top of page

Machtige excursiedag in nationaal park Lauwersmeer!

Er stonden vandaag twee excursies op het programma in nationaal park Lauwersmeer: de ochtendexcursie in het Groninger deel en de avondeditie in Friesland. Nu zijn we over het algemeen best in staat tot zelfreflectie en zijn we niet snel tevreden, maar als we vanaf vandaag elke keer zo veel zouden kunnen zien en zulke leuke groepen mee zouden kunnen krijgen tekenen we onmiddellijk bij het kruisje!

De ochtendgroep trof elkaar bij Jaap Deensgat en voelde zowaar iets dat in de verte op regen (u kent het fenomeen vast nog wel van vroeger) leek. Het was echter van korte duur en op geen enkele manier van invloed op het vogelleven, want vanwege de overdaad aan vogels schopte deze plek de planning al meteen helemaal in de war. Een luxeprobleem, natuurlijk, waar we maar al te graag een slachtoffer van worden. We zagen onder andere Lepelaars, Kemphanen in alle kleuren, Zwarte Ruiters (honderden!), Casarca's, handtamme zwaluwen, Bruine Kiekendieven, Rietzangers, Rietgorzen, Kleine Plevieren, Kluten met jongen en nog veel meer moois waar beginnende vogelaars (want dat waren het over het algemeen) erg blij van worden. Het hoogtepunt waren echter de jonge, net uitgevlogen en niet schuwe Baarmannetjes: genieten!

(Lees verder onder de foto's)

Baardman, jong mannetje

Baardman, jong vrouwtje

Baardman, jong vrouwtje

Rietgors (man)

Rietgors (juveniel)

Gemengde groep Zwarte Ruiters en Kemphanen

Zwarte Ruiters en Kemphanen

Rietzanger

Jonge Boerenzwaluwen

Bruine Kiekendief (man)


Dames kijkend naar Baardmannen ;-)

Nadat we ons uiteindelijk los hadden geworsteld van de eerste locatie en we de onvermijdelijke koffie en stroopwafel achter de kiezen hadden, sloten we een eindje verder af onder het genot van spelende Konikspaarden, zingende Veldleeuweriken en de eerste teruggekeerde Goudplevieren (sommige nog in prachtig zomerkleed).

(Lees verder onder de foto's)Konikspaarden

Veldleeuwerik

's Avonds stond de volgende excursie op het programma. Deze begon op de uitkijkheuvel aan de andere kant van het nationaal park, de plek waar we altijd hopen een glimp op te vangen van het paartje Zeearend dat in het gebied broedt. Welnu, de groep en de gidsen (Lazar en Martijn) vielen werkelijk met de neus in de boter, want al na een kwartier hingen zowel het mannetje als het vrouwtje letterlijk boven ons hoofd! En het werd nog mooier: we zagen ze niet alleen fenomenaal, we hoorden ze ook luid en duidelijk een aantal malen naar elkaar roepen! Een in Nederland toch unieke en kippenvelopwekkende (is dat een woord??) ervaring!

(Lees verder onder de foto's)


Het paartje Zeearend, dat samen zowat een half uur boven het gebied bleef hangen!


Het paartje Zeearend, dat samen zowat een half uur boven het gebied bleef hangen!

Zo kijk je naar Zeearenden boven je hoofd!

Na deze waanzinnige show en nadat we ook al o.a. Roodborsttapuit en een jonge Blauwborst hadden gezien was de koek nog niet op, want bij het weglopen van de heuvel vloog er vlak voor ons een jonge Koekoek op en even later stonden we onder enkele zingende en roepende Wielewalen. Zoals gewoonlijk lieten ze zich niet zien, maar de zang en de gaai-achtige roep van het vrouwtje is ook al schitterend.

Na de koffie en de stroopwafels was het tijd voor de (wel steeds droger vallende...) Ezumakeeg, waar we werden getrakteerd op wederom een enorm vogelfeest: honderden Kemphanen, 17 Casarca's, Kleine-, Bonte en Krombektrandloper, Lepelaars, Bos- en Zwarte Ruiter, honderden Kluten en een scala aan zangvogeltjes (waaronder weer een Blauwborst). De verrassing was groot toen we wederom oog in oog kwamen te staan met de twee Zeearenden (kwamen nu van een heel andere kant aangevlogen!) en het scherpe gehoor van Lazar ons misschien wel de zeldzaamste soort van de avond opleverde: twee Kwartelkoningen! Deze schaarse soort, die je in Nederland vanwege z'n zeer verborgen levenswijze vrijwel uitsluitend kunt horen, konden we te voet tot zeer dichtbij benaderen waarna de groep volop kon genieten van de zeer kenmerkende zang. De Latijse naam van de soort is Crex crex: u begrijpt waarom (geluid even aan zetten)!


Hier nog een mager filmpje (doet geen recht aan de waarneming) van de tweede ontmoeting met de Zeearenden:Casarca's

Enkele Kluten

Juveniele Grutto

Kortom, het was weer een machtige dag in Lauwersmeer en we weten weer waarom we hier zo graag komen. Wilt u ook eens mee met een van onze gidsen? Kijk HIER voor de korte excursies en HIER voor het weekend in september rondom het vogelfestival (inclusief boottocht op het Lauwersmeer!)312 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page