Twee weken geleden is in het Nationaal Park Lauwersmeer het nieuwe/vernieuwde activiteitencentrum "Het Lauwersnest" geopend. In het kader daarvan zijn er tal van activiteiten ontplooid in en rond dit geweldige gebied en ook Birdingholland.nl mocht een steentje bijdragen middels een vogelexcursie, die gisteren (zaterdag 23 februari) plaatsvond.
Tijdens de volgeboekte minibusexcursie bezochten we onder een (uiteindelijk) staalblauwe lucht en voorjaarsachtige omstandigheden enkele van de meest vogelrijke gebieden van het nationaal park, maar rekten we de grenzen ook iets op door ook wat buitendijkse kweldergebiedjes langs de Friese kust mee te pikken. In de winter (want dat is het natuurlijk gewoon nog steeds) zijn dat de plekken waar je namelijk de meeste kans maakt op de karakteristieke soorten van de winterse Wadden, soorten die bij de deelnemers hoog op het verlanglijstje stonden. En laten we er maar niet omheen draaien: het werd een topdag met prachtige omstandigheden, mooie vergezichten, een heel gezellige groep en vele leuke soorten!
De dag begon nog wat grijs vanwege hardnekkige, laaghangende bewolking en daarom kozen we ervoor om na wat korte stops aan de Groninger zijde van Lauwersmeer (o.a. 7 Nonnetjes) en de haven eerst door te rijden naar de zeedijk voor een wandeling op een buitendijks kweldergebied. Dit bleek een goede keuze, want niet alleen klaarde het snel op, ook de leuke waarnemingen kwamen goed op gang. Honderden Goudplevieren, tientallen Veldleeuweriken, wat Wilde Zwanen en een indrukwekkende trek van Brandganzen waren de eerste opvallende zaken, maar eenmaal uit het busje en aan de wandel zagen we bijvoorbeeld een Ransuil, enkele Oeverpiepers, ongeveer 20 Bontbekplevieren, vier erg makke Strandleeuweriken (prachtig in het zonlicht!) en een mooie groep Sneeuwgorzen!
(Lees verder onder de foto's)
Tijdens de wandeling kwamen we Hans Pohlmann van de Vultures Conservation Foundation tegen. Hij gaat binnenkort meedoen aan de Champions of the Flyway (een vogelevenement in Eilat en omstreken) om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de bescherming van verschillende soorten gieren. Voor een internationaal promotiefilmpje kon hij nog wel een bijdrage uit Friesland gebruiken en in zo'n geval is onze groep de kwaadste niet! Dit fragment zal binnenkort onderdeel uit gaan maken van een compilatie met bijdrages uit alle hoeken van de wereld. Mocht u Hans en de gieren willen steunen middels een kleine (of grote) donatie, kijk dan even HIER!
Na dit korte intermezzo trokken we nog een klein stukje verder westwaarts naar het volgende, uitgestrekte buitendijkse kweldergebied. Na een sanitaire stop, een kop koffie met stroopwafel en de nodige leuke steltlopers op het Wad (Paarse Strandloper, Grutto, Zwarte Ruiter) waren we eigenlijk klaar om terug te rijden richting Lauwersmeer. Wat er toen echter gebeurde is wat vogelen zo leuk maakt: een volledig onverwachte serie van gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op en vormden voor de meeste deelnemers het hoogtepunt van de dag. Eerst werd de wens uitgesproken om een Velduil te zien, vervolgens trokken we de conclusie dat het gebied er goed uitzag maar dat het er blijkbaar even niet in zat, werden de spullen ingeladen voor vertrek en op het moment van aanstalten maken om in te stappen vliegt er een schitterende Velduil bijna voor onze voeten op! Die heeft ons blijkbaar al de hele koffiepauze aan zitten kijken! Na een vliegshow landt de vogel niet ver van ons maar net uit zicht in de ruigte en gaan we voorzichtig proberen de uil ook in zit te zien te krijgen. Behoedzaam lopen we een dijkje op, maar voor we zicht krijgen op de gelande vogel vliegen er vlak naast ons..... ZEVEN Velduilen op! U leest het goed: Z-E-V-E-N! Niet lang daarna laat ook de achtste zich weer zien, waarna we nog een kwartier lang, zij het op afstand, kunnen genieten van verschillende jagende uilen. Simpelweg waanzinnig! Acht deelnemers met ieder dus een eigen Velduil, dat zal nog niet vaak zijn gebeurd tijdens een excursie (in ieder geval niet tijdens de onze)! (Lees verder onder de foto's)
De dag kon daarmee eigenlijk al het predicaat "dik geslaagd" krijgen, maar aangezien we nog wat uurtjes over hadden besloten we toch nog maar even door te gaan. Terug aan de Groningse zijde van het Lauwersmeer kregen we al snel een Bonte Kraai in de kijker. Twintig jaar geleden zou niemand hier van op hebben gekeken, maar inmiddels komen ze niet of nauwelijks meer overwinteren en is het een echte zeldzaamheid geworden.
(Lees verder onder de foto's)
De laatste stop van de dag was een wandeling naar het punt waar de laatste wenssoort van de dag, de Zeearend, vaak te zien is. Ook nu stelden de vogels on niet teleur en liet het paartje er geen misverstand over bestaan: ook dit jaar zal er weer gebroed gaan worden, voor het elfde jaar op rij! Naast de Zeearenden waren er ook een jonge Slechtvalk, een Tjiftjaf, enkele Grote Zaagbekken, een Nonnetje, een prachtig mannetje Blauwe Kiekendief en zowaar enkele Witkop- en Witkoppige Staartmezen voor handen!
Inmiddels liep de klok aardig richting vijven en werd het toch tijd om terug te gaan naar het Lauwersnest. We kunnen terugkijken op een prachtige dag en verheugen ons nu al op de voorjaarseditie van deze excursie (er is nog beschikbaarheid)! Ook de zomeravondexcursies staan vanaf mei weer op de agenda en ook daarvoor kunt u zich nu aanmelden!
Opmerkingen