelaten. Niet alleen is er veel vegetatie weggespoeld (voedsel voor o.a. de Small Five), ook zijn de muizen buitendijks goeddeels verdronken waardoor de aantallen roofvogels en uilen wat afgenomen leken te zijn.

Gelukkig lijkt, met het lichtelijk verbeteren van het weer, het herstel ingezet en dat resulteerde in een uiteindelijk prima dagje kwelders en omstreken. Een route langs enkele kwelders en een uitstapje naar Tuskenmarren (omdat de overwinterende Ruigpootbuizerd bij Ferwerd even niet thuis gaf) bracht een alleszins acceptabele soortenlijst, met o.a. op Sneeuwgorzen op twee plekken, Strandleeuweriken op twee plekken (waaronder een mooie groep van ongeveer 45 exemplaren!), een vlak voor ons opvliegende IJsgors, meerdere Oeverpiepers, veel Blauwe kiekendieven, een prachtige, jonge Ruigpootbuizerd, een Koereiger, een Roodhalsgans (!) en uiteindelijk toch nog/weer twee Velduilen! Na deze soort de laatste week niet meer te hebben aangetroffen, bleken er een paar toch te zeer gehecht aan hun vaste plek, hoewel ze er wel wat "grumpy" bij zaten in de koude miezer van de vrijdagnamiddag! Zeg zelf, voor zo'n lijstje hoef je je niet te schamen!

We gaan overigens nog één laatste tocht langs de kwelders maken en daarvoor zijn nog enkele plekken MET KORTING te boeken!

Roodhalsgans!
Strandleeuweriken
Ruigpootbuizerd
Koereiger
Blauwe kiekendief
Lijnenspel bij Holwerd
Sneeuwgors die het niet meer tot Noorwegen gaat redden...
Één van twee Velduilen in het laatste licht

Zaterdag en maandag vonden de excursies "Friese IJsselmeerkust plaats. Deze excursie kenmerkt zich doorgaans door enorme aantallen vogels in de polders langs de IJsselmeerdijk. Helaas was deze overvloed, waarschijnlijk door het recente winterweer, even wat minder voor handen, dus moesten we het hebben van de kwaliteit. En daarover hadden we niet te klagen! Op beide dagen zagen we erg mooie soorten, hoewel de maandag zowel qua weer als qua kwaliteit van de waarnemingen net iets in het voordeel was. Dat kwam waarschijnlijk omdat Blue Monday voor ons letterlijk (en daardoor logischerwijs niet meer figuurlijk) genomen kon worden. Dat wil zeggen: af en toe zagen we tussen de winterse buien stukken blauwe lucht, waardoor het ondanks de vrij stevige wind net wat fijner vogelen was dan de zaterdag, die grotendeels grijs en miezerig verliep.


We begonnen op beide dagen op het strandje bij Harlingen, alwaar veel steltlopers (Bonte strandlopers, Drieteenstrandlopers, Kanoeten, Steenlopers en Tureluurs) maar ook vijf Sneeuwgorzen te vinden waren. Op de zaterdag liepen er flink wat honden de boel steeds op te jagen, waardoor fotograferen en rustig kijken lastig waren. Op maandag was het er een stuk rustiger; het grote voordeel van een doordeweekse dag!

Sneeuwgors
Sneeuwgors
Kanoet
Drieteenstrandloper
Bonte strandloper

Kornwerderzand is tegenwoordig een hotspot en sowieso altijd een spannende plek om te vogelen. Op weg erheen zagen we op zaterdag zo maar een Roerdomp over de weg vliegen, maar jammer genoeg werd de IJsduiker die dag net enkele uurtjes te laat gevonden om deze te kunnen meepikken. Op maandag kostte het wat moeite maar vonden we deze indrukwekkende soort uiteindelijk wel en pikten we ook een Kuifduiker op. Beide groepen kregen hier een IJseend, en hoe! Daarnaast zijn Grote- en Middelste zaagbekken, Nonnetjes en Toppers hier in deze tijd vrijwel gegarandeerd!

IJseend!
IJsduiker. Het is echt opmerkelijk hoe zeldzaam deze soort "aan de grond" is ten opzichte van provincies in het zuiden van het land. Zelfs een diepbinnenlandprovincie als Limburg krijgt (veel) vaker IJsduikers ter plaatse dan Friesland aan zee!
Kuifduiker op maandag. Door de golven, de afstand, het geringe formaat en z'n frequente duiken bleek het geen sinecure om 'm fatsoenlijk in beeld te krijgen!
Topper
IJseend; zo dichtbij zie je ze niet vaak!

Zeg je Friese westkust en januari, dan zeg je: Kleine rietganzen! Twintig jaar geleden was deze combinatie nog wat meer voor de hand liggend aangezien er toen met gemak duizenden vogels overwinterden in deze hoek van het land. Nu gaat het nog om enkele honderden, omdat de trekroute van de soort iets is veranderd. De meeste vogels verblijven nu in België en vliegen eind januari via Denemarken terug naar Spitsbergen. Velden vol Kleine rietganzen zien we hier dus niet meer, maar er zijn met wat moeite nog steeds mooie groepen te vinden. Ik mag dan de grootste (?) Roodhalsganzenfan van Nederland zijn, ik word ook week van Kleine rietganzen; wat een fijne, subtiel mooie en fascinerende soort is dit! Laten we hopen dat ze Friesland in de toekomst niet voorgoed links laten liggen!

Kleine rietganzen! We zagen ze op beide dagen, maar op maandag liepen ze vlak langs de weg!
Kleine rietganzen. Zie het grote individuele verschil in postuur en snavelvorm.
Idem hier. De rechter lijkt wel een Kleine taigarietgans ;-)
Kleine rietganzen en één Toendrarietgans (links). Zie o.a. de oranje poten en snavel, donkerdere bovendelen en andere bouw.

De Kleine rietganzen zaten bijna tegen Sneek aan en denk je deze winter aan deze stad, dan denk je als vogelaar (en alleen als vogelaar) ook aan dé zeldzaamheid van de laatste weken: de Meenatortel. Als ik het goed heb, is dit het zevende geval ooit voor Nederland van deze Aziatische variant van onze Zomertortel en bizar genoeg zaten zes ervan in Friesland en is dit al de tweede in Sneek! De provincie heeft blijkbaar een voorlopig onverklaarbare maar duidelijke voorkeur voor deze provincie en de afgelopen dagen waren we daar maar wat blij mee.

Met natuurbeleving had de zoektocht naar de soort niets te maken. We vonden ons zelf terug in een dertien in een dozijn woonwijk, turend in kleine en vaak afzichtelijke tuintjes op zoek naar een duif die geen Turkse tortel was. Gelukkig vonden we de soort op beide dagen en Blue Monday zette de vogel letterlijk nog mooi in het zonnetje ook!

Meenatortel. Mooi en heel zeldzaam!
Baltsgedrag tegen een Turkse tortel?
Meenatortel in de zon; tweemaal zeldzaam!

De polders en de Workumerwaard waren zoals eerder gezegd leger dan gebruikelijk. Op maandag zagen we nog wel enorm veel Wulpen, Bonte strandlopers en Smienten, maar de overige weidevogels, ganzen en eenden hadden zich gedurende de winterprik waarschijnlijk iets zuidwaarts teruggetrokken.

Een wandeling in de Makkumer Noordwaard pakte in het voordeel van de zaterdag uit. Maandag zagen we er bijzonder weinig (maar wel een groep van 28 Nonnetjes!), maar zaterdag zat er een paartje Zeearend op ons te wachten, riepen er meerdere Waterrallen en vlogen er twee groepen van 100+ Grote barmsijzen rond!

Zeearenden
Grote zaagbek
Grote barmsijzen (echt waar!)
Nonnetjes

Op de weg terug zagen we op beide dagen een groep Rotganzen, maar op zaterdag stond de verkeerssituatie het niet toe om te stoppen. Maandag lukte dat wel en dat leverde, weliswaar is het laatste licht, nog een Zwarte rotgans op!

Zwarte rotgans

Geen massa, dus, maar wel kwaliteit en gezien het winterse weer konden we daar prima mee leven!

230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page