LAATSTE VOGELWEEKEND "TE LAND, TER ZEE EN..." VAN 2019 MET EEN KNAL(LER) AFGESLOTEN!

Het einde van het jaar nadert, dat merk je aan alles. De blaadjes vallen, de eerste nachtvorst is genoteerd, de verwarming en/op open haarden draaien weer op volle toeren en de stamppotten staan weer op het menu. En natuurlijk de zeetochten; ze zijn zo maar ineens weer voor een klein jaar voorbij en hetzelfde geldt uiteraard voor de vogelweekends die we rondom sommige van de zeetochten organiseren. Afgelopen weekend was de laatste editie van het vogelweekend "Te land, ter zee en..." van 2019 (de eerste voor 2020 staat inmiddels online), die traditioneel bestaat uit een excursie in/rond het Lauwersmeer, een hotelovernachting in het knusse hotel In 't Holt 1654 en als afsluiter een zeetocht vanuit Lauwersoog. De Lauwersmeerexcursie werd ditmaal begeleid door Lazar. Hieronder een korte samenvatting van zijn dag, met tekst van zijn hand:

De eerste soort van de dag: Ransuil

Ik kijk terug naar een prachtige dag waarin wij ondanks de hard wind en eenmaal wat regen toch een hoop leuke en ook ‘ongewone’ vogelsoorten goed hebben kunnen waarnemen en/of fotograferen.

Als hoogtepunten van de trip een Ransuil, een groep Witkopstaartmezen, Appelvinken die zich leuk lieten zien, tevens de Baardmannen op meerdere plekken, een vrouwelijke Nonnetje in de vaart bij de uitkijkbult, nog twee vliegende Roerdompen op afstand (helaas niet voor iedereen weggelegd), zowel adult man als vrouwelijke en onvolwassen Blauwe kiekendieven zien jagen en een koppel Kleine Zwanen op het meer.

Tijdens een stevige bui lekker droog vanuit de hut bij Ezumakeeg kunnen genieten van een Waterpieper die zich geweldig liet zien, horen en fotografen. Spectaculair was de op eenden jagende onvolwassen vrouw Slechtvalk. Uiteindelijk in het bungalowpark kon ook de ijsvogel door iedereen worden bijgeschreven en een bonus tijdens onze sanitaire stop in de haven was een tamme Geoorde Fuut in winterkleed.

Als klap op de vuurpijl een prachtig langsvliegende Velduil kunnen oppikken. Eerst vanuit de rijdende bus waarna we via een parallelweggetje de vogel hebben ingehaald. Vervolgens op de parkeerplaats bij Hoek van Band kwam de uil aanvliegen. Met zon in de rug op kleine afstand kon iedereen prachtig genieten en foto’s maken; een ervaring die ik niet snel zal vergeten.

We zijn uiteindelijk uitgekomen op een totaallijst van 91 soorten! Een goede score, helemaal gezien de vrij stevige wind!

Fotocollage van de hand van Tanja de Leeuw, met enkele van de hoogtepunten van de dag. Van Boven naar beneden en van links naar rechts: Geoorde fuut, Witkopstaartmees, Waterpieper, Appelvink, Velduil, Ransuil, Brilduikers, Nonnetje

En dan de zeetocht van zondag. Eerlijk is eerlijk: dit was één van de rustigere edities en helaas aardig in lijn met het totaalbeeld van dit najaar. September en oktober 2019 zullen niet de boeken in gaan als de beste maanden ooit voor zeevogels, niet vanaf schepen en niet vanaf land. De aanvoer is simpelweg niet bijster goed geweest en daarvan ben je wel enigszins afhankelijk, met vogelen in het algemeen maar met zeevogels in het bijzonder. Ondanks dat we de gehele dag ons best hebben gedaan, eerst boven Schiermonnikoog en vervolgens iets verder op zee boven Ameland, wilde het met zeevogels niet echt vlotten. Opvallend waren wel de hoge aantallen Alken (zeker afgezet tegen de Zeekoeten) en dus bleef de hoop om daartussen toch een Papegaaiduiker te vinden (het ultieme doel van deze tocht) tot het eind maar wellicht toch enigszins tegen beter weten in overeind. Hier een fotografische opsomming van wat er wel voor handen was op deze droge en zo nu en dan zelfs zonnige dag, dat dan weer wel (als enige plek in Nederland, da's ook wat waard ;-)). De Bruinvissen moet u er zelf even bij denken, overigens. Lees wel even verder onder de foto, want er volgde uiteindelijk toch nog wel iets wat de schaarste aan zeevogels voor velen in één klap deed vergeten...

Adulte Dwergmeeuw. Deze soort was redelijk talrijk maar blijft over het algemeen ver van het meeuwengeweld achter de boot.

Adulte Pontische meeuw. Dit kleed waren we in eerdere zeetochten dit jaar nog niet tegengekomen maar waren nu zelfs in de meerderheid.

Alk. Zeer talrijk vandaag!

Kiekeboe! Brilvorm van de Zeekoet.

Jan-van-Gent. De aantallen waren dit hele najaar relatief laag. Ook vandaag kwamen we niet verder dan ongeveer 10 exemplaren.

Zwarte Zee-eenden, vele honderden passeerden het schip vandaag.

Drieteenmeeuw