top of page

MINIBUSEXCURSIE: OP NAAR TE-XL 2024!

Ik heb het al vaker gezegd, niet om op te scheppen maar puur als vaststelling: ik heb een heleboel vaste gasten. Sommigen zijn echter nog wat vaster dan anderen en met een groepje dat al mee gaat sinds de eerste dagen van Birdingholland.nl heb ik inmiddels een hechte band. Ook onderling weet men elkaar te vinden en zo gaan we jaarlijks meerdere keren als groep op pad. Dit jaar waren we al vijf dagen op Helgoland, is er een privé-editie van de Kweldertocht geweest en afgelopen maandag togen we richting Texel voor een dagje najaarsvogelen.

Waar je met een groep enthousiaste vogelaars echter tegenaan loopt is dat we allen alle facetten van het najaarsvogelen even leuk vinden. Keuzestress, dus! De bosjes in op zoek naar zangvogels, het speuren naar zeevogels boven de Noordzee, de binnendijkse plasjes, de duinen...alles is leuk en voelt in deze spannende tijd van het jaar kansrijk. En dan kom je met één dag al heel snel tijd te kort!

Ook vandaag bleek de tijd weer als mul zand tussen onze vingers door te glippen en voor we het wisten stonden we alweer op de boot terug. Met wat tijd aan zee, met tevergeefs en misschien tegen beter weten zoekend op de plek waar een dag ervoor een Blauwstaart had gezeten, met wat tijd in de tuintjes, met een bezoek aan het vogelinformatiecentrum voor wat reiniging van optiek en vervanging van losse onderdelen, met een wandeling over De Krim en her en der nog wat losse plekjes was het al weer voorbij.

Ondanks dat het geen superzeldzaamheden opleverde was het weer een heel fijne en gezellige dag, met o.a. soorten als Kleine jager, Jan-van-Gent, Roodkeel- en Parelduiker (de laatste helaas alleen door Matthew), Dwerg- en Drieteenmeeuwen, Noordse sterns, een late Dwergstern, Brilduiker, vele honderden Koperwieken en de eerste Kramsvogels, een Beflijster, een Grote gele kwikstaart, Alken en Zeekoeten, Toppers, Kleine zilverreigers en als soort van de dag een Bladkoning (die dit najaar nog best schaars zijn).

Al met al was de conclusie dat Texel altijd de moeite waard en voor herhaling vatbaar is, maar dat we toch wel de behoefte hebben aan meer tijd. En er werden op de terugweg dan ook meteen spijkers met koppen geslagen: volgend jaar gaan we drie dagen! Een soort TeXL-excursie, dus.

Dinsdag, woensdag en donderdag, 8, 9 en 10 oktober 2024 gaat het gebeuren. En mocht je toevallig dit vaste groepje kennen en het leuk vinden om aan te sluiten: er zijn nog twee plekjes vrij. De excursie komt niet op de site, maar bij interesse kun je je altijd bij me melden.

Hier enkele plaatjes van de dag.

Toppertje van de dag, met al heel wat kilometers achter de vleugels: Bladkoning!

In de tuin van het vogelinformatiecentrum konden we minuten lang genieten van deze jonge man Sperwer. Zeldzame kwaliteit!
Één van de Noordse sterns

Koperwieken; ze kwamen massaal binnen! (Foto: Matthew Sprangers)

Alk; nog steeds erg talrijk rondom het eiland. (Foto: Matthew Sprangers)

Beroerd plaatje van een Beflijster; we wisten dat 'ie er zat, maar het duurde even voor we 'm in beeld kregen.

229 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page