top of page

LAATSTE HONDERD SOORTENDAG VOORJAAR: IN LIJN EN IN STIJL!

MINIBUSEXCURSIE, 13 JUNI 2022 Je kunt over dit voorjaar van alles zeggen, en dat heb ik ook regelmatig gedaan in de afgelopen blogs, maar het is er wel eentje geweest waarbij er geen enkele Honderd soortendag met de kop boven het maaiveld uitstak dan wel door een bodem zakte. Alle zes de edities eindigde met een totaal van ergens tussen de 115 en 120, alle dagen hadden prima vogelomstandigheden en de krenten waren ook min of meer gelijk verdeeld over de zes edities in de afgelopen vijf weken. En dat is een conclusie waarmee iedereen heel tevreden kan zijn, lijkt me zo!

Gisteren (maandag) rondden we de serie van dit voorjaar af en kan het aftellen naar het najaar alvast beginnen. De route was min of meer een kopie van de week ervoor en gelukkig waren ook veel van de soorten, en in ieder geval de soorten die het meest gewild en gewaardeerd waren, weer van de partij. Ook deze dag maakten we twee extra stops ten behoeve van de kwaliteit, ook deze dag kwamen we daardoor eigenlijk wat tijd te kort in het Lauwersmeer, maar ook deze dag had niemand daar een probleem mee. De extra stops leverden namelijk wel Zomertortel (ditmaal helaas alleen gehoord), Fluiter en twee Krekelzangers op en dat zijn toch soorten die een voorjaar extra glans geven! En over glans gesproken: de Glossy ibis, oftewel Zwarte ibis, mag ook in dat rijtje worden geplaatst!

Krekelzanger!

Nogmaals

Het leuke van deze excursie en onze min of meer vaste (of in ieder geval zo vast als het kan zijn op onze excursies, flexibiliteit is ons handelsmerk) route is dat je zo goed als gegarandeerd soorten tegen komt die hier "normaal" zijn, maar in elk ander deel van Nederland beschouwd worden als absolute hoogtepunten en/of zeldzaamheden. Grauwe klauwier, Kraanvogel, Slangenarend, Steltkluut, Geoorde fuut, Witwangstern, Zeearend, Wielewaal, Paapje, Wespendief: als de omstandigheden een beetje meewerken, heb je zeer goede kans om ze op een voorjaarsronde te treffen. Alleen daarom al is vogels kijken in Noord-Nederland een absolute must én aanrader tegelijk. Voeg daar leukerds als Boomvalk, Appelvink, Vuurgoudhaan, Zwarte- en Groene specht, Geelgors, Boomleeuwerik, Raaf, Zomertaling, Tapuit, Krombekstrandloper, Brilduiker en Snor aan toe en u begrijpt dat wij ons meer dan prima hebben vermaakt!

De data voor volgend voorjaar staan inmiddels ook online. U kunt kiezen voor de klassieke dagen, maar we doen tegenwoordig ook tweedaagsen, waarbij we de lat nog wat hoger leggen. Boek echter op tijd, het gaat hard!

Boomvalk

Wespendief

Slangenarend

Overstekende Kraanvogels!

Koekoek

We zaten zeer goed in onze Grauwe klauwieren!

Geelgors

Appelvink

Nogmaals een Grauwe klauwier

Groene specht

Beetje een prutfoto, maar een Zomer- en Wintertaling met een Kuifeend op een bosvennetje is toch niet alledaags!

227 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page